????????????????????????????????????

Sami Özçelik / Artvin

????????????????????????????????????

Artvin Faal Gazeteciler Derneği tarafından, Artvin’in Kurtuluşunun 96. Yılında “Artvin’in Kurtuluşu ve Anayasa” adıyla düzenlenen panellerin finali Artvin Grand Hotel’in çok amaçlı büyük toplantı Salonunda gerçekleşti.

7 Mart Salı günü, Saat 18.00’de başlayan panelin konuşmacıları, Anayasa Profesörü Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Yarsav Kurucu Başkanı Av. Ömer Faruk Eminağaoğlu, Bir şey yapmalı Platform Sözcüsü Dr. Ali Mutlu Köylüoğlu oldu.

Panele, Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal, CHP Artvin İl Başkanı Ali Yücel Kurt, SAADET PARTİSİ il Başkanı Gültekin Soydan, DP İl Başkan yardımcısı Hakan Gül, CHP Kadın Kolları İl Başkanı Gülşen Kurul, CHP İL Eski Başkanı Seçkin Kurt, CHP Merkez İlçe Başkanı İlyas Şahin, ORKOOP Başkanı Hasan Yaşar, 78 Lİler Derneği Başkanı Seyfattin Altıkulaç, ADD Artvin Hopa Şubesi Başkanı Hakan Gül, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Eczacılar Odası Artvin İl Temsilcisi ve Yeşil Artvin derneği Başk. Yrd. Nursal Bülbül, ESOB Başkanı Demirhan Elçin, ARTSO Başkanı Kurtul Özel, ADD Eski Başkanı Ahmet Biber, Artvin Engelliler Derneği Başkanı ve Kadın Girişimciler Kooperatifi Başkanı Hatice Nur Ersöz, Halkevleri Derneği Artvin Şubesi Başkan yardımcısı Dursun Ali Koyuncu, Haziran Hareketi İl Temsilcisi Sercan Dede, Eğitim Sen Artvin Şube Başkanı Köksal Gümüş, 1 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Orhan Uçar, Siyasi parti, STK temsilcileri ve Artvin Halkı katıldı.

Panelin açılış konuşmasını AFGAD Başkanı İsmet Başar yaptı. Başar, “ Biz sorumlu STK’lar kapsamında Artvin ve ilçelerini Anayasa değişliliği ile ilgili bilgilendirmede bulunmak amacıyla bu etkinliği yaptık. Çok faydalı bir çalışma yaptığımıza inanıyoruz. Sözü çok uzatmayacağım. Bu panelimize katılan çok değerli konuklarımıza, Başta Anayasa Profesörü Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’na, Av. Ömer Faruk Eminağaoğlu’na, Dr. Ali Mutlu Köylüoğlu’na panelimize katılıp bizleri bilgilendirdikleri için çok teşekkür ediyorum. Sözü sözün ustalarına bırakıyorum. “dedi.

????????????????????????????????????

BELEDİYE AYNI SAATTE KONSER ETKİNLİĞİ YAPMASINA RAĞMEN!

Aynı saatte belediyenin düzenlediği kutlama etkinliğine rağmen 600 kişilik salon dolup taşarken, panelistlerin anayasa ile ilgili söyledikleri salonda bulunanları zaman zaman şaşkınlığa çevirdi.

Program sunuculuğunu Şakir Kara’nın yaptığı panel, Saygı Duruşu ve istiklal marşının ardından başladı. İlk konuşmayı ise Artvin’in yetiştirdiği çok önemli değerlerimizden biri olan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu yaptı. Kaboğlu, Artvin’in Kurtuluşu ve Anayasa konulu panelin adıyla çok önemli bir mesaj verdiğini belirterek, başladığı konuşmasında, bu Anayasa değişikliğinin sanılanın aksine hem rejimi hem de sistemi ortadan kaldırdığını, partilerin bu noktada hem iktidarın hem de ana muhalefetin yanıldığına dikkat çekti. Böyle bir anayasa değişikliğinin karşılaştırmasının mümkün olamayacağını belirten Kaboğlu; “ Bunun dünyada bir örneği yok.

Onun için Avrupa’dan örnek veremiyorlar Arjantin’den, Rusya’dan örnek veriyorlar. Bu bile değil. Çünkü onlarda meclis var. Rusya’da Duma var hükümet var. Ama bu 18 madde Cumhurbaşkanlığı sistemi adıyla her şeyi tek adama bağlıyor. Burada meclis etkisini kaybediyor. Yasama, Yargı, yürütme Cumhurbaşkanına bağlanıyor.” Dedi. Bunların halka çok iyi anlatılması gerektiğine vurgu yapan Kaboğlu, herkesin çok çalışıp, konuyu anlayanların, anlatmaları gerektiğini belirtti. (Prof. Dr. Kaboğlu’nun açıklamasına yarın geniş yer vereceğiz.)

????????????????????????????????????

BU BİR YANGIN, YANGIN AYIRT ETMEDEN YAKAR!

Panelin bir diğer konuşmacısı olan Bir Şey Yapmalı platformunun Sözcüsü Dr. Ali Mutlu Köylüoğlu, bu değişikliğin bir yangın olduğunu belirterek; “ Bu anayasa değişikliği gerçekten çok büyük sıkıntıları beraberinde getiriyor. Bu bir yangın. Yangın başladığında orada bulunan her şeyi, herkesi yakar. Bu AKP’li Bu CHP’Li bu MHP’li ayırt etmez, yakar. Burada bize Cumhuriyeti kuran kurucu iradenin de temeli olan Kuvayi Milliye ruhu lazım. Burada hacılar, hocalar, esnaflar, askerler, toplumun her kesimi vardı. Bu sayede Anadolu’yu işgalden kurtarıp Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Tek adamdan, halkın yönetimine geçildi. Şimdi ise tek adama doğru ters bir gidiş var. Onun için biz diyoruz ki, “Düşününce hayır” diyoruz.”dedi.

????????????????????????????????????

90 YILLIK BÜTÜN CUMHURİYET BASAMAKLARININ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ADI ALTINDA ORTADAN KALDIRMAKTIR.

Son panelist, yine Artvin’in yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden birisi olan Av. Ömer Faruk Eminağaoğlu, Anayasa değişikliğinin barındırdığı gizli tehlikelere dikkat çekti. Eminağaoğlu; “ 6 gündür Artvin’in ilçelerini geziyoruz. Artvin halkı ile gerek salonlarda gerek sokaklarda, kahvehanelerde konuştuk. Bugün burada finalde sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Artvin Faal Gazeteciler Derneği’ne teşekkür ediyorum.

Şimdi anayasa değişikliği adı altında bizim önümüze getirilen aslında bir anayasa değişikliği değil anayasal değişikliğiyle adı altında getirilen Cumhuriyet ve değerlerini yönelen kurtuluşa, bağımsızlığa, yönelen en büyük saldırıdır.

????????????????????????????????????

HALKIN EGEMENLİĞİ HALKTAN ALINARAK BİR KİŞİYE VERİLMEK İSTENİYOR

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu değerlerinden uzaklaştırılan cumhuriyet öncesi döneme çevrilen bir anlayıştır. Bunu anayasa değişikliği adı altında dayatmaktır. 90 yıllık bütün Cumhuriyet basamaklarının anayasa değişikliği adı altında ortadan kaldırmaktır. Bakın bağımsızlığımızı, Kurtuluşumuzu kurtuluşumuzun kazanmak için bu coğrafyada bu topraklar üzerinde yaşayan Herkes Ama herkes her türlü farklılıklarıyla bir araya gelerek Kurtuluş mücadelesi verdi amaç nedir, amaç bağımsızlıktır, amaç kurtuluştur, amaç Cumhuriyeti ortaya koymakta. İşte bu şekilde egemenliğinden alan halk, tek adama Hayır diyerek halkın egemenliğine verilen mücadele bu, Kurtuluş mücadelesi Türkiye’yi Doğurdu. Nasıl halk kendi egemenliğini bizzat farklı bir yolla bizzat kullanarak bizzat Bu mücadele vererek Bugün ne yapılıyor Halkın egemenliği halktan alınarak bir kişiye verilmek isteniyor. böyle bir tablo böyle bir 1920 öncesi Tek Adam egemenliği döneminin getirilmesi demektir.

316 MİLLETVEKİLİ BOŞ KÂĞIDA İMZA ATTI!

Türkiye’de darbeler zamanında dahi böyle bir anayasal, böyle bir anayasa değişikliği hazırlanmadı 316 tane milletvekili imzası olan anayasa değişikliği teklifine bakıyoruz 10 Aralık, hafızamızı yokluyoruz 10 Aralık öncesinde 316 tane milletvekili nerede nasıl hangi toplantıda bir araya geldi ve o 316 kişinin imzası toplandı, bunun o imzayı atanlara soruyoruz.

Milletvekilleri o tarafa sürüklenirsin tekrardan bugün böyle bir yapı ortaya çıkarırsa Yarın Hangi yapılar bizi bekliyor bunları çok net bir biçimde görmek gerekiyor Bu anayasal değişiklik Türkiye’nin ufkunu açacaksa neden herkesin görüşü alınmadan böyle bir değişiklik yapılıyor. Amaç herkesin görüşünü almak değil, herkesin görüşünü dayatılması böyle bir anayasa Dünyada hiçbir ülkede görülmedi duyulmadı yaşanmadı. Cumhuriyet derken Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük Kazancı Türkiye’nin kurucu organları adı altında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin egemenliği doğrudan kullanan organdır. Bakalım bugün bu anayasa değişikliğine ne yapılıyor bu anayasa değişikliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yani halkın temsil eden Bu organın yetkileri yine bir kişiyle toplanıyor, bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi bu ülkeyi Kuran kurucu önderi Mustafa Kemal’e dahi vermedi. Neden vermedi tek adamlık Her kim olursa olsun tekrar adama Hayır dendiği için verilmedi.

????????????????????????????????????

TÜRKİYE’DE YARGIYI CUMHURBAŞKANI BELİRLİYOR BÖYLE BİR BAŞKANLIK OLUR MU?

Bakın Amerika’da başkanlık diyor ama Amerika’da başkanı ne yaptın Müslüman ülke vatandaşlarının Amerika’ya girişini engelledi Amerika da yargı Hayır dedim şimdi böyle bir yargı getiriliyor ki şu anki kaymaları hayır diyen bir yargı çıkabildi mi Türkiye’de Elbette çıkamadı böyle bir tablodan Cumhurbaşkanlığı yapacağı düzenlemeye Hayır diyebilen bir yargı olmayacak ki Amerika’da başkanlık denilmiyor Amerika da hiçbir yetkisi yoktur Türkiye’de yargıyı Cumhurbaşkanı belirliyor böyle bir başkanlık olur mu ve dönüyor ki Türk tipi başkanlık, tarihte Türk tipi böyle bir başkanlık nerede var Cumhuriyet kurulmuş Cumhuriyet kurulduğundan bu yana başbakanlık var niye Başbakanın bütün yetkileri Cumhurbaşkanına yükleniyor Türk tipi başkanlık deniyor Osmanlı’ya Selçuklu’ya dönelim sadrazamlık vezirlik var böyle bir kavram padişahtan sonra 2. adam varmış getirilen sistemi ikinci adam diye bir şey yok sadece ve sadece tek adam Nerede Bunun tarihteki yeri.

Türkiye Cumhuriyeti 90 yıllık bütün mirasımız bir tür kazanımlarımız yok ediliyor hükümet yetkisi yürütme yetkisi sadece bir kişiye veriliyor bir kişinin iki dudağı arasına veriliyor. Bir ülkenin bütün kaderini Her kim olursa olsun bir kişinin iki dudağının arasına abisi ediyoruz Böyle bir şey olabilir mi?”dedi.

Panelistlerin konuşmalarını ardından soru cevap bölümüne geçildi. Burada böyle bir anayasa değişikliği ile çevre, Cerattepe davalarının nasıl etkileneceği, 18 yaşında milletvekili seçimi, Cumhurbaşkanının yargılanabilmesi gibi sorulara cevaplar verildi.