Müftülere nikah yetkisini veren yasanın TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi üzerine Birleşik Haziran Hareketi “MÜFTÜ NİKAHININ BİR ADIM SONRASI BOŞANMA HAKKININ YOK EDİLMESİFİR.” açıklamasonı yaptı.

Birleşik Haziran Hareketi’nin açıklaması şöyle: 

Dün, ülkemizde adı konulmamış şeriat düzeni doğrultusunda bir adım daha atıldı. Müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren yasa AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçti. Bu yasayla birlikte il ve ilçe müftülüklerine bağlı müftü, imam ve vaizler resmi nikah kıyabilecek.

AKP iktidarının 15 yıllık karnesinde laikliğe ilk saldırı değildir bu ama kuşkusuz en ağır saldırılardan biridir.

Saray Rejimi, kadınların Medeni Kanun’la elde ettiği hakları bir gecede geçersiz kılmıştır. Bu saldırı, cumhuriyet değerlerinin temellerine yönelik bir saldırıdır. Bu saldırı doğrudan kadınlaradır.

AKP, toplumu kontrol altına alabilmek için dini her geçen gün daha fazla kullanmakta, gündelik hayatı giderek daha fazla dinselleştirmektedir. Bu saldırı, toplumsal yaşamın bütününe yönelik yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırı doğrudan laikliğedir.

Siyasal islamcı anlayış eğitimden, sağlıktan nikah işlemlerine kadar birçok alandaki dinci hamlelerle toplumsal kutuplaşmayı sürekli tırmandırmaktadır. Şimdi de toplumu “resmi nikahlı – müftü nikahlı” diye ikiye bölmeye çalışmaktadır.

Bu gerici yasa, “yeterli nikah memuru yoktu, pratikte zaten imamlar nikah kıyıyordu” denilerek geçiştirilemez, mazur görülemez. Bu yasanın bir adım sonrası resmi nikahın tümüyle kaldırılması, müftü nikahının zorunlu tutulmasıdır. Bir adım sonrası kadınların boşanma haklarının elinden alınmasıdır. Bir adım sonrası kadınların tecavüzcüleriyle evlendirilmesidir. Bir adım sonrası “küçüğün rızası” söylemiyle çocuk evliliklerinin meşrulaştırılmasıdır. Bir adım sonrası çoklu nikahtır.

Siyasal islamcı anlayış din devleti kurma hedefine her geçen gün bir adım daha yaklaşıyor; her geçen gün Cumhuriyetin kazanımlarından bir adım daha uzaklaşıyoruz.

18 Ekim 2017 de Cumhuriyet tarihimize şimdiden kara günlerden biri olarak yazıldı ancak bizler bu karanlığı aşıp aydınlık günleri getirmeye, eşit haklar temelinde laik bir ülke kurmaya kararlıyız.

Sözümüz söz. Laikliği ya kazanacağız, ya kazana