Kimi ülkelerde kadın yaprak sarması gibi sarılması gereken bir varlık, kimi ülkelerde seks objesi…
Kimi ülkelerde adamdan beş metre geride yürür, kimi ülkelerde taciz, tecavüz edilen, eksik etek denilen bir nesnedir. Kimi yerlerde erkeğin hizmetkarı, kimi ülkelerde recmedilen namussuzun teki..:
Kimi ülkelerde saçının teli namusu, kimi ülkelerde sofraların mezesi..:
Bir çok ülkenin kurtuluş savaşında bir kahraman…
her şeyden önemlisi ise;
İslam ülkelerinde kadın mal gibi alınıp satılırken ABD ve diğer kapitalist ülkelerde kadınlar işçi önderliği yapıyor, sosyalist bir ülke tahayyül ediyor bu uğurda da mücadele ediyordu.
Bu günü dünya işçi sınıfına bir mücadele günü olarak miras bırakan eylem ise;
8 Mart 1857 tarihinde ABDnin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarkanın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi.

Bu gün de;

Dünya emekçi kadınlar gününü dayanışma ve mücadele günü olarak anmak ve dayanışma içinde olduklarını hissetmek, hissettirmek için Bursa’dan yollara düşen emekçi kadınlar katliam gibi bir kazayla yaşamlarına son verilmiştir.. Ülkemiz matem yeri oldu..:
Tüm işçi sınıfına ve ailelerine sabırlar dilerim…
Öfkemiz çatık bir kaşta gizli
hıncımız içimize akıyor, taştı ha taşacak
sıkılaştırın safları zalimin zulmüne
serpiliriz toprağa, başak olur bire on veririz

Kaza sonucu yaşamlarını sonlandıran emekçi kadınlarımız;
Leyla Çiçek
Refika Barışsever
Özlem İnan
Fatma Hacıoğlu
Güleydan Sezer
Elvan Mutlu
Leyla Yalçın

Güle güle güzel insanlar, UNUTULMAYACAKSINIZ
Yaşasın emekçi kadınların dayanışması…