Samandağ Belediyesi Kadın Danışma Merkezi tarafından organize edilen  ve İskenderun Cemevi Tiyatro Topluluğu tarafından dün saat 20.00’de yeni çarşı salonunda  sahnelenen  “Kadınlık Bizde Kalsın”adlı Samandağlı sanatseverlerden tam not aldı. Yılmaz Erdoğan tarafından yazılan yönetmenliğini Özlem Bulut Öztürk’ün üstlendiği oyunda Besime İnsan,Kevser Karabel, Besime İnsan,Elif Ger,Meryem Zincirkıran,Döndü İnsan ,Nafiye Kartal,Nilgün Selçuk ,Sultan Aslan başarılı  performanslarıyla beğeni topladı.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız,Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir,Kültür Müdürü Fikret Özçelik Belediye Mevlis Üyesi Berna Kaplan ve vatandaşlar tiyatro etkinliğine katıldılar.Etkinliğin sonunda oyunculara çiçek takdim eden Samandağ Belediye Başkanı Mithat  Nehir, tiyatronun sahnelenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Başkan Nehir Konuşmasında:”Oyunun konusu bizleri geçmişe götürdü. Oyunun senaryosu ülkemizin acı gerçeklerini anlatıyor. Umarım artık Türkiye artık böyle bir Türkiye olmayacak. 16 nisanda öyle bir renk vermemiz gerekiyor. Ülkemizde böyle acıların yaşanmayacağı daha demokratik,daha adil,daha yaşanabilir,kadınların daha eşit olduğu,karakolların Pembekol,yada karakol olarak anılmadığı bir Türkiye Arzu ediyorum.Çok güzel bir oyundu.Cemevi kadın kolları Tiyatro topluluğunu tebrik ediyorum. ”dedi

Oyunun yönetmeni Özlem Bulut Öztürk: Cemevi bünyesinde daha önce çocuk ve yetişkin karma grupları vardı, ancak ilk kez sadece kadınlardan bir tiyatro grubu oluşturuldu. Yönetmeni ve oyuncuların tümü kadın…Kadınlar cemevinde bugüne kadar cemlerde semah dönüyor, cumartesi günleri cemevi için kurdukları tandırda yufka ekmek pişiriyor, her cumartesi günü cemevinde derneğe gelir için verilen kahvaltıları hazırlıyorlardı. Bu kez bütün bu işlerin yanı sıra farklı bir şey yaptılar; kendilerini sosyal ve kültürel olarak da ifade edebilecekleri tiyatro topluluğuna katıldılar. Mutfaktan sahneye çıkarak, tiyatro aracılığı ile kadınların sorunları konusunda bir aydınlatma faaliyeti de gerçekleştirmiş oldular.İlk başta tereddüt ettiler, “Başarabilir miyiz?” diye. Ama işe giriştiklerinde neleri başarabileceklerini gördüler. ”Bizleri onurlandıran Samandağlı tiyatro severlere teşekkür ediyorum. Kadınlarımıza öncü olmak istiyoruz.Samandağ Belediye Başkanımız sn.Mithat Nehir’e ,sn.Hülya Nehir’e teşekkür ediyoruz.”dedi.

unnamed (14)

ÖZGECAN ASLAN VE NUH KÖKLÜ İÇİN

Cemevi kadın kolları üyelerinin sahnelediği ‘Kadınlık Bizde Kalsın’ oyunu, hunharca katledilen yitirdiğimiz Özgecan Aslan’a ve gazeteci Nuh Köklü’ye ithaf edildi. Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı oyununu yöneten Özlem Bulut Öztürk, ortaya çıkan ürünün kadınların verdiği emeğe değdiğini belirtiyor: “Kadınlarımız ev işlerine ara verip bu kez de tiyatroya emek verdi. Sahneye çıkma cesaretini göstermiş olmaları dahi yeterken alkışlanacak, başarılı bir oyunculuk sergilemeleri, kadın izleyicileri kendilerine hayran bıraktı.”

unnamed (15)

KADINLIK BİZDE KALSIN

‘Kadınlık Bizde Kalsın’ günümüze pek çok gönderme yapıyor. ‘Âdem ile Havva’, ‘Babür ile Dürdane’ ve ‘Sevim Taşan Benim’ adlı üç hikayeden oluşan oyun, kadının toplumsal yerini sorguluyor. Kadın ile erkek arasındaki eşitsizlik, ezen ezilen ilişkisi eleştirel ve mizahi bir dille bugüne taşınıyor.

Özellikle ‘Sevim Taşan Benim’ adlı oyun herkesin her an suçlu görülerek içeri atılabileceğini irdeliyor. Bir polis merkezinde temizlikçi olarak işe başlayan, kendi halinde, eşi ve çocuğuyla kıt kanaat geçinen Hatice’nin, devlet tarafından bir türlü yakalanamayan eylemci kılığına sokulup, medyaya tanıtılması ve sonrasında başından geçenler anlatılıyor. Oyun, İç Güvenlik Paketi’nin gündemde olduğu bu günlerde Hatice’nin başına gelenlerin herkesin başına gelebileceği mesajı veriyor.