Ömer ŞAN-(RİZE)

unnamed (9)Referandum sürecinde siyasilerin çalışmaları devam ederken, mevcut Anayasaya göre tarafsız olması gereken ve bunu için yemin eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP ile MHP’nin önerip desteklediği Anayasa değişikliği için ‘Evet’ çalışmalarını sürdürüyor!

İçeriklerinde nelerin olduğu ve hangi çalışmaları kapsadığı bilinmeyen veya tartışılan ‘toplu açılış törenleri’ adıyla sürdürülen yurt gezilerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kez kampanyasına Doğu Karadeniz’den devam edecek.

Bugün, ‘ana-baba ocağım’ dediği Rize ve Katar Emir’i ile posterlerinin asıldığı Trabzon’da ‘toplu açılışlar’ yapacak ve halka seslenecek.

Erdoğan’ın programına ilişkin ayrıntılı bilgi içeren herhangi bir açıklama yapılmazken, saat:13.00’da Rize Valiliği önündeki tören alanında yapacağı miting sırasında aralarında Rize-Artvin Havalimanı temel atımının da olduğu ‘toplu açılış’ töreni yapacağı öğrenildi.

Aynı gün Trabzon’da olacak olan Erdoğan’ın saat:16.00’da yapılacak Atatürk Alanındaki mitinginde halka seslenerek, burada da ‘toplu açılış’ töreni yapacak.

            Sınavlara Cumhurbaşkanı Ayarı

unnamed (8)Erdoğan’ın, Rize programı nedeniyle kendi adını taşıyan RTEÜ’de, aynı gün yapılacak sınavların tarih ve saatlerinde değişiklik yapıldı.

RTEÜ’den yapılan açıklamada, “03 Nisan 2017 Pazartesi günü 12:00-16:00 saatleri arasında yapılacak olan ara sınavların tarih ve saatlerinde değişiklik olmuştur. Sınav programlarındaki değişiklikler akademik birimlerin web sayfalarında, ilan panolarında ve sınav salonlarında ilan edilecektir. Öğrencilerimizin mağduriyet yaşamamaları açısından sınav tarih ve saatlerini kontrol etmeleri gerekmektedir” denildi.

Aynı açıklamada yapılacak değişiklikler ise, “1- 03 Nisan 2017 Pazartesi günü 12.00 ile 16.00 saatleri arasında yapılacak olan sınavlar ileri bir tarihe alınacaktır.

2- 03 Nisan 2017 Pazartesi günü saat 13.00’de yapılacak olan TDL 102 Türk Dili sınavı saat 18.00’de; saat 14.00’te yapılacak olan ATA 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi sınavı saat 19.00’da yapılacaktır.

3- 03 Nisan 2017 Pazartesi 16.00’da yapılacak olan sınavların saatleri 16.30’a alınmıştır” şeklinde ifade edildi.


Yasa ve Demokratik Haklar Askıda

AKP’nin çıkardığı Seçim Yasası ve ‘Anayasa Değişikliği’ Referandumuna ilişkin YSK Kararları gereği Rize Valiliği ve İl Seçim Kurulu kararları ile ilde seçim propagandası, miting, yürüyüş, afiş ve pankartların asılabileceği yerler belirlendi.

Seçim takvimi gereği 29 Mart’tan itibaren kentteki reklam panolarında seçim afişlerini asmak isteyen AKP, CHP, MHP ile SP’nin başvuruları; Rize Belediyesinin hukuksuz ve yasa tanımaz uygulamasıyla engellendi.

unnamed (10)Belediyeden Engelleme

Kentteki reklam panolarının işletmesini yapan firma ile belediyenin sorumluluğundaki reklam panolarına, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize programı nedeniyle başka hiçbir reklam ve ilan asılmayacağına ilişkin tek yönlü bir karar alan Rize Belediyesi, bu kararını ilgili firmaya, 28.03.2017 tarihli bir yazı ile bildirdi.

Reklam firması ise bu yazının örneğini partilere göndererek, taleplerini yerine getiremeyeceğini bildirdi.

Duruma İl ve İlçe Seçim Kurulu’na itiraz ederek, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan ve Rize Valiliğine başvuruda bulunan CHP Rize İl Başkanlığının başvurusu sonuç getirdi ve CHP’ye tahsis edilen panoların bir kısmına, 30 Mart akşamından itibaren Referanduma ilişkin afiş ve görseller asıldı.

Referandum’da CHP’nin kullandığı ‘Hayır’ afişlerinin reklam panolara asılmasının hemen ardından gece geç saatlerde, kimliği belirsiz kişilerce bir kısmı yırtılarak panolardan söküldü.


unnamed (3)Ardeşen ve Güneysu’da Afişler Yırtıldı

Aynı gün CHP’nin, Rize kent merkeziyle birlikte afişlerin asıldığı Ardeşen ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘ana-baba ocağım’ dediği Güneysu’daki ‘Hayır’ afişleri de reklam panolarından, kimliği belirsiz kişilerce yırtılarak söküldü.

Ayrıca, CHP’nin referanduma ilişkin görselleri bulunan bazı araçların ise yumruklanarak, sürücülerine hakaret edildiği belirtilirken CHP’liler, yırtılıp sökülen afişlerin yerlerine yenilerini yerleştirdi ve suç duyurularında bulundu.

            Ensar Vakfından Propaganda

unnamed (11)Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle kentteki reklam panolarının önemli bir bölümünün Rize Belediyesince kullanılarak, ziyaretle ilgili afiş ve görsellerin kullanıldığı görülürken; kent ve ilçelerle birlikte beldelere ulaşımın sağlandığı genel yollar üzerinde, cadde ve sokaklarda, toplu taşıma araçlarının bir bölümünde Seçim Yasası, YSK ve Seçim Kurullarının kararlarına karşın, Cumhurbaşkanlığı Forsu ile birlikte Erdoğan’ın fotoğrafının yer aldığı ‘Rize Seninle – Evet’ ifadeli afiş, pankart ve çıkarmalarla görseller asıldı.

Kentte bazı sendika, sivil toplum örgütlerinin de aynı ifadeli afiş ve pankartlar astığı görülürken; yurt genelinde çeşitli tecavüz olaylarıyla gündeme gelen Ensar Vakfı’nın Rize Şubesine ise yasaklara karşın, referandumda kullanılacak ‘oy pusulası’ görseli ve ‘tercih mührü basılı evet’ ibaresi yer aldı. Yetkililer bu ibarenin seçim yasaklarına girdiğine dikkat çekti.

Aynı pankart ve afişlerin bulunduğu Rize kent merkezindeki Karadeniz Sahil Yolu geçişi viyadükündeki Vatan Partisi’nin ‘Hayır’ içerikli afişleri ise yine kimliği belirsiz kişilerce yerlerinden sökülüp alındı.

Kentte, özellikle Erdoğan’ın geçebileceği yol ve güzergahlar üzerinde herhangi bir karşı propaganda görseline tahammül edilemezken; Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle kentte güvenliğin en üst seviyeye çıkarıldığı, civar kent ve ilçelerden takviye güvenlik güçleri sağlandığı; bazı cadde ve sokakların ise trafiğe kapatıldığı öğrenildi.