Artvin Çoruh Üniversitesinde dirsek teması gönüllüsü bir grup öğrenci, hafta başından bu yana kitap dayanışması standı açarak okul içerisinde dayanışma ve kitap paylaşma ağı oluşturdu.

kitap3Öğrenciler kitaplarını okul bahçesinde ve kantinde sergileyerek stand başında kitap takası ve kitap okuma etkinlikleri düzenlediler. Öğrenciler standın önüne “Hayde Kitap Dayanışmasına”, “Dirsek teması ağına destek ol’ gibi açıklama dövizleri de koydular.

İlk olarak özel güvenlik müdahalesiyle bu faaliyet izinsizdir, rektörlük buna izin vermiyor diyerek dövizler zorla kaldırıldı. Özel güvenlik birimlerinin ardından kendini öğrenci konseyi diye tanımlayan bir güruh, kadın öğrencilere sözlü tacizde bulundu ve ayrıca kitap standını bir daha açarsanız bu kitapları yakarız diye tehdit savurdular. Bu tehditlere aldırış etmeyen üniversite öğrencileri “Kitap okumak cahilliği ortadan kaldırır, kitap yakılmaz okunur diyerek” dayanışma faaliyetlerine devam ettiler. Tehditler savuran grup stand başında toplandıktan bir süre sonra tekbir çekerek okul içerisinde yürümeye başladı ve herhangi bir güvenlik önlemiyle karşılaşmadı. Son olarak kitap standını eğitim fakültesi kantinine taşıyan öğrenciler; ‘Böyle eylemleri okul içerisinde ve kantinde yapamazsınız’ sözleriyle kitapları toplandı ve kantinden uzaklaştırıldı.
kitap2Açü Dirsek Teması gönüllüleri yaptıkları açıklamada; “Bizler öğrenciler arasındaki yabancılaşmayı ortadan kaldırmak adına gönüllü not ve kitap dayanışması faaliyeti düzenlemek istedik. Yapacağımız faaliyetin kimse için sakıncası olmamasına rağmen okuldaki gerekli mecralara da bildirim yaptık. Hafta başından beri başta öğrenci konseyi adlı topluluğun ve özel güvenliğin tehditleri ile karşılaştık. Standımıza gelen üniversiteliler böyle faaliyetin çok anlamlı olduğunu söylüyor, üniversite hocaları desteklerini belirtiyor ama okulda 100 kişi gezen bu konsey bizi engellemeye çalıştığı zaman rektörlük de bizi korumuyor.

Rektörlüğe ve üniversite yönetimine soruyoruz burada kitap dayanışması yapan öğrencilerin bu tehditlerle karşılaşması hoşunuza mı gidiyor, niçin önlem almıyorsunuz? Bizler bu engellemelere rağmen dayanışma faaliyetlerimizi sürdüreceğiz, dirsek teması ağını büyüteceğiz. O kitapları yakarız diyenler, Sivas katliamını yapanlarla aynı zihniyettedir.

kitap4