unnamed (3)

Nilüfer Belediyesi, bu yıl ilk kez düzenlediği Mehmet H. Doğan Ödülü’ne değer görülen Erhan Altan, törenle ödülünü aldı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey,  bu ödülle, şiir, eleştiri, araştırmaları gündem haline getirmeyi ve yeni çalışmalara cesaret vermeyi amaçladıklarını belirtti.

Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesine ev sahipliği yapan Nilüfer Belediyesi’nin Türkçe’de yayımlanmış şiir eleştirilerinin önemine dikkat çekmek ve Türk şiirine katkı sunmak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlediği Mehmet H. Doğan Ödülü’ne “Bu Gece Neden Uyuyamıyorum Evimdeki Yatağımda” adlı eseriyle lâyık görülen Erhan Altan, düzenlenen törenle ödülünü aldı. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirilen ödül törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Bukle Erman ve Turgay Erdem ile şiire gönül verenler  katıldı.  Mehmet H. Doğan’ın oğulları Vedat Tokyay ve Fikret Tokyay ile avukatı Suat Çelebi de gönderdikleri mesajlarla törende yer aldı.

unnamed (5)

BOZBEY: ŞİİRİN BELLEĞİ ŞİİR KÜTÜPHANESİ

Törende konuşan Başkan Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesine ev sahipliği yaptığını belirterek “Türkiye’de şiirin belleği Nilüfer Belediyesi Şiir Kütüphanesidir. Şimdi, Türkçe’de yayımlanmış şiir eleştirilerinin önemine dikkat çekmek, bu alanda yapılacak yeni çalışmaları teşvik etmek ve Türk şiirine katkı sunmak adına bir adım daha attık. Bu yıl itibariyle Mehmet H. Doğan Ödülü vermeye başladık” şeklinde konuştu.

Mehmet H. Doğan Ödülü ile 2008 yılında hayatını kaybeden Mehmet H. Doğan’ın anısını yaşatmayı hedeflediklerini ifade eden Bozbey, “Günümüz şiir eleştirisinde önemli bir yer edinen, pek çok çalışmasıyla şiirimizin dünü ve bugününe ışık tutan Mehmet H. Doğan adına verdiğimiz bu ödülle, şiir, eleştiri ve araştırmalarını gündem haline getirmeyi, yeni çalışmalara cesaret vermeyi amaçlıyoruz. ‘Bu Gece Neden Uyuyamıyorum Evimdeki Yatağımda’ adlı eseriyle ilk ödülün sahibi olan Erhan Altan’ı da yürekten kutluyorum” dedi.

unnamed (4)

“MEHMET H. DOĞAN ARAMIZDA”

Mehmet H. Doğan’ın Türk şiirinin ve şairlerin abisi olduğunu dile getiren Seçici Kurul üyesi Gültekin Emre de, “Şiir kütüphanesine ilk katkı koyanlardan biri de Mehmet H. Doğan’ın eşidir. Mehmet abinin raflarından seçtiği eserleri kütüphaneye armağan etti. Çevirileriyle, denemeleriyle ve yol göstermesiyle Mehmet abi, bu kütüphanede aramızda. Adının verildiği ödülle tekrar gündeme gelen Mehmet abi, kütüphaneye de omuz vermiş oldu. Nilüfer Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bozbey’in desteğiyle bu ödülü hayata geçirme şansı bulduk” diye konuştu.

Erhan Altan’ın “Bu Gece Neden Uyuyamıyorum Evimdeki Yatağımda” adlı eserinin ödüle lâyık görülme nedenlerini belirten Seçici Kurul Başkanı Metin Celal, “Erhan Altan’ın eseri, Orhan Veli ve Garip Akımı konusunda yeniden okumayı özendirecek düzeyde özgün bir çalışma. Eserde, sağlam ve yetkin akademik kaynakların bulunmuş olması ve eserin metodolojik yaklaşımı nedeniyle bu ödülü kurul üyesi arkadaşlarımla Erhan Altan’a vermeyi kararlaştırdık. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü çalışanlarının özverili yaklaşımları olmasaydı, böyle bir ödül gerçekleşmezdi. Bu ödül, şiir kütüphanesine anlam kattı” ifadelerini kullandı.

ALTAN: TEŞVİK EDİCİ ETKİSİNİ GÖRECEĞİZ

Mehmet H. Doğan Ödülü’ne lâyık görülen Erhan Altan da konuşmasında ödülün anlamına dikkat çekti. Altan, “Böyle bir ödüle gerçekten ihtiyaç vardı. Orta vadede bu ödülün teşvik edici etkisini edebiyatımızda hissedeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mehmet H. Doğan Ödülü Seçici Kurul Başkanı Metin Celal ile birlikte, Erhan Altan’a ödülünü verdi.

SESLİ ŞİİR ANTOLOJİSİ

Ödül töreninin ardından Nilüfer Belediyesi Şiir Kütüphanesi’nin kuruluşunun beşinci yılı kapsamında Sesli Şiir Antolojisi düzenlendi. Etkinliğe katılan ünlü şairler Yılmaz Gruda, Özkan Mert, Hilmi Haşal, Mehmet Yalın, Rahmi Emeç, Cengiz Hakkı Zariç, Süreyya Akçay, Fırat Caner, Turgut Aydın, Elçin Sevgi Suçin ve Cevahir Bedel, şiirler okudu.

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman ile Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala da şairlere tek tek teşekkür etti.

Etkinliğin sonunda Sesli Şiir Antolojisi’ne katılan şairlerin ve Erhan Altan’ın kitapları katılımcılara armağan edildi.