HDP’nin cezaevinde tutulan Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen’in Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında Bilgen’in tutukluluğunun devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 6 Kasım’a ertelenirken, Duruşma sonrası açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay karara tepki göstererek şunları söyledi:
Bu adalet sarayı adı altındaki mekanda yapılan hukuki bir işlem değil. Dokunulmazlıkların kaldırılması zaten hukuksuzluktur. Şimdi buradaki duruşmada bir siyasi kararla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Burada gerçekleşen aslında halihazırda dokunulmazlığı olan bir milletvekilinin rehin alınması; Anayasa’ya, yasalara, içtihatlara aykırı olarak tutukluluğunun sürmesidir. Bu yapılan Türkiye halklarının ve barıştan yana üyesi olduğu, takip ettiği, desteğini verdiği partisinin siyaseten tasfiye edilme çabasının göstergesidir.
Partimizi kapatmaya cesaret edemiyor, milletvekillerini rehin alıyorlar 
Partimizi kapatmaya cesaret edemeyen AKP – Saray iktidarı, ortada hiçbir suç unsuru yokken milletvekillerimizi rehin alıyor. Amaç Türkiye halklarının demokrasiye ulaşmasının, özgürlüklerinin, adaletinin baltalanmasıdır. Tek adam rejimini, önünde engel olmadan hayata geçirilmesinin çabasıdır. Kararlar hukuki süreçler sonucunda verilmiyor. Saray’dan verilen talimatlarla karar veriliyor.
Bilgen kitaplarını yazmaya ve direnmeye devam edecek 
Ayhan Bilgen Türkiye halklarının değer verdiği milletvekilimizdir Ayhan Bilgen’e yönelik siyasi kararın bizim için hükmü yoktur. Ayhan Bilgen içeride kitaplarını yazmaya, direnişini sürdürmeye devam edecek.
Bilgen kelepçe dayatmasını kabul etmedi 
Biz Burada Ayan Bilgen’i görmeyi de umuyorduk. Ama daha önce Selahattin Demiraş’a yapmak istedikleri gibi Ayhan Bilgen’i de kelepçelemeye çalıştılar. Ayhan Bilgen bu dayatmayı kabul etmedi ve duruşmaya SEGBİS sistemi ile katıldı. Siyasi iktidar HDP’yi bu şekilde itibarsızlaştıramaz ve milletvekillerimize kelepçe dayatamaz. Bu onların haddi değil.
Tüm milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız özgür oluncaya kadar, Türkiye halkları özgür oluncaya kadar mücadelemiz sürecek.