CHP Genel Başkan Yardımcı Zeynep Altıok Akatlı, Sivas Katliamı sanıklarının akıbeti hakkında verdiği soru önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman tarafından işleme konmadı.

Katliamda hayatını kaybedenlerden Metin Altıok’un kızı olan Akatlı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sivas Katliamı benim özel yaşamım olduğu için! Uzun sormuşum demek. Pardon! Şimdiye kadar soru seçerek önerge yanıtlayanlardan yanıt geldi” yazdı.

meclis-baskani-kahraman-sivas-katliami-onergesini-isleme-koymadi-313186-1

Akatlı’nın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunlar yer alıyordu.

1- Halen cezaevinde bulunan hükümlülerin sayısı kaçtır? Bu hükümlülerin isimleri nelerdir?

2- İnfazı tamamlanıp serbest kalan hükümlü sayısı kaçtır? Bu hükümlülerin isimleri nelerdir? Bu hükümlüler ne kdar süre cezaevinde kalmıştır?

3- Hakkında arama ve yakalama kararı olan sanık sayısı kaçtır? Bu sanıkların isimleri nelerdir?

4- Firari sanıkların yurt dışından olduğu tespit edilen sayısı kaçtır? Bu sanıkların isimleri nelerdir? Bu sanıkların hangi ülkelerde olduğu tespit edilmiştir?

5- Hakkında yakalama kararı bulunana sanıkların yakalanması için ne gibi çalılmalar yürütülmektedir? Firari oldukları ülkelere talep yazıları gönderilmiş midir? Gönderilmişse ne zaman gönderilmiştir?

6- Kırmızı bültenle aranan sanık var mıdır? Varsa sayısı kaçtır? İsimleri nelerdir?

7- Son dönemde yazılı ve görsel medyada Sivas Katliamı hükümlülerinin cezaevinden gönderdiği mektuplarla ‘masum olduklarına’ ilişkin yaygın bir algı operasyonu yürütüldüğüne tanıklık etmekteyiz. Ayrıca Temmuz 2014 tarihli Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumu raporunda da sanıkların sorumluluğu perdelenmiş ve tüm kusur kamu yönetimine yüklenmek istenmiştir. Bu çerçevede bakanlığınız Sivas Katliamı hükümlülerinin daha önce başka katliamların sanıklarının, suikastların katillerinin sessizce torba yasalarla serbest bırakıldığı gibi serbest bırakılmasına dair bir çalışma mı yürütmektedir? Bu algı operasyonlarıyla kamuoyu buna mı alıştırılmak istenmektedir?”