????????????????????????????????????

Sami Özçelik
Artvin

Uluslararası yol olan Cumhuriyet Caddesi TIR trafiğinin başladığı bahar ve yaz aylarında Şavşat’ı adeta kilitliyor. Bu nedenle Şavşat Çevre Yolu’nun yapılması şart olmuş, Şavşat Halkının bu acil ihtiyacını yerel yöneticiler Yıllarca Ankara’ya ilettiler. Nihayet 24 Mart 2010 yılında bu yolun ihalesinin yapıldığı açıklamasını 26 Mart 2010 Cuma günü Şavşat’ı ziyaret eden dönemin Karayolları 10. Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil tarafından açıklandı. Çalışmalara bir an önce başlanacağını söyleyen Yeşil , “Çevre yolunun 2012 yılında yapımının bitirilerek teslim edilecek.” İfadelerini kullanmıştı.

????????????????????????????????????

Ancak, 2012 yılında teslim edileceği belirtilen çevre yolunun inşasına 2015 yılında başlanabildi. Ancak 3 kilometrelik yolun 3 yıldır bitirilememesine tepki gösteren Şavşat Halkı bu işin neden yavaş yapıldığını soruyor. CHP Şavşat İlçe Başkanı Nihat Acar, Şavşat’ın en önemli ve en işlek caddesinin aynı zamanda uluslararası yol olması ve Karayolları sorumluluğunda olması nedeniyle Şavşat’ın yıllardır zorluklar yaşadığını, çevre yolunun bu zorunluluk nedeniyle ihtiyaç duyulduğu için yapılmaya başlandığını hatırlattı.

Başkan Acar, “ Şavşat Artvin, Ardahan, Kars Uluslararası Karayolunun içinden geçtiği ilçedir. Şavşat’ın içinden i Belediye Hudutlarından geçtiği yer aynı zamanda en işlek cadde ana cadde olan Cumhuriyet Caddesi. Bu cadde esnafların yoğun olduğu, araç trafiğinin en yoğun olduğu ve büyük sorun yaşandığı yer. Yıllardır bu sorunu çözmediler. Bu sorun yerel değil, genel merkezin çözebileceği bir sorun olduğunu biliyoruz. 3 yıl önce başlanan 3 kilometrelik yol hele bitirilemedi. Gördüğümüz kadarı ile de yoğunlaştırılmış bir çalışma yok. Şu anda çok yavaş bir çalışma var. Hiçte aceleleri yok. Bitirme gayretleri yok. Oysa Baharın gelmesiyle birlikte Şavşat’ın yaz nüfusu köylerle birlikte 50 binlere çıkıyor. Aynı anda da TIR trafiği başlayınca Şavşat gerçekten tıkanıyor. Bu yolu neden bu kadar uzattılar?. Oysa mevcut teknolojik imkânlarla istenirse bir yılda bitirilip teslim edilebilirdi. Şimdi Ağustos’a kadar açılacak diyorlar. Takipçisi olacağız. Bu yolun acil bitirilmesi lazım.”dedi.

????????????????????????????????????

ÇOK ZORLUKLAR YAŞIYORUZ

Cumhuriyet Caddesi üzerinde işyerleri bulunan esnaflar ve buradan gelip geçmek zorunda olan vatandaşlar yaşadıkları zorlukları anlattılar. Esnaflar; “ Burası Şavşat’ın en işlek caddesi ana caddesi Cumhuriyet Caddesi. Ama aynı zamanda Uluslar arası yol. Belediyenin değil. Karayollarının. Karayolları TIR trafiğini buradan verdiğinde Şavşat gerçekten keşmekeşe dönüşüyor. İş yapamaz hale geliyoruz. Otopark olmadığı için herkes araçlarını yol kenarlarına park ediyor.

DSC_0621

İHALE MÜJDESİNİ 2010 YILINDA VERDİLER YIL 2017 OLMUŞ!

Çevre yolu için 15-20 yıldır bizim yoğun talebimiz oldu. 2010 yılında ilk müjdeyi verdiler. 2012 yılında teslim edileceği söylendi. Ama 2017 yılının yarısını da geçtik. 3 yıldır 3 kilometrelik yol nedense bitirilemedi. Karayollarının bu yolu bir an önce bitirerek, caddemizi bize devretmesini, kamyon, TIR trafiğini artık sonlandırmasını bekliyoruz. Çünkü gerçekten dayanacak gücümüz kalmadı. Burada her gün söz kavgası oluyor, insanlar geriliyor.” İfadelerini kullandılar.

DSC_0646 1

ŞAVŞAT’A OTOPRAK ŞART!

Kış ve yaz nüfusları arasında 10 kat fark bulunan Şavşat’ın çok acil mahalle otoparklarına ihtiyacı olduğunu da belirten Şavşatlılar; “ Maalesef araç sayısı her geçen gün artıyor. Bazen düşünüyoruz. Araç mı çok insan sayısı mı? Bu araçların her biri kamusal alan dediğimiz yerleri işgal ediyor. Bunun nedeni otoparkların olmaması. Şavşat’ın acilen otopark’a ihtiyacı var.”şeklinde konuşuyor.