CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Türkiye bir hukuk mu yoksa polis devleti midir” sorusunu yöneltti.
POLİS: ” BURADA KANUN BENİM”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Kars’ta yaşanan keyfi bir uygulamayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.
TBMM’ye soru önergesi veren Yarkadaş, “İki avukata kaba bir şekilde müdahale eden ve ‘Burada kanun benim’ diyen polis memuru, özerk bir cumhuriyetin temsilcisi midir? Bu keyfiliğe karşı ne yapmayı düşünüyorsunuz?” diye sordu.
Avukat Rahim Yılmaz ile Selda Yılmaz’ın Kars Harakani Havalimanı’nda görevli bir polis memuru tarafından sözlü ve fiziki tacize uğradığını belirten Yarkadaş, “Her iki avukat, kimliklerini göstermesine rağmen keyfi bir şekilde GBT’ye maruz bırakılmış, avukatlık kanunu çiğnenmiştir” dedi.
HERKESİN ÜSTÜNÜ ARAYABİLİRMİŞ!
Polisin, iki avukatın “Keyfi işlem yapamazsınız” itirazına “Burada kanun benim, Sayın Cumhurbaşkanı dışında istediğim herkesin üstünü ararım. Gidin istediğiniz yere şikayet edin. Ben ne diyorsam onu yapacaksınız” dediğini belirten Yarkadaş, “Sanırım Kars’ta özerk bir cumhuriyet ilan edilmiş. Polis ne bakan, ne vali ne de kanun takıyor” ifadesini kullandı.
Polisin keyfi tutumunun iki avukat tarafından savcılığa şikayet edildiğini de belirten Yarkadaş, “Sayın Soylu, Türkiye bir hukuk devleti midir, yoksa polis devleti mi?” sorusunu yöneltti.
İŞTE O SORULAR
Polisin Avukat Rahim Yılmaz’a fiziki müdahalede bulunduğuna da dikkat çeken Yarkadaş, Soylu’nun şu sorulara yanıt vermesini istedi:
Polisin bu davranışı, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak tüm il emniyet müdürlüklerine gönderilen 22 maddelik “davranış ilkeleri”nin hangisine uygundur?
Düşmanca bir tavır sergileyen ve adeta terör estiren bu polis memuru tespit edilmiş midir? Güvenlik kameraları incelenmiş midir? Hakkında adli ya da idari soruşturma başlatılmış mıdır?
Kanun ve hukuk tanımadığını söyleyen biri nasıl polis olmuştur? Kendisi bu cesareti kim ya da kimlerden almaktadır?
İlgili polis memuru daha önceden adli ya da idari soruşturma geçirmiş midir?
İlgili memuru kurum içi performans değerlendirme ve diğer testlerden geçirilmiş midir?
İlgili polis memuru kaç yıldır polislik mesleğini sürdürmektedir? Kars iline atanması ne şekilde gerçekleştirilmiştir?
Kars’a gittiğinizde aynı polis üstünüzü aramak istese hangi tavrı göstereceksiniz?”