Sami Özçelik / Artvin

14732229_1152110004883362_1420294986855103956_n

Hopa’da 2016 yılında kurulan ve Artvin’de ilk olan Düşler Tiyatrosu Derneği, 27 Mart dünya tiyatro günün dolayısıyla mesaj yayımladı. Yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı;” Dönen, dönsün yolundan!.. Vuran, vursun arkamızdan!.. Ve biz her zaman ki gibi yine aldırmadan devam edeceğiz, köhne sahnelerimizden, ağız dolusu repliklerimizi, karanlık yüreklere ve maskeli suratlara doğru bir tokat gibi haykırmaya!..” Kökeninde, insanı insana insanca anlatma çabası olan tiyatro sanatının günün bugün. Sahneleri boş bırakmayalım, tiyatro iyidir, korkmayın gidin… 27 Mart Dünya Tiyatro Günümüz Kutlu Olsun. Sözleri ile günlerini kutladı. Yeni oyunları için çalışmaya başladıklarını, en kısa süre de başta Hopa ve Kemalpaşa olmak üzere Artvin’de gösteri yapacaklarını dile getiren Başkan…. Artvin kültür, edebiyat, şiir, sanat alanında çok yetenekli renkli, nüktedan. Zeki insanların yaşadığı çok farklı ve farkındlığı olan bir ildir. Amacımız profesyonel tiyatro oyunlarını hazırlayıp Türkiye genelinde sahnelemektir. Son olarak; Bugüne kadar tiyatroya gönül vermiş, emek vermiş, aramızdan ayrılan tiyatro üstatlarımızı saygıyla anıyoruz, tiyatro sanatını zor koşullar altında inadına yaşatan yürekli, cesur tiyatro sanatçılarımıza saygılarımızı sunuyoruz“dedi.

Untitled-1sds

DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ

Dünya Tiyatro Günü 1961’de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından kuruldu.

Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır. Dönemin başkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, sonra da Viyana’da yapılan 9. ITI Konferansında ortaya atılan ‘tiyatrolar günü’ fikri, İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle hayata geçirildi. Kabul edilişinden sonra her yıl, Paris’te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu’nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI’nin şu an sayısı 100’ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

UNESCO tarafından kurulan ITI’nin “sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO’nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak” gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü’nde bir kez daha hatırlatılmaktadır. Her yıl tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı bu gün için bir konuşma yapmaya davet edilmektedir. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20’den fazla dile çevrilmekte, pek çok gazetede yayınlanmakta ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunmaktadır. Pek çok televizyon ve radyo kanalı bu bildirgeyi beş kıtanın her köşesindeki dinleyicilere ulaştırmaktadır.

BjvXYjlCIAAzUqn

Dünya Tiyatro Günü tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Dünya Tiyatro Günü’nde yapılan etkinlikler, uluslararası işlevlerinin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesinde de rol oynamaktadır.