CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Sulh Ceza Hakimlikleri’nin aynı gün üç kitabı birden toplatması ve kitapları ‘yasadışı örgüt’ diye tanımlaması, hem hukukun ayaklar altına alınması hem de düşünceyi ifade özgürlüğünün yok edilmesi anlamına gelir” dedi. Yarkadaş, kitapların toplatılmasını TBMM’ye de taşıdı soru öngergesi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Kahta Cumhuriyet Savcılığı’nın  Faysal Dağlı’nın 1994’te Belge Yayınları’ndan basılan “Birakuji (Kürtlerin İç Savaşı)” kitabı, Aytekin Gezici’nin Tutku Yayınları’ndan basılan “Kürt Tarihi” isimli kitabı ile Fehim Taştekin’in 2016’da İletişim Yayınları’ndan çıkan “Rojava Kürtlerin Zamanı” isimli kitaplarına satış yasağı konulmasını ve toplatılmasını eleştirdi.
“DÜŞÜNCEDEN KORKMAYIN”
“Kitap toplatmak ile kitap yakmak arasında bir fark yoktur” diyen CHP’li Yarkadaş, “Siz o kitapları toplatınca, düşünceleri yok edebileceğinizi mi sanıyosunuz? Düşünceden neden bu kadar korkuyorsunuz?” tepkisini gösterdi.
Fehim Taştekin’in “Rojava – Kürtlerin Zamanı” adlı kitabının, bir süre önce çeşitli operasyonlarda ”suç delili” olarak gösterildiğini de belirten Yarkadaş, “Yasal zemini olmayan bu zoraki kanıtı, şimdi Sulh Ceza Hakimliği eliyle meşrulaştırmaya çalışıyorlar” dedi.
Sulh Ceza Hakimliği’nin dünyada eşi görülmemiş bir karar aldığını ve “Bu kitap yasadışı örgüttür” dediğini aktaran Yarkadaş, “Haberi ilk duyduğumda, editörün yazım hatası sandım. Sonra birkaç kaynağa daha bakınca, kitabın gerçekten yasadışı örgüt olarak nitelendirildiğini gördüm. Her şeyi görmüştük de kitabın örgüt olduğunu görmemiştik. AKP iktidarı bize bunu da gösterdi” diye konuştu.
“KİTAPTAN ÖRGÜT OLUR MU?”
Bir kitabın örgüt olarak nitelendirilmesinin, ”ceza hukuku”nun temel ilkelerini ters yüz ettiğini belirten Yarkadaş, “Hakimlik, kitabı yaşayan bir organizma sanıyor ve kitaba örgüt nitelemesi yapıyor. Sanırım zorlama bir karar olduğu için, böyle absürt bir karara imza attılar” dedi.
Her üç kararın da bir an önce iptal edilmesi çağrısı yapan Yarkadaş, “Kitaba suç unsuru muamelesi yapmaktan vazgeçin. FETÖ, Ahmet Şık’ın basılmamış kitabını bomba ile eşdeğer tutuyordu. AKP ise, basılı kitaba örgüt diyor ve çıtayı daha da yukarı çekiyor. Ortaklıkları bozuldu, zihniyetleri ise değişmeden devam ediyor” ifadesini kullandı.
Bu kararlarla birlikte, kitap yazmanın ve yayınlamanın daha da zorlaşacağını belirten Yarkadaş, “AKP, çorak bir kültürel iklimin peşinde. Düşünmeyen, tartışmayan, sorgulamayan, merak etmeyen bir halk istiyorlar. Buna hepimizin itiraz etmesi ve bin çiçeğin açacağı, bin  fikrin yarışacağı bir ortamı sağlamamız gerekiyor” dedi.
“CAN YÜCEL’İN KİTAPLARI İMHA EDİLDİ”
canyucel
Yarkadaş, açıklamasında, Sivas Cumhuriyet Cumhuriyet Üniversitesi’nin kütüphanesinden Can Yücel’e ait kitapların toplatılarak imha edildiğine ilişkin iddiaya da yer verdi. CHP’li vekil, “Can Yücel’in şiirleri gericiliğe kurban ediliyor. Kitaplar kütüphaneden toplatılmış ve imha edilmiş. Konuyu araştırıyoruz. Şiire, öyküye, bilgiye düşmanlık, Türkiye’yi uçuruma sürükler” diye konuştu.
Yarkadaş, kitapların toplatılmasını TBMM’ye de taşıdı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.