HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Edirne Cezaevi’nde yazdığı şiir ve fotoğrafının bulunduğu afişin mahkemece yasaklanmasına HDP Merkez Karar Yürütme Kurulu sert tepki gösterdi ve olayı bir basın açıklamasıyla kınadı:

HDP’nin basın açıklaması şöyle:

Mardin Dargeçit ilçe binamızda, Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın Edirne Cezaevi’nde yazdığı şiirin ve kendi fotoğrafının bulunduğu afişe polislerce el konulmuş, ardından Mardin 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliği de el koyma işlemini onaylayan bir karar vermiştir.

Mahkemenin kararında Demirtaş’ın şiiri ve fotoğrafı suç delili olarak tanımlanmış, söz konusu afişin ileride ispat aracı olarak kullanılabileceği ifade edilmiştir. Anlaşılması imkansız, akıl dışı ve yasa dışı bu karar, hukuksuzluğun son örneği olarak kayıtlara geçmiştir.

Bir şiirin engellenmesi, düşünce ve ifade özgürlüğünün ayaklar altına alınmasıdır. Bu bir yana; Eş Genel Başkanımızın henüz yargılaması devam ederken, peşinen suçlu ilan edilmiş olmasının hukukta da vicdanlarda da yeri yoktur.

Bu kararın siyasi bir müdahale ve yargıya siyasi baskı sonucu alındığı açıktır. Yargı, suçsuzluk karinesini hiçe sayarak ileride Selahattin Demirtaş’ın suçlu bulunması ihtimali üzerinden şimdiden delil toplama telaşına düşmüştür.

Belli ki, hakim ve savcılara siyasi iktidar tarafından ceza verilmesi yönünde talimat gelmiştir. Tamamen hukuksuz bir tutuklama ile yargılama aşaması devam eden bir kişi hakkında, ilerde bu kişi ceza alacak ve o kişiye ilişkin eylem ve işlemler suça konu olacak diye şimdiden fikir beyan etmek tarafsız ve bağımsız bir hukukçunun, aklı başında bir hakimin kararı olamaz. Üstelik ceza yargılamasında geriye yürümezlik kuralı vardır.

Öte yandan polis de afişi toplayarak yargının bu gayesine zemin oluşturmuş, partimizi ve Eş Genel Başkanımızı kriminalize ederek bir algı oluşturmaya yönelik adımlarından birini daha atmıştır.

Tamamen hukuksuz olan, temel insan haklarını ve demokratik hukuk ilkelerini çiğneyen bu siyasi karara karşı hem yerel hem de uluslararası mahkemelerde tüm haklarımızı kullanacağız.

Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın şiirinin yasaklanmasını asla kabullenmeyeceğiz. Bu iktidar mensupları ve onlara boyun eğen hakimler şiir yasaklayanlar olarak tarihe geçeceklerdir.

İşte HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde yazdığı “Bulaşıcı Cesaret” başlıklı şiiri:

Çıt çıkmasın diyecekler
Renk olmasın diyecekler
Gülerek isyan etmişsin
Gül açmasın diyecekler
Gülelim o zaman
Öksüz kalmasın isyanın
Suçsa suç kardeşim
Gülüşü solmasın insanın

Gün doğmasın diyecekler
Umuda silah çekecekler
Koşarak isyan etmişsin
Suçu sana yükleyecekler
Koşalım o zaman
Yalnız kalmasın isyanın
Suçsa suç kardeşim
Tepesini attırmayın insanın