Yarkadaş: “Cep telefonundan TRT’ye aktarılacak yüzde onluk pay hukuksuzdur ve gayri meşrudur… Danıştay bu konuda karar almıştı. Danıştay’a baskı yapıp kararı kaldırttılar. Aynı gün zam yaptılar.”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “TRT’den AKP yandaşlarına aktarılan 753 trilyon da yandaşların gözünü doyurmadı. AKP, yandaşlara yeni kaynak aktarmak için Danıştay’da aldırttığım kararı kaldırttı ve aynı gün yeni bir vergi daha koydu” dedi. Yarkadaş, Danıştay’daki kararın nihai olmadığını, süreci takip edeceklerini de söyledi.
YÜZDE 6 DA YETMEDİ!
Resmi Gazete’nin son sayısında TRT paylarına ilişkin güncel veriler paylaşıldı. Cep telefonundan alınan TRT payı Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 6’dan yüzde 10’a çıkarıldı.
“DÜNYANIN EN PAHALI HOŞAFI”
Karara tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Dünyanın en pahalı hoşafını içiyoruz. İktidar, hoşaf yarışması yapan AKP’li programcılara kaynak aktarmak için TRT’yi kullanıyor. Halkın vergileri TRT eliyle AKP’ye ve AKP’li program yapımcılarına aktarılıyor” dedi.
CHP MAHKEMEYE TAŞIMIŞTI
Bakanlar Kurulu’nun cep telefonlarından alınan yüzde altılık vergi dilimini yüzde ona çıkarmasının kabul edilemez olduğunu belirten Yarkadaş şöyle konuştu:
“Bakanlar Kurulu’nun satılan cep telefonu ve İPad’lerden yüzde altı vergi alınacağına ilişkin kararını 2016 yılının sonunda Danıştay’a taşıdık. Avukatımız Turan Aydoğan, Danıştay Onuncu Dairesi’nden yürütmeyi durdurma kararı aldı. Biz de halktan toplanan paranın geri ödenmesini istedik. Ancak başta Başbakanlık olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TRT bu karara itiraz etti. Yüzde 6’lık payı almak için karşı dava açtılar. Dava sürüyordu… Ve az önce öğrendik ki; AKP ve hoşafın fendi; Danıştay’ı yendi…”
BU NE TESADÜF!
Yarkadaş, yaşanan ilginç gelişmeyi şu sözlerle anlattı:
“Salı günü sabah saatlerinde basılan Resmî Gazete’de telefonlardan aktarılacak payın yüzde ona çıkartıldığını öğrendik. Haber internet sitelerine düşmüştü ki; avukatım Turan Aydoğan’ın ofisine bir tebligat geldi. Tebligatta, Başbakanlık, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TRT’nin benim yaptığım başvuruyu Danıştay’da iptal ettirdiği yazıyordu. Üç kurum, yüzde altılık pay alınamayacağına ilişkin kararı Danıştay eliyle bir iki gün önce kaldırtmış… Bakanlar Kurulu da pazartesi gecesi payı yüzde altıdan yüzde ona çıkarmış.  Buna ‘Adalet mekanizması işliyor’ diyen biri varsa ya saftır; ya da kötü niyetlidir. Belli ki; Danıştay yürütmenin gücüyle etki altına alındı ve soygun için yasal zemin yaratıldı. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar; bu karar hükümsüzdür, hukuksuzdur ve gayri meşrudur.”
“GÖZLERİ DOYMUYOR”
TRT’nin dipsiz bir kuyuya döndüğünü de belirten Yarkadaş, “Organik hoşaf mucitlerini finanse etmek için vatandaşın cebine bir kez daha el attılar. Daha bir kaç gün önce AKP yandaşlarına TRT eliyle 753 trilyon aktardıklarını ortaya çıkarmıştım. Bu ne gözü doymazlıktır” tepkisini gösterdi.
‘500 MİLYON TOPLANACAK’
AKP’nin cep telefonları ve İPad’lerden vergi alabilmek için her iki cihazı televizyon statüsüne sokarak vergi aldığını belirten Yarkadaş, “Bu yolla yılda 500 milyon TL’nin üzerinde para toplanacak. Bu para da TRT eliyle, hoşaf programı ve AKP propagandası yapanlara dağıtılması için verilecek. Dünyanın en pahalı hoşafı AKP yandaşı TRT’nin kazanında kaynayacak. Halkın parası ise buhar olacak” dedi.
Yarkadaş, Danıştay’daki kararın nihai olmadığını, süreci takip edeceklerini de söyledi.