unnamed (16)

İstanbul’un Üsküdar İlçesi’nde yurttaşlardan HAYIR oyu vermelerini isteyen CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Üsküdar İlçe Başkanı Erdoğan Altan’la esnafları ziyaret etti.

Yarkadaş aynı gün sosyal medya hesabından ise Basın İlan Kurumu’na (BİK) çağrı yaptı. CHP Medya Komisyonu Üyesi Yarkadaş, BİK’in aylık dergisi Basın Hayatı’nın Mart – Nisan sayısını incelediğini belirterek “Son sayıda da gördüm ki; kamu kurumu olan BİK, halka hesap vermemeyi alışkanlık haline getirmiş” dedi.

basin-ilan-kurumu-logo

TİCARİ SIRMIŞ!

Derginin son sayısında BİK eliyle dağıtılan resmî ilanlara ilişkin bazı verilerin yer aldığını belirten Yarkadaş “Ancak bilmemiz gereken esas gerçek, yine ticari sır gerekçesiyle perdelenmiş” ifadesini kullandı. Yarkadaş şu paylaşımlarda bulundu:

“BİK, gazetelere 2016 yılında 104 milyona yakın bir tutarda resmî ilan dağıtmış. Bu tutar dergide çizelge olarak yer alıyor ancak hangi gazeteye ne kadarlık ilan gönderildiği açıklanmıyor. Oysa ki; bir iki yıl öncesine kadar, bu tabloları görür ve adaletsizlik yapılıp yapılmadığını takip edebilirdik. Şimdi ise bu imkandan yoksunuz. BİK, yandaş medyayı kayırıyor. İlanları tirajı az olan ve hak etmeyen yandaşlara yolluyor. Yetimin hakkı, yandaşın kursağına teslim ediliyor.”

MUHALİFLERE ADALETSİZ UYGULAMA

Başta Cumhuriyet Gazetesi olmak üzere, Sözcü, Korkusuz, Birgün ve Evrensel’in bu ilanlardan yeterince yararlanamadığını söyleyen Yarkadaş, “Adil bir dağıtım yapmadıkları ortaya çıkmasın diye kime ne kadarlık ilan verildiğini saklıyorlar” dedi.

BİK’in Yıllık Faaliyet Raporu’nun tüm ısrarlarına rağmen açıklanmadığını kaydeden Yarkadaş “Ticari sır gerekçesinin arkasına saklanıyor ve halka hesap vermiyorlar” diye konuştu.

HERŞEY GİZLİ

BİK’in internet sitesine attık gazetelerin tirajlarını da koymadığını belirten Yarkadaş,

“Anlaşılan o ki havuz gazetelerinin sahte tirajları büyük rahatsızlık yarattı. Bu yüzden artık şişirme tirajları yayınlamaktan vazgeçtiler” dedi.

Yarkadaş şöyle konuştu:

“Bir türlü satmayan ve birbirinin fotokopisi şeklinde çıkan gazeteler devlet desteğiyle ayakta kalıyor. Öyle ki Basın İlan Kurumu gazetelerin tirajlarını açıklamıyor. Bunun gerekçesini çok iyi biliyoruz… Bir zamanlar FETÖ medyasının çiftliği olan BİK’in şimdiki misyonu ise  havuz medyasını ayakta tutmak olmuş. Buranın bir çiftlik olduğunu daha önce kanıtlarıyla TBMM’de dile getirmiştim. 15 Temmuz’dan sonra dahi FETÖ medyasına kaynak aktaran bir kurumdur BİK…

Bu kuruluşun faaliyetleri ve harcamaları toplumdan kaçırılıyor. Dağıtılan ilanlar; kamu kurumlarının ilanları… Basın İlan Kurumu da bir kamu kurumu… Peki bu neyin ticari sırrı? Ya devlet ya BİK ticari şirkete dönüştü de bizim haberimiz mi yok?

‘O GAZETELERİ AÇIKLAYIN!’

Bir gazeteci olarak merak ediyorum; hangi gazeteye ne kadar resmi ilan verilmiştir? Türkiye’nin en köklü gazetelerinden biri olan Cumhuriyet gazetesine 2016 yılında ne kadar resmi ilan verilmiştir? Keza Sözcü, Evrensel ve Birgün gibi muhalif çizgide yayın yapan gazetelere yapılan haksızlıkları biliyoruz. 2016 yılında verilen  ilanların tek tek açıklanmasını istiyoruz. Birçok kez çağrı yapmamıza rağmen, açıklamıyorlar/açıklayamıyorlar.

 

Açıkladıkları takdirde; havuz medyasına yani ‘Evet’ medyasına kanunsuzca aktarılan milyonların ortaya çıkacağını biliyorlar.

 

Biz bu konuda kanun teklifi de verdik… ‘Tirajların tespiti için bir kurum bünyesinde bağımsız bir kurul oluşturulsun ve bu kurul gerçek satış rakamlarını tespit etsin’ dedik. Teklifimiz AKP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. Demek ki; bir şeyleri saklama ihtiyacı hissediyorlar. Haram yemekten hiç mi hiç rahatsız olmuyorlar.”

 

BİNALİ YILDIRIM’A SORDU

 

Öte yandan Yarkadaş, BİK’e ilişkin soruları, yazılı bir önerge haline getirerek Başbakan Binali Yıldırım’a gönderdi. Yarkadaş, kurumun yol açtığı adaletsizliğin sona erdirilmesi çağrısı da yaptı.