DSC_0822

Ardanuç’ta biri HES, diğeri Taş Ocağı ve Konkasör tesisleri ile ilgili olmak üzere bir gün içinde 2 keşif yapıldı. Ardanuçlular, yaşam kaynağı, varlık nedeni olan suyunu HES’çilere vermemek için, bunun yanında havasını, doğasını ve geleceğini grileştirip, sağlığını tehdit edecek olan taş ocağı ve konkasörleri dava etti. Açılan dava sonrası mahkeme keşif heyeti görevlendirdi.

DSC_0862

11 Ekim 2017 Çarşamba günü yapılan keşiflerin ilki Ardanuç Bulanık Deresi 5 Regülâtör HES için yapıldı. Oldukça yoğun bir güvenlik içinde yapılan HES bilirkişi keşfinde Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, CHP Ardanuç İlçe Başkanı Orhan Aksakal, Bulanık Vadisi sakinlerinden Gazeteci Yazar, şair ve sanatçı Rasim Yılmaz, Artvin Faal Gazeteciler Derneği Başkan Yardımcısı Gazeteci Sami Özçelik, Derelerin Kardeşliği Platformu üyeleri Elyesse Uygun, Kamile Kaya, Köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen keşifte jandarma tarafından bir süre Ardahan Ardanuç yolu ulaşıma kapatıldı.

DSC_0897 2

Ardanuç, Ardahan Karayolu Tünelinin çıkışından itibaren yapılan keşifte davacılar savunmalarını yaptı. Dava avukatı Halis Yıldırım, burada neden HES’in yapılamayacağını bilirkişi heyetine anlattı. Davacılar da düşüncelerini bilirkişi heyetine iletti.

Burada alınan Yoğun güvenlik önlemleri ise dikkatlerden kaçmadı. Keşfin bir bölümüne sadece davacılar alınırken, Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Muhtarlar ve gazeteciler alınmadı. Bunun üzerine Başkan Demir burada yaptığı açıklamada;

ADINI SANINI BİLMEDİĞİMİZ KİŞİLERE SUYUMUZU SATMIŞLAR

DSC_0944 1 (1)

“Bugün Ardanuç’ta HES ile ilgili bir keşif var. Şu an Ardanuç, Ardahan Karayolu kapalı, gördüğünüz gibi geçiş verilmiyor. O tarafa sadece mahkemede taraf olan davacı arkadaşlar geçmiştir. Belediye Başkanı, Muhtarlar ve siz basın mensubusunuz geçemediniz. Buradan yüzlerce vatandaşımız geri döndü. Buradan yukarı geçemedikleri için. Bizim bir yaptırım gücümüz yok, ellerimizde bir şey yok. Sadece tarafız. Göz göre göre adını sanını bilmediğimiz kişilere suyumuzu satmışlar, şimdi bu davayı takip etme izni vermiyorlar. Vatandaşın elinden kayıp giden geleceği, suyu birilerine satılmış peşkeş çekilmiş halkın görmesine bile engel oluyorlar.

BİZİM DE BİLDİĞİMİZ ŞEYLER VAR. BUNLARI SÖYLEMEYELİM Mİ?

DSC_0862

Bir ilçenin belediye başkanı, köy muhtarları, vatandaşlar hatta gazeteciler karayolunun şu noktasından yukarı gidemiyor. Burada terör yok, hiç kimsenin elinde bir alet yok, zarar verme niyeti yok. Biz de buradan hukukumuza sesimizi duyurmak istiyoruz. Burada yaşayan biziz, Madem bir keşif var, madem bağımsız yargı keşif yapıyor, vatandaşın, bizim söz hakkımız yok mu? Böyle olursa adaletimiz kör ve topal olur. Biz yinede hukuk çerçevesinde mücadelemize devam edeceğiz. Bize bu dereler, bu coğrafya atalarımızdan emanettir. Bizden sonra gelen nesillere aynı şekilde teslim edeceğiz. Madem bilirkişi keşif yapıyor. Biz burada doğmuşuz, burada büyümüş, burada yaşamışız. Bizim de bildiğimiz önemli şeyler var. Bunları söylemeyelim mi, Bu hakkımız değil mi?

BİR YANDAN TURİZM EĞİTİM DİĞER YANDAN HESLER TAŞ OCAKLARI MADENLER!

DSC_0878

Artvin için bir yandan diyoruz ki 2 bin 727 bitki çeşidi var, birçok endemik tur var diyoruz. Artvin’de büyük barajlar yapıldı, Köyler su altında kaldı. Bunlar, burada yaşayan insanların kurdun, kuşun,

böceğin, karıncanın hakkıdır. HES’ler kabul edilebilir değil. Yapılanları görüyoruz. Türkiye’de hukukun hangi noktada olduğunu görüyoruz. Tekrar edeceğim resmen sularımız satılıyor, bunun mantıksal hiçbir açıklaması yoktur. Mücadelemizin devam edeceğini belirtmek istiyoruz.

Gazetecilerin, turizm ve eğitim konusunda yapılan çalışmalara karşın,HES, maden ve taş ocaklarının çelişki olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Başkan Yıldırım; “Artvin’de yöneticilerin kafası karışık. Bir yandan diyoruz ki eğitim ve turizm kenti, Bir yandan diyorlar ki barajlar, HES’ler ve maden projeleri. Yöneticiler bir karar versin. Bir yol haritası çizsinler. Eğer bize, halkımıza soruyorlarsa, Biz eğitim ve turizmi tercih ediyoruz. Artvin Alternatif turizmde Alternatifsiz il deyip de ondan sonra suları satarsanız, maden ve diğer doğayı katledecek projelere izin verirseniz hem kendinizi hem de Artvin halkını kandırmış olursunuz. “dedi.

ARDANUÇ HES’SİZ İLÇE OLARAK KALSIN

Adalet Ve Kalkınma Partisi Artvin Milletvekili İsrafil Kışla’nın daha önce 50 HES’in iptal edildiğini, şimdi de 20 HES’in iptal edilmesi için çalışıldığını ancak bunların hangi HES ve nerelerde olduğu ile ilgili bilgi verilmediğini anımsatan gazeteciler, konuyla ilgili görüşünün sorulması üzerine Başkan Yıldırım, “ Burada 2 şey söyleyeceğim. Birincisi hangi HES’lerin yapılıp yapılmayacağına siyasiler karar veriyor. Hukuk karar veremiyor. Şimdi bu vadideki 5 HES iptal edilen veya edilecekler içinde mi bilmiyorum. Milletvekili iktidarın gücüyle bu kadar HES’i iptal ettirebiliyorsa demek ki kalanları da iptal ettirebilir. İkincisi Ardanuçlu olarak şunu istiyoruz.

Şu ana kadar Artvin’in her ilçesinde 3-5 HES yapıldı. Bu ilçede hiç HES yok. Önerim; Burası bir örnek ilçe kalsın. Bir baksınlar 5-10 yıl sonra HES yapılan yerlerde nasıl değişiklikler yaşanıyor. Bir görelim. Ama bunların çok aceleleri var. Bütün ormanımızı sularımızı madenlerimizi vermek için neden bu kadar acele ediliyor? Beklesinler 5-10 sene farkını görelim. Hiç HES girmem örnek bir ilçe olmak istiyoruz. Hakkımız değil mi?

Bu yol 1992 yılından beri yapılıyor. 30 kilometrelik yol tam anlamıyla bitirilemedi. Biz bu yolun açılmasını istiyoruz, bu şekilde kapatılmasını değil. Siyaset yol yapar yol açar. Bu şekilde vatandaşın geçişini kapatıyorsun. Biz Türkiye’nin bütün yolları açık olsun diyoruz. Biz sadece suyumuzu, ormanlarımızı, geleceğimizi, yaşam alanlarımızı korumak için buradayız. Başka bir amacımız da yoktur.

ÇOK ACELELERİ VAR PEKİ AMA NEDEN?

Taş ocakları ile ilgili de açıklamada bulunan Başkan Yıldırım Demir; “ Bugün ayrıca öğleden sonra Hamurlu, Kızılcık köylerinin üzerinde bulunan alanda Taş Ocakları için keşif yapılacak. Dedim ya yerüstü ve yer altı için çok aceleleri var. Bir açgözlülük var. 30 yıldır 30 kilometrelik yolu bitirmeyenlerin bu konuda çok aceleleri var. Kapanan adliye açılsın. Hastaneye Uzman Doktor verilsin, Üniversitenin bir bölümü açılsın biz bunları istiyoruz. İstemek te hakkımız. Dün Trabzon’da müjde veriliyordu. Çimento Fabrikası kaldırılıyor diye.

TRABZON’A ÇİMENTO FABRİKASINI KAPATIYORUZ DİYE MÜJDE VERİYORSUNUZ,

ARDANUÇ’A ÇİMENTO HAMMADDESİ İÇİN PROJE YAPIYORSUNUZ. BU NEDİR?…

Şimdi Ardanuç’ta da 2 bin 300 çeşit bitki çeşidinin olduğu coğrafyada çimento hammaddesi alınsın diye çalışma yapılıyor. Orada keşif var. Böyle adalet olabilir mi, bir ile Trabzon’a müjde veriyorsun, Ardanuç’ta bunu yapıyorsun. Gerçekten dünya üzerinde Ardanuç gibi coğrafyalar kalmadı. Buraya kıymamaları lazım, bunları yapmamaları lazım… Herkes çok iyi biliyor. Küresel ısınma sonucu dünyada yaşanacak kuraklıktan Rize ve Artvin’in etkilenmeyeceğini söylüyorlar. Bunu bile bile bu doğaya, yeşile ne diye kıyarsınız? Burada ne oluyor, bitiyor kimse bilmiyor. Vatandaşın bunları bilmesi gerekiyor. Memlekete sahip çıkmak lazım diyorum.

Keşif için alana gelen vatandaşlardan Emine Avcı da; “Suyun ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Sayın başkanımız söylenmesi gereken her şeyi çok net söyledi. Aynen katılıyorum. Bunun dışında söyleyeceğim şey, Biz yaşam hakkımızı istiyoruz. Suya taşın, toprağın, canlıların kısaca her şeyin ihtiyacı vardır. Susuz hiçbir şeyin olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Söyleyecek çok şey var ama özetle biz yaşamak istiyoruz.”ifadelerini kullandı.

Bilirkişi heyetinin halkın bekletildiği alana geçmesinden sonra yol tekrar trafiğe açıldı. Burada vatandaşlar keşif heyetini takip etme, savunmaları dinleme fırsatı buldu.

HES KEŞFİNDEN SONRA TAŞ OCAĞI KEŞFİNE GİDİLDİ

Burada yapılan keşif sonrası bu kez 4 köyü yakından ilgilendiren ve direk etkileyecek olan, Ardanuç’un havasını bozacak, Ardanuçlulara toz solutacak olan, nefesini daraltacak, kesecek olan dava konusu Taş ocağı ve konkasör tesisleri için keşif yapıldı. Burada köy muhtarları, köylüler bilirkişi heyetine durumlarını anlattılar.

Bilirkişi yaptığı keşfin ardından Ardanuç’tan ayrıldı. Gerek HES ve gerek Taş ve Mermer Ocaklarının Ardanuç’a zarar vereceğini çok iyi bildiklerini dile getiren vatandaşlar, hukuki mücadelelerine devam edeceklerini, ata yadigârı, dede mirası, gelecek kuşaklara verilmek üzere kendilerine verilmiş olan bu kutsal emaneti koruyacaklarını dile getirerek, kendilerine destek veren herkese, medya mensuplarına teşekkür etti.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK