Sami Özçelik
Artvin

????????????????????????????????????

Ardanuç’un içinden geçen Ardanuç Deresi taşkın koruma amacıyla DSİ tarafından yüksek duvarlar arasına sıkıştırılarak adeta dere hapsediliyor.  Dere içerisindeki canlıları iki duvar arasına alarak onlara yaşam alanı bırakmayan DSİ ısrarla bu hatalı projelerinden vazgeçmiyor.

HATALI TAŞKIN KORUMANIN MAĞDURU BU BALIKLARIN AHI SİZE YETER BEYLER!..

Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Artvin’e 7 ay önce gelişinde de 4 Haziran 2017 Pazar günü gelişinde de basın toplantısı sırasında gazeteciler ısrarla bu konuyu dile getirerek hatalı taşkın koruma projelerinin düzeltilmesi gerektiği vurguladılar..

İKİ YANI SUR VADİ TABANINDA YÜKSEK ATLAMA SETLERİ!

DSİ derelerin etrafını3-4 metre yüksekliğinde beton perde ve duvarlarla kapatan ve kuşlar dışında hiçbir canlının erişemediği Taşkın Koruma Projesinin kurbanlarından birisi olan Ardanuç deresinde balıklar yumurtlamak için yukarı çıkmak istese de yüksek set buna izin vermiyor. Gün boyunca balıklar yukarı çıkmak için sudan sıçrayarak kendilerini betona vuruyor. Bu durum o set yapıldığından beri devam ediyor.

DSİ BU HATALI PROJELERİNDEN VAZGEÇMİYOR VE DÜZELTMİYOR!

Haberlere konu edilmesine rağmen, bu konuda DSİ’nin her hangi bir çalışması yok. Ardanuç’ta doğaya karşı duyarlı vatandaşlar, “Ardanuç deresi içinde tabanında setler yapıldı. Bu setlerin yükseklikleri maalesef balıkların dereleri dolaşmasına, yumurtlamalarına engel oluyor. Kendilerini bu setleri aşmak için sudan dışarı atarak engeli aşmaya çalışıyorsa da başaramıyorlar. Bu set ne görev yapıyor ki? Yüksekliği düşürtsün ve meyiller yapılsın. Yazık, günah… Bunu siz gazeteciler, haberciler gündeme taşıyın.

MAALESEF DERELERİMİZ VAR AMA AYAKLARIMIZI BİLE SOKAMIYORUZ

DUVARLARINDAN, DEMİRLERİNDEN UZAKTAN BİLE BAKAMIYORUZ!

Yetkililer görsün. Böyle Taşkın Koruma mı olur. İki tarafı hapishane duvarı, içinde yüksek atlama kulesi!.. Dereye ayaklarımızı sokmak istesek yer yok, inemezsiniz ki ayağınızı suya sokabilesiniz. Yüzmeyi geçtik. Dereye biri düşse, hayvan düşse nasıl çıkaracaksınız? Maalesef derelerimiz var, biz uzaktan bile göremiyoruz. Görmek için duvarlarının üstüne çıkıyorsunuz. Bu proje daha akılcı ve daha çevreci, doğal yapısını bozmadan, canlıların erişimini engellemeden yapılabilirdi. Bu galiyle herkese engel, Bu suda yaşayan balıklara bile.” İfadelerini kullanıyor.