Türkiye kadın hareketinin öncülerinden biri olan akademizyen, yazar, çevirmenDoç. Dr. Şirin Tekeli Bodrum’da yaşama veda etti.  

 1980 askeri darbesi sonrasında kurulan YÖK’ü protesto etmek için, 1981 yılında üniversitedeki görevinden ayrılan Şirin Tekeli yazar ve çevirmen olarak çalışmaya başladı. İnsan Hakları Derneği’nin kurucu üyelerinden biri olan Tekeli 1981 yılında Yazarlar Kooperatifi, YAZKO’nun davetiyle feminist yayınları çevirmek üzere bir grubun içinde yer aldı. Bu grup feminizmin terminolojisini Türkçede oluşturmasını sağladı. 1996 yılında kendisine Fransa Kültür Bakanlığı’nın Akademik Palmiye Ödülü Officier dans l’ Ordre des Palmes Académiques verildi.

Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat”, “80’ler Türkiye’sinde Kadın Bakış Açısından Kadınlar”, “Kadınlar İçin”, “Meryem Koray ile: Devlet-Kadın-Politika”, “David Easton`un Sistem Teorisine Katkısı Üzerine Bir İnceleme” gibi kitapların yazarı olan Tekeli 25 kitabı da dilimize kazandırdı.

Bir süredir beyin tümörü tedavisi gören 73 yaşındaki Tekeli’nin hayatını kaybetmeden önce organlarını tıp öğrencilerinin eğitimi için Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne bağışladığı öğrenildi.