CHP Balıkesir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Sözcüsü Mehmet Tüm, ülkenin belli noktalarında çıkan orman yangınlarına ilişkin sert açıklamalarda bulundu ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na istifa çağrısında bulundu.

Ülke yangın yerine döndü; Orman Bakanlığı’ndan tek bir açıklama bile yok!

CHP’li Mehmet Tüm, Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu’nu sert şekilde eleştirdiği açıklamasında şunları söyledi:

“Ülkemizin en güzel ormanlarında ne yazık ki hemen her gün yeni bir yangın çıkıyor ve bunların birçoğu insan eliyle ya kundaklama ya sabotaj ya da başka bir nedenle büyüyüp bölgedeki tüm yaşamsallığı bitirme noktasına geliyor. İşin en acı tarafı ise, tüm bu yangınlara ilişkin kamuoyunda merak edilen birçok soru ve şüphe olmasına rağmen, bunlara ilişkin tatmin edici hiçbir açıklama yapılmıyor. Dünyanın en önemli oksijen merkezlerinden biri olan Kazdağları’nda birkaç gün önce dört farkı noktada yangın çıktı. Çıkan yangının sabotaj nedeniyle olduğu kesinleşti ve bir kişi kundaklama nedeniyle tutuklandı. Siirt’te, Diyarbakır’da, Menteşe’de, Toros’ta ve Munzur’da yangınlar çıktı. Ülke yangın yerine döndü; ancak Orman Bakanlığı’ndan doğru dürüst tek bir açıklama bile yapılmadı.”

Tunceli’de yanan ağaçlarla birlikte yüreklerimiz de yanmıştır

“Tunceli’de çıkan orman yangınının bugün kontrol altına alındığı söyleniyor ama bölge halkı, hâlâ yangının tehlike boyutta olduğunu ifade ediyor. Dernekler, kurumlar, organizasyonlar bölgeye gitmeseydi, belki de yangına hâlâ müdahale edilmeyecekti. Tunceli’deki yangınlara müdahale etmemenin hiçbir açıklaması olamaz. Güvenlik gerekçesi, başka bir canlının, doğanın ve ağacın yaşamsallığını bitirmenin gerekçesi olmamalıdır. Güvenlik insanlar için gerekli olduğu kadar doğa için gereklidir ve güvenlik politikaları ne kadar önemliyse, oradaki ağaçlar ve doğal yaşam da o kadar önemlidir. O ağaçlarla birlikte yüreklerimiz de yanmıştır. Ne yazık ki Tunceli’deki yangında başta bakanlık olmak üzere, valilik, belediye, Orman İşletme Müdürlüğü sınıfta kalmıştır.”

Bakan Eroğlu hangi akla ve anlayışa hizmet ettiğini açıkça gösteriyor

“Orman Bakanlığı’nın ormanların yok edilmesine sessiz kaldığı dünyadaki tek ülkeyiz. Bakanlığın orman yangınlarına ilişkin ne sert bir tutumu veya açıklaması var ne de ormanlık alanların ranta açılmasına karşı bir duruşu var. En son bugün Cerattepe’de 2500 ağaç kesildiği ortaya çıktı. Diğer taraftan ormanlar yanarken bakanlıktan ne yangınlara ilişkin ne de önleme ilişkin tek bir tatmin edici açıklama yapılmıyor. Ağaçlar yandığında sadece ormanlık alanlar zarar görmüyor, o bölgedeki tüm canlılar ölüyor, geleceğimiz ölüyor, öldürülüyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu pasif tutumuyla ve yaşanan doğa kıyımlarına sessiz kalışıyla hangi akla ve anlayışa hizmet ettiğini ispat etmiştir. Doğa kıyımlarının bu derece yaygınlaşmasında, bakanlığın da sorumluluğu bulunmaktadır. Orman yangınları konusunda Bakan Eroğlu pasiflik ve acizliğiyle sınıfta kalmıştır. Bakan Eroğlu derhal istifa edip görevi bırakmalıdır.”