bb805bc4-1b88-4742-8a99-35e65665717b

Yarkadaş: “Her yerinden şaibe akan projeden yılda 200 milyon TL’lik vurgun yapmayı hesaplıyorlar.”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı yaparak ” İ – TAKSİ projesinin her yeri şaibeli… Taksici esnafının emeği ve alınterini sömürmeyin. İ – TAKSİ’nin frenine basın, projeyi derhal durdurun” dedi.
SKANDAL ZİNCİRİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İSPARK ve İSBAK eliyle yürüttüğü
İ – TAKSİ projesinde her gün yeni bir skandal ortaya çıkıyor.
Cumhuriyet Gazetesi’nde Aykut Küçükkaya imzasıyla yayımlanan habere göre, İ – TAKSİ adı verilen proje, önce İS TAKSİ olarak tasarlandı. Bunun için de ABD’li Verifone adlı şirketten 6 milyon TL teminat alındı. Ancak proje bir süre sonra iptal edildi. Amerikan şirketinin yatırdığı teminat ise İSPARK’ın bütçesine dahil edildi. Böylece İSPARK’ın açığı kapatıldı.
CHP’DEN TEPKİ: “BEDELİNİ HALK ÖDEYECEK”
Konuyu yakından takip eden ve bir süre önce kamuoyunu İ TAKSİ Projesindeki vurgun hesabına ilişkin bilgilendiren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, yaşananlara tepki gösterdi.
Yarkadaş, “Verifone adlı şirket, el konulan parası için mahkemeye gitti. Duruşma 29 Eylül’de görülecek. Muhtemelen bu para faiziyle birlikte Amerikan şirketine ödenecek. Faiz ise halkın vergileriyle karşılanacak. Halka bu cezayı ödetmeye ne hakkınız var?” dedi.
“BİNALİ YILDIRIM NİYE SUSUYOR?”
İ – TAKSİ adlı projeye ilişkin sorularının Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtsız bırakıldığını açıklayan Yarkadaş, “Bugün İS TAKSİ ile VERİFONE adlı şirketin el konulan 6 milyon TL’si ile mahkeme sürecini de TBMM’ye taşıdık. Bakalım Yıldırım ne zamana kadar susacak” diye sordu.
İ TAKSİ projesi üzerinden Akp’lilerin her yıl 200 milyon TL’lik vurgun yapmayı tasarladıklarını belirten Yarkadaş, “Rakamı, yaptığım hesaplama sonucu ortaya çıkardım. Yıldırım’ın  sessizliğinin sebebi bu olsa gerek” diye konuştu.
“16 YILDIR RANT PEŞİNDELER”
AKP’nin 16 yılının rant ve vurgun tarihi olduğunu da dile getiren Yarkadaş, “Bugün 16 yaşına giriyorlar. Arkalarında ise İ TAKSİ gibi sayısız vurgun ve haksız kazanç projeleri bırakıyorlar. AKP kazandıkça emekçiler kaybediyor” dedi.
RANTIN ADRESİ TANIDIK
Yarkadaş İ – TAKSİ’ye ilişkin olarak ise şunları söyledi:
“İ Taksi adı verilen uygulamadan her yıl elde edilecek 200 milyonluk rantın adresi yine AKP’yi gösteriyor. Bu paranın bir kısmı yazılımcı firmaya aktarılacak. Yazılımcı firma ise AKP’li bir milletvekilinin oğluna ait.  İ Taksi, bir huzur ve güven değil, rant projesidir.”
YENİ SORUNLAR DOĞURACAK
Yarkadaş, “Bu taksilere binen herkesin görüntüsü kaydedilecek. Bu hukuka aykırıdır ve özel yaşamın ihlal edilmesidir” diye konuştu. Yarkadaş, İ TAKSİ uygulaması yüklenen taksinin, istediği müşteriyi almama hakkına sahip olmasının da mevcut genelgeye aykırı olduğunu ve yeni sorunlar doğuracağını da belirtti.
Taksici esnafının şüphelendiği kişiyi bildirmekle yükümlü olduğunu da belirten Yarkadaş, “Taksicilik mi istihbarat elemanlığı mı yapacaklar? Taksi esnafına görev alanlarının dışında bir misyon yükleniyor. Bu kabul edilemez” dedi.
“TAKSİLERDE SOHBET EDİN…”
Yarkadaş, yurttaşlara da şöyle seslendi:
“İ – Taksi’de görüntülü kayıt yapılacak…  Görüntülü kayıt demek yurttaşların artık takside siyaseti, sporu ve memleketin ahvali üzerine konuşamaması anlamına gelecek. Çünkü vatandaş çekinecek. Yurttaşlarımıza sesleniyor ve diyorum ki: Taksilerde iktidarı eleştirin, taksilerde spor yorumları yapın… Taksilerde birbirinizle sohbet edin ve İ – Taksi uygulamasına karşı çıkın.”
“200 MİLYONLUK RANT PROJESİ
Yarkadaş, İ – Taksi adı verilen uygulamanın taksici esnafından her yıl 200 milyon TL toplayacağını da belirtti ve rantın adresini gösterdi. CHP’li vekil şöyle konuştu:
”TAKSİ ÜCRETİ TUTARININ %5’İ,  İ TAKSİ’YE GİDECEK… TEKERLEK RANT İÇİN DÖNECEK”
“Her taksi şoförü, yeni uygulama yüzünden, aldığı ücretin yüzde beşini İ – Taksi’ye verecek. Bunun anlamı, İ – Taksi’ye her yıl ortalama 200 milyon TL aktarılmasıdır. Tek taraflı olarak yapılan ve İ- TAKSİ tarafından istenildiği zaman feshedilebilecek olan bu sözleşmeye kimse itiraz edemiyor. Çünkü; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, taksici esnafına bunu dayatıyor. İBB, İ – Taksi uygulamasını taktırmayanların çalışma ruhsatını  yenilemeyeceğini söylüyor. İ – Taksi’nin tekerleğinin, huzur ve güven için değil, rant için döneceği görülüyor. Konuştuğum taksiciler kaygılı… Birçok taksici, kredi kartı ile yapılacak uygulamanın karışıklık yaratacağını söylüyor. Bu da ayrı bir sıkıntı… Taksici esnafına kimse bilgi vermiyor.”
“YAZILIM ‘TAM’ ADRESE GİTMİŞ!
İ – Taksi adı verilen uygulamanın cihazının İBB tarafından Çin’den 400 dolara alındığını belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Konunun her yanı sorunlu… 400 dolara cihaz alınıyor. Taksi plakası sahiplerine ‘Siz bu cihazı taktırın, sizden ücret almayacak, gerisini biz halledeceğiz’ deniliyor. Şimdi ise ücretin 700 TL olarak taksici esnafından tahsil edileceği söyleniyor.
Öte yandan, bu cihazın çalışması için gereken yazılım ise Türkiye’deki bir firmaya yaptırılıyor. Bu firmanın adı ise iddialara göre, TAM Yazılım…”
“SORULARIN CEVAPLARINI İSTİYORUZ”
CHP’li vekil, firmaya ilişkin çarpıcı bilgileri ise şöyle paylaştı:
“TAM ELEKTRONİK – YAZILIM adlı bu şirket, iddialara göre, İSPARK’ın işi ihale ettiği İSBAK’ın taşeronu… Firma, AKP eski Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi’nin oğluna ait… Bu firma, ne ilginçtir ki;
İ – TAKSİ projesinin uygulanmak istendiği 2015’te kurulmuş… Proje mahkemelik olduğundan ve uygulama durduğundan bu yana herhangi bir faaliyeti de görünmüyor… Bu da ilginç…
Zaten reklamlardaki plakalarda da gördüğünüz üzere, 34 TAM 34 yazıyor… İSPARK, bu yazılımcı firmaya kaç para ödedi ve bundan sonra da ödemeye devam edecek mi? Bu sorunun cevabının verilmesi ve iddiaların açıklığa kavuşturulması gerekiyor.”
Yarkadaş konuşmasına şöyle devam etti:
“Konuştuğumuz kaynaklar, AKP’lilerin sahibi olduğu yazılımcı firmaya, taksicilerden alınacak olan yüzde beşlik kesintiden düzenli olarak ödeme yapılacağını iddia ediyor. Bu da 200 milyonluk gelirin, ciddi bir rant paylaşımına uğrayacağını gösteriyor. Taksi şoförlerinden her yıl toplanacak 200 milyon TL, nereye ve nasıl harcanacak? Bu para ne yapılacak? İBB, bu konuyu es geçiyor. Konuştuğumuz AKP’li kaynaklar, gayri resmi açıklamalarında ‘Para şoförlerin eğitiminde kullanılacak’ diyerek aklımızla alay ediyor. Bu konuyu, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi haline de getirdim. Umarım Binali Yıldırım bu soruları yanıtlama cesareti gösterir.
“TAKSİCİLER ÇOK KAYGILI”
İstanbul’da şu ana kadar sadece 900 taksicinin İ – Taksi programını yüklettiğini belirten Yarkadaş, “Geride kalan 17 bin plakanın sahibi olan işletmeciler de  ne yapacağını şaşırmış durumda” dedi.
İstanbul’da yaklaşık 40 bin taksi şoförünün yevmiye ile çalıştığını belirten CHP’li vekil, “Bu durum onların gelirini de azaltacak. Çünkü her müşteri başına İ – TAKSİ’ye yüzde beş ödeme yapacaklar. Para plaka sahibinden değil, yevmiyeli şoförün cebinden çıkacak” şeklinde konuştu.
“PARA GÖZLERİNİ KAMAŞTIRIYOR”
İstanbul’da 40 bin taksi şoförünün olduğu ve bu kişilerin büyük bölümünün sosyal güvenceden yoksun çalıştığını belirten Yarkadaş, “Şimdi kazandıkları paranın bir bölümüne de İ – TAKSİ yoluyla el koyacaklar” dedi. Taksilerin İstanbul’da her gün ortalama 9 milyon TL topladığını belirten Yarkadaş, “Bu para AKP’nin gözünü kamaştırıyor. Her gün yüzde beşine İ TAKSİ adı altında el koymak istiyor. Bu da yılda 200 milyon TL yapıyor” şeklinde konuştu.
SIKINTI VAR
Taksi esnafının, görüntü kaydettiği takdirde müşteri kaybetmekten çekindiğini belirten Yarkadaş, “Taksiciler iki arada bir derede bırakıldı. Konuştuğum tüm taksi şoförleri kaygılıydı” diye konuştu.”
İBB, MAHKEMEYİ BİLE BEKLEMİYOR”
İ – Taksi uygulamasının yasal hiçbir dayanağı olmadığını da belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “İBB’nin yaptığı tamamen hukuka aykırı… 2015 yılında UKOME’de İ – TAKSİ için karar alınıyor. Ancak sektördeki başka bir taşımacı firma, kararı mahkemeye götürüyor. Mahkeme, İBB’yi rekabet kurallarına aykırı davrandığı için haksız buluyor ve uygulama hayata geçirilmeden durduruluyor. İBB bu kez bir üst mahkemeye gidiyor. Konu şu an İstinaf Mahkemesi’nde… AKP’li İBB, mahkeme kararını beklemeden, taksicilere yeniden İ – Taksi’yi dayatıyor. Belli ki; rant gözlerini döndürmüş durumda… Bu yüzden tek bir gün bile kaybetmek istemiyorlar.”
“KORSAN TAKSİYE DÖNÜŞ OLUR”
İBB’nin esnafa İ – Taksi programını yükletmediği takdirde ruhsat vermeme tehdidinde bulunduğunu da belirten Yarkadaş, “Konuştuğumuz esnaflar kaygılı… Görüntülü kayıt yüzünden kimsenin taksiye binmek istemeyeceğini ve korsan taksiciliğin patlama yapacağını belirtiyorlar. Bu da büyük bir vergi kaybı anlamına geliyor” dedi.
Taksici esnafının ‘rant a car’ (kiralık araba) firmaları yüzünden zorluk çektiğini belirten Yarkadaş, “Şimdi buna bir de korsan taksilerin gözde hale gelmesi eklenecek. Taksici esnafı evine ekmek dahi götüremez hale gelecek” ifadesini kullandı.
Taksicilerden yapılacak olan ‘her müşteri başına yüzde beşlik zorunlu kesinti’nin taksimetre fiyatlarını artıracağını da belirten Yarkadaş, “Birilerine rant aktarmak için, tüm sistemi alt üst edecekler” diye konuştu.
“GÖRÜNTÜLER NEREDE TUTULACAK?”
İ – Taksi’nin elde edeceği görüntülerin nerede tutulacağının ve kimin kontrolünde olacağının bilinmediğini de belirten Yarkadaş, “Bursa’da bu işi taksiciler odası üstlendi. İstanbul’da ise ne olacağı belli değil. Ne özel yaşam kalacak, ne de hukuk… Her anlamıyla korkutucu bir proje” dedi.
GÜVENLİK GEREKÇESİYLE ÖZEL YAŞAM İHLALİ
İBB’nin İSPARK ve İSBAK eliyle hukuk dışı bir uygulamayı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yönetmeliğine dayanarak hayata geçirmeye çalıştığını belirten Yarkadaş, “Emniyet’in yönetmeliği de hukuka aykırı… Hiçbir yanıyla kabul edilebilecek bir proje değil” ifadesini kullandı. CHP’li vekil, konunun takipçisi olacaklarını ve yurttaşların özel yaşamının “güvenlik” gerekçesiyle ihlal edilmesine karşı çıkacaklarını da sözlerine ekledi.
TAKSİCİLERİ ZİYARET ETTİ
Yarkadaş basın açıklamasının ardından İstanbul Birleşik Taksi Şoförleri Birliği Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Birlik Başkanı Hüseyin Duman ve yönetim kuruluyla sohbet eden Yarkadaş, taksici esnafının sadece İ TAKSİ değil UBER uygulamasına da tepkili olduğunu kaydetti.