Yeşil Yol Çalışmasına ‘Dur’ Diyenlerden 24’ü Hakim Karşısına Çıkıyor…

Ömer Şan

unnamed (1)

Doğu Karadeniz Bölgesinde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacağı ileri sürülerek, haritada yeşil renkteki kalemle çizildiği için adına ‘Yeşil Yol’ denilen çalışmanın, Çamlıhemşin’in Kavrun Yaylasında yeniden başlayan çalışmalarını durdurmak için mücadele eden çevreciler, bugün hakim karşısında çıkıyor.

Önceki yaz devam eden çalışmaları durdurmak için iş makinelerinin önüne yatan 13 kişi ile, geçen yaz sürdürülen çalışmalarda, Danıştay’ın durdurma kararını yetkililere sunmak isteyen 11 kişiye, ‘iş ve çalışma hürriyetini ihlal’ suçlamasıyla açılan 2 ayrı davanın duruşması bugün Pazar Bölge Adliyesi’nde görülecek.

Yargılananların avukatı İbrahim Demirci, “Hukukun gereklerinin yapılmasını istediğimiz için onura edilmemiz gerekirken yargılanıyoruz” dedi.

Toplamda 24 kişinin yargılandığı 2 ayrı davada yargılanan 13 yaşam savunucusu, 9 Ağustos 2015’te Yukarı Kavrun Yaylasındaki çalışmaları protesto etmiş ve çalışmaları durdurmuştu.

Yaşam savunucularının tepkisi sonucu durdurulan ancak daha sonra geçen yaz, Valilik izniyle yeniden başlayan çalışmalar nedeniyle 10 Ekim 2016’da Kavrun Yaylasında eylem yaparak; ‘Danıştay’ın durdurma kararının uygulanması isteyen’ 11 yurttaş da jandarma tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Geçen sürede, çalışmayı sürdüren şirket yetkilileri hakkında işlem yapılması beklenirken, 2 ayrı eylem için Pazar Cumhuriyet Savcılığının başlattığı soruşturmalar kapsamında 2 ayrı dava açıldı.

Açılan davalarla şok olan çevreciler, ‘iş ve çalışma hürriyetinin ihlali’ suçlamasıyla bugün hakim karşısına çıkacak.

Yeşil Yol çalışmalarını protesto eden toplam 24 kişi hakkında Pazar 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşmasının avukatı İbrahim Demirci, annesinin de aralarında olduğu söz konusu davayı değerlendirerek, davanın kendisinin baştan aşağı çelişkilerle dolu olduğuna dikkat çekti.

Ortada Danıştay’ın ‘yürütmeyi durdurma kararı’ olduğuna işaret eden Demirci, “Dolayısıyla yayladaki yol çalışmasında hukuki bir ortam yoktu” diyerek, bölge halkının söz konusu çalışmanın hukuksuzluğunu hatırlatmak üzere bölgeye gittiğini ancak gözaltına alındıklarını hatırlattı.

İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan yaşam savunucularının tek amaçlarının meralarında, yaylalarını yaşam alanlarını korumak olduğunu söyleyen Demirci, insanların yaylada sürekli olarak iş makinesi görmediğini, görünce de elbette kim ve ne çalışması yaptıklarını sorduklarını belirtti.

            ‘Hukuk Ararken Adalet Arar Hale Geldik’

Evrim Kepenek’in haberine göre, bölgede çalışma yapan kişilerin izin belgesi göstermediklerini, çalışmaya dair yasal hiçbir tabelayı bölgeye yerleştirmediğini söyleyen Demirci, “İş çalışması denen şeyin hiçbir hukuki dayanağı yok. İnsanlar bölgeye gidiyorlar ve ellerindeki, ‘Danıştay kararını uygulayın’ diyorlar. Ancak, yetkililer onları gözaltına alıyor ve dava açıyor. Adaletin yerine getirilmesini, hukukun gereğinin yapılmasını isterlerken hukuk arar duruma geliyorlar, geliyoruz. Yargılananlar arasında halalarım ve annem de var. Adaleti arayan kişiler olduk. Aslında onura edilmemiz gerekirken yargılanıyoruz” dedi.

Davada yargılanacak olanlar ise haklarında açılan davanın kendilerinde herhangi bir yılgınlığa neden olmadığını belirterek, “Bu davalar bize geri adım attıramaz. Yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz” diyor.

Bilindiği gibi, Rize Valiliği’nin özel izni ile kış aylarında durdurulan Yeşil Yol çalışmasına, 30 Mayıs’ta, tüm tepkilere rağmen, jandarma eşliğinde bölgeye iş makineleri çıkartılarak yeniden başlanmıştı.

            Ne Olmuştu?

Herhangi bir proje ve resmi dayanağı olmadan başlatılan Yeşil Yol çalışması kapsamında Çamlıhemşin’in Yukarı Kavrun ve Samistal yaylaları arasındaki bağlantı yolunda, 2015’in Ağustos ayında çalışmalar başlatılmış, tepkiler nedeniyle çalışmalar bir süreliğine durdurulmuştu.

Daha sonra geçen yıl Temmuz ayında başlayan ve tepkiler nedeniyle yeniden durdurulan çalışmalar 10 Ekim’de yeniden başlatılınca olayı haber alan yurttaşlar, yaylada toplanmış ve duruma tepki göstermişti.             Danıştay’ın yol bağlantısı ile ilgili daha önce verdiği durdurma kararını hatırlatan yaşam savunucuları, iş makinelerinin çalışmalarının durdurulmasını istemişti. Bunun üzerine bölgeye gelen jandarma ekipleri yol çalışmasını engel oldukları iddiası ile 6’sı kadın 11 kişiyi gözaltına almıştı.

Sonrasında bölge halkının yaylalara girişi yasaklanmış, olayın ardından iş makineleri bölgede jandarmanın kontrolünde çalışmalarına devam etmişti. Olaydan bir ay sonra ise gözaltına alınan yurttaşlar hakkında Pazar Asliye Mahkemesinde, ‘iş ve çalışma hürriyetini ihlal’ suçlaması ile dava açılmıştı.