16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan ve başkanlık anayasası olarak nitelendirilen halk oylamasına 2 gün kala ‘Evet’ oylarının yüzde 60’ı bulacağını iddia eden ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen araştırma şirketi A&G’nin sahibi Adil Gür’e CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’tan cevap geldi.

“Adil Gür kirli bir taktik içindedir”

Adil Gür’ün yaptığı son açıklamanın manipülatif ve operasyonel olduğunu ifade eden Yarkadaş, “Adil Gür, Saray ve AKP lehine kamuoyu algısı yaratmaya çalışmaktadır. Referanduma 1 gün kala açıklana %60’lık oran, HAYIR oyu verecekleri sandığa götürmemeye yönelik kirli bir taktikdir. Sahada olan herkes görüyor ki, HAYIr oyları %55’e yakın bir orandadır. Benim merak ettiğim şudur, Adil Gür bu anketi AKP’nin herhangi bir ilçe başkanlığında mı yaptı? Ki AKP ilçe başkanlığında bile yapsa %60 oranını bulamaz. Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Bülent Arınç’ın bile ‘HAYIR’ oyu vereceğinin belli olduğu bir ortamda Adil Gür, %60’a nasıl ulaştı?” dedi.

Araştırma şirketleri’nin bakanlıklar ve AKP’li belediyelerle ticari ilişkileri vardır ”

Birçok kamuoyu araştırma şirketinin 16 Nisan halk oylamasına dair yayımladıkları anket sonuçlarının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Yarkadaş, bu durumun bir meslek etiği içerisinde hareket etmesini sağlayacak kanuni düzenlemeleri de beraberinde getirmesi gerekliliğinin altını çizdi. Yarkadaş, iktidar partisinin alacağı oyları her zamankinden yüksek gösteren kamuoyu şirketlerinin, bakanlıklarla ve AKP’li belediyelerle çok sıkı ticari ilişkiler içerisinde olduğunu ifade eden Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adil Gür’ü yaklaşık 1 ay önce, belediye başkanı bir arkadaşım aradı. Ve referandumu sordu. Adil Gür telefonda ‘EVET’in yüzde 45, ‘HAYIR’ın ise yüzde 55 olduğunu söyledi.

Adil Gür aynı gece televizyon programına çıkarak ‘EVET’in yüzde 55 ve ‘HAYIR’ın da yüzde 45 olduğunu söyledi.

Ben o yüzden ekranda söylediklerini hiçbir şekilde ciddiye almıyorum. Bu yüzden çağrımı bir daha yineliyorum. Kamuoyu araştırma şirketleri, hangi bakanlıklara ve AKP’li hangi belediyelere kaç TL’lik araştırma hizmeti vermiştir açıklamak zorundadırlar. Bunu yapmadıkları takdirde ortaya koydukları araştırmaların üzerinde hep bir gölge olacaktır. Tüm kamuoyu araştırma şirketleri varsa bu tür ilişkilerini varsa derhal internet sitelerinden yayımlamalıdır.”

“Dünyada binde 2 olan yanılma payı, Türkiye’de yüzde 2”

Barış Yarkadaş, kamuoyu araştırma şirketlerinin seçimler öncesi yayımladıkları anketlerinin seçim sonuçlarından çok farklı olmasının yanılma payları ile açıklanamayacağı vurguladı. Yarkadaş ‘yanılma payları’ ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyanın hiçbir yerinde araştırma şirketlerinin yüzde 2’lik yanılma payı olmaz. Dünyanın her yerinde yanılma payı binde 2’dir. Ancak türkiye’deki firmalar bu binde 2’lik yanılma payını yüzde 2’ye çekmiş yaptıkları araştırmalar tutmayınca da ‘efendim yanılma payına denk geldi’ diyerek hiçbir bedel ödememiştir. Bu yüzden bu referandumda yanılan araştırma şirketlerinin hiçbir sözüne itibar edilmemelidir. Şahsen ben birçok araştırma şirketinin çalışması önüme geldiğinde hangi ticari ilişkiler içerisinde olduklarını bildiğim için kapağını dahi açmadan çöpe atıyorum. Halkımız da, evet’leri uçuran araştırma şirketlerinin dosyalarını benim gibi yaparak çöpe atsınlar.”

 

CHP’li Barış Yarkadaş, Adil Gür’le ilgili ikinci bir açıklama daha yaptı.

Chp İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, ikinci açıklamasında şu ifadeleri kullandı.

ADİL GÜR, kamuoyu araştırmacısı değil “KAMUOYU OLUŞTURMACISI”dır. Gür, Başbakan Binali Yıldırım’ın isteği üzerine, tam üç aydır İzmir’e
kamp kurmuş ve AKP-SARAY-EVET için PR çalışması yapmıştır.

Kamuoyu araştırması yapmak yerine, EVET lehine kamuoyu oluşturmak için görev
üstlenen Gür, AKP’lilerle Pelit Pastanesi’nde yaptığı görüşmenin detaylarını açıklamak zorundadır. Adil Gür, hangi anlaşmayı yaptığını açıklamak zorundadır.

Bu son açıklama, Gür’ün görevinin bir parçasıdır. Görevi referandum gecesi de A HABER ve ATV’de devam edecektir.

Bu yüzden Adil Gür’ün yaptığı hiçbir açıklama ciddiye alınmamalıdır. CHP’li başkanlara telefonda “EVET 45, HAYIR 55” diyen Gür, Evet’in yüzde 60’a çıktığını uydurmaktadır. Gür, AKP ve AKP’nin yönettiği kurumlarla olan ticari ilişkilerinin dökümünü internet sitesinde yayınlamak zorundadır.

Halkımız, bu yalanın maskesini pazar günü sandığa gidip HAYIR oyu vererek düşürecektir. Halkımız rahat olsun…