Sami Özçelik
Artvin

HES prtesto

2005 yılında dile getirilmeye başlanan Dere HES Projeleri maalesef Türkiye’nin kılcal damarları olan derelerimizi ya beton kanallara ya cebri borulara hapsederek üstelik bu su ve enerji şirketleri 2 opsiyonlu anlaşma ile 49+49 = 98 yıllığına “Su Kullanım Hakkı” alarak dere sularını kilometrelerce doğadan tecrit ederek, HES tesislerine bağladı.

Özellikle kendilerine Dünya Su Konseyi adını verdikleri küresel su tacirleri 2009 yılından İstanbul’da buluştu.5. Dünya Su Forumu 16-22 Mart 2009 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Forumda, su kullanıcıları, karar vericiler, su yöneticileri, akademisyenler, sivil toplum örgütleri, başka bir deyişle suyla ilgili tüm kişi ve kuruluşlar dünyadaki su meselelerine çözümler aranması amacıyla görüş alış- verişinde bulunmak, deneyimleri paylaşmak ve bu bağlamda küresel su politikalarını belirlemeye ve yönlendirmeye çalışmak üzere bir araya geldiler. Bu toplantıdan sonra Türkiye’deki tüm dereleri yüzlerce, binlerce makro, mikro HES projeleri ile adeta istila edildi.

borcka-aralikkoyu-hes-itiraz06

Yapılan HES’lerin ise çevreye, doğaya, insana ve yaban yaşamına ne kadar büyük zarar verdiği görüldü. Türkiye genelinde büyük protestolara neden oldu. Yapılan hesapsız kitapsız HES projelerinin gerçekten çok büyük zarar verdiğini gören hükümet 108 HES’in iptal edildiğini söyledi. Ancak bu HES’lerin nerede hangi derede ve isimlerinin ne olduğu açıklanmadı. Yerel basın olarak iptal edildiği söylenen 109 HES ile ilgili Artvin Milletvekili İsrafil Kışla’dan bu HES’lerin yer ve isimleri basın yolu ile istenmiş ancak cevap gelmemişti.

borcka-aralikkoyu-hes-itiraz02

Artvin il olarak bu HES projelerinden olumsuz anlamda en çok etkilenen yaşam alanı oldu. Artvin’de bulunan tüm dereler bu projeler için Ankara’dan yörede yaşayan insanlara sormadan, danışılmadan, Çevre Etki Değerlendirmeleri yapılmadan masa başında ihale edildi. Bir dere havzasında birden çok HES projeleri ise adeta vadileri öldürdü, İklimi bozdu, tüm canlı yaşamını olumsuz etkiledi.

borcka-aralikkoyu-hes-itiraz05

Borçka Aralık ve Atanoğlu Köyü Vadisi’nde yapılan 2 HES’in ardından bir üçüncüsü daha yapılmak istenmesi bu havzada oturan köylülerin tepkisine neden oldu. Bu vadide 2 HES’in bile fazla olduğunu vadiye ve köylerine büyük zarar verdiğini belirten köylüler, basın açıklaması yaparak, gerekirse üçüncü HES’in referanduma sunulmasını istedi. Tüm Havza halkı tıpkı Macahel Vadisi’nde olduğu gibi bu vadide artık başka hes istemediklerini dile getirdi.

Köylüler imza toplayıp dilekçelerini yazdı. Dilekçeler Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik e Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da gönderildi.. Bu dilekçeyi ve isim listesini aynı zamanda basın açıklaması ile kamuoyuna da paylaşan köylüler, başta 2 köyün muhtarı ve ihtiyar heyeti olmak üzere burada neden 3. HES’i istemediklerini dile getirdiler. Yapılan açıklamada ise gerekçeler sıralandı ve ifadeler yer aldı.

borcka-aralikkoyu-hes-itiraz04

“Klaskur Vadisi’nde (Aralık Köyü ve Atanoğlu Köyü) yaşayan vatandaşlar olarak aşağıda yazılı nedenlerden dolayı HES İSTEMİYORUZ.

1. Yirmi kilometrelik vadi üzerinde üçüncü HES (Hidroelektrik Santralı) vadiyi hançerlemektir.

2. Üçüncü HES projesinin tamamı yerleşim alanı içindedir.

3. Binlerce turistin ziyaret ettiği ve konakladığı bu vadi yüzünü TURİZM’e çevirmiştir.

4. KLASKUR Vadisi Unesco’nun Biosfer Rezerv Alanı ilan ettiği bölge ile Karagöl Tabiat Parkını’nın devamındadır.

5. Bir HES Çek Cumhuriyetinin, Bir HES tanımadığımız Özyılmaz Enerji A.Ş.nin’dir. Üçüncü HES ise İstanbul merkezli bir firmaya aittir ve 3-5 çalışanın dışında kırsal kalkınma anlamında vadiye katkısı yoktur.

6. Klaskur Vadisine yapılacak her yatırım için vadide yaşayanların ve yöneticilerin rızası alınmalıdır.

7. HES’lerin yarattığı aşırı nem ve yağışlar tarımı olumsuz etkilemektedir.

8. Hiçbir turist HES’lere olumlu bakmamaktadır.

9. Üçüncü HES için referandum yapılmalıdır.

fft20_mf4269297

BASINA ve KAMUOYUNA SAYGIYLA ARZ EDERİZ.

Hızır YILMAZ (Atanoğlu Köyü Muhtarı)- Şenol TABAN (Aralık Köyü Muhtarı)- Şerif KESKİN- Yaşar ATANRemzi ENGİN- Ahmet CAN- Yusuf AKIN- Hasan DEMİR- Ufuk CAN- Ümit CAN- Furkan ŞİRİNLütfiye ENGİN- Mehmet CAN- Havva ENGİN- Cesur ENGİN- Zekiye ENGİN- Emine ENGİN- Bahar ENGİN- Fevzi KESİM- Süleyman ÖZEN- Şaban ÇALIK- Cemil KESİM- M. Ali YILDIZ- Yaşar CAN- Mevlüt KESİM- Sami ÖZEN- Hasan TURANLI- Medet TABAN- Sami CAN- İsmail ÖZDER- İmdat ÖZEN- Adem ENGİN- Cemil ENGİN- Recep ENGİN- Necmettin AY- Mevlüt ACAR- Yusuf ENGİN- İsmail ŞAHİN- Yaşar KESKİN- Resul AY- Nedim ENGİN- Raif ENGİN- Hızır ÖZEN- Cemil ATAN- İrfan KESKİN- Recep KESKİNHaydar KESKİN- Gökhan YILMAZ- Serkan ÖZBAY- Erdal KESİM- Arif GENÇTÜRK- Hüseyin DEMİRNazım KESİM- Rıdvan ATAN- Nazım ÖZER- Kerim ÖZ- Oksana YILDIZ- Sevilay TURANLI- Esat GÜLRamazan AVCI- Kerim ACAR- Yılmaz ÖZ- Şirin Ali ÖZ- Eylem YILDIZ- Şerife TABAN- Neşe ENGİNRamazan ENGİN- Fatma ENGİN- Semra ENGİN- Gürsel TURANLI- Hayriye TURANLI- Sait ÖZDERMelike ÖZDER- Zülfiye ÖZDER- Esengül ÖZDER- Hüseyin ÖZDER- Dilek ÖZDER- Mürüvet TURANLIHande ENGİN- Erdem AKTI- Serdal ÖZEN- Sercan GENÇTÜRK- Şahin KESİCİ- Fatih TURANLI- Hafız YILDIZ- Emrah TURANLI- Selçuk GÜL- Sami KESİCİ- Fatih KESİCİ- Yücel ATABAY- Yasin ŞENTÜRK- Tanju TURANLI- Murat ÖZ- Ergün ATABAY- Yasin ÇELİK- Onur ÇELİK- Sezer ÇELİK- Umut ÇELİK- Erdem ATABAY- Emre ATABAY- Cavit ŞENTÜRK- Caner ŞENTÜRK- S. Uğur ŞENTÜRK- Murat ŞENTÜRK- Ata ŞENTÜRK- Hüseyin KARA- Hasan KARA- Sezer KARA- Uğur ŞENTÜRK- Şaban ŞİRİN- Furkan ŞİRİN- Özcan KESKİN- Emre AY- Murat ÖZTÜRK- Eray AY- Miraç AY- Berk GÜLÇAY- Can GÜLÇAY- Cem GÜLÇAY- Kenan KAMACI- Şener KAMACI- Yasin ÖZDEN- Gökhan KARA- Murat ÖZDEN- Turan ASAL- İrfan ASAL- Serkan ADAŞ- Orhan ADAŞ- Nurettin ÖZER- Şaban ŞENTÜRK- Aynur ŞENTÜRK- Gökhan ŞENTÜRK- Erhan ŞENTÜRK- Semih ŞENTÜRK- Gözde ŞENTÜRK- Semiha ŞENTÜRK- Çiğdem ŞENTÜRK- İsmail TABAN- Eray GENÇTÜRK- Arif KESKİN- Özcan KESİM- YusufÖZEN- Turhan AY- Soner KARANecat PAPUÇ…