“Hesap vereceğine, gazeteyi susturmaya çalışıyor”

Yarkadaş: “Yıldırım’ın Cumhuriyet’e açtığı dava hesap vermekten kaçma ve gazeteyi susturma girişimidir.”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Başbakan Binali Yıldırım’ın Cumhuriyet’e açtığı 500 bin TL’lik davaya tepki gösterdi.

Başbakan Binali Yıldırım, “Cennet Belgeleri” adlı off shore hesapları dosyasını açan Cumhuriyet Gazetesi’ni mahkemeye verdi. Yıldırım gazeteden 500 bin TL istedi.

“DAVAYI BIRAK,  HESAP VER”

Yıldırım’ın açtığı davaya tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Tam bir ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ tavrı… Hesap vermek yerine, bir de zeytinyağı gibi su yüzüne çıkmaya çalışıyor” dedi.

Binali Yıldırım’ın belgelerin yayınlandığı ilk gün yaptığı açıklamada haberi doğruladığını hatırlatan Yarkadaş, “Davayı niye açtı; mahkemede hangi belgeye yalan diyecek? Doğrusu çok merak ediyorum… ” dedi.

“SUÇ ÜSTÜ YAKALANDILAR

Yıldırım’ın çocuklarının off shore hesaplarının deşifre olmasının AKP tabanında yeni bir şok dalgası yarattığını belirten Yarkadaş şöyle konuştu:

“Halktan 494 değişik türde vergi alan ve her gün zam yapan, yeni vergi türleri icat eden iktidar, yine suç üstü yakalandı. Halkın sırtına vergiyi bindirenlerin kendilerinin vergi ödemeden iş yaptıkları ortaya çıktı. Özellikle AKP tabanındaki homurtu biraz daha arttı. Yıldırım, ilk günkü şaşkınlığını üzerinden atıp mahkemeye koştu. Ancak kendisine ‘geçmiş olsun’ diyelim. Çünkü o belgeleri bizzat kendisi doğruladı. Bu davayı açmasındaki ilk amaç, tabanın ve seçmenin tepkisini kırmaya yöneliktir. Yargıyı bu davayla gereksiz yere meşgul edecek.”

“GÖZDAĞI VERMEK İSTİYOR”

Yarkadaş, Yıldırım’ın 500 bin TL’lik davayı açmasındaki bir diğer etkenin ise “gazeteye gözdağı verme, susturma hedefi” olduğunu belirtti. Yıldırım’ın gazeteyi mali açıdan kıskaca almak  olduğunu belirten Yarkadaş, “Dava açarak, gözdağı vermek ve yeni belgelerin yayınlanmasını önlemek istiyor. Gelip hesap vereceğine bir de gazeteyi susturmaya çalışıyor” dedi.

Yıldırım’ın açtığı davanın “sebepsiz zenginleşme” kapsamında değerlendirilerek reddedilmesi gerektiğini belirten Yarkadaş, “Gerçi vergisiz kazançla elde ettikleri servete bakınca, bizim için dağ gibi görünen paralar, Yıldırım Ailesi için devede kulak bile değil… Ancak yargının Türkiye gerçeklerine göre hareket edeceğini umuyorum” ifadesini kullandı.

SUSTURMA AMAÇLI DAVA

CHP’li vekil, “Bu dava bile, Cumhuriyet Gazetesi’nin neden susturulmak istendiğini ortaya koyuyor. Bunu, off shore belgelerinin tartışıldığı TBMM Genel Kurulu’nda da söyledim. ‘Cumhuriyet’i bu yüzden susturmak istiyorsunuz’ dedim. AKP’liler itiraz bile edemediler. Cumhuriyet büyük bir gazetecilik örneği ortaya koyuyor” diye konuştu.

YILDIRIM’A DAVET

CHP’li vekil, off shore hesaplara ilişkin araştırma önergesi verdiklerini de hatırlatarak, “Vergi kaçakçılığı bu hafta TBMM’de yine gündeme gelecek. Yıldırım neyi gizleyebileceğini düşünüyor. Kendisini de önergenin gündeme alınacağı gün genel kurulda görmek istiyoruz” dedi.

Yarkadaş, okurları da Cumhuriyet Gazetesi’ne daha çok sahip çıkmaya davet etti. CHP’li vekil, “Her gün en az iki gazete alarak halka gerçekleri ulaştıralım” çağrısı yaptı.

“UĞUR DÜNDAR’A SORUŞTURMA TAM BİR SAÇMALIK”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş yaptığı açıklamada SÖZCÜ Gazetesi Yazarı ve HALK TV programcısı Uğur Dündar’a yönelik başlatılan soruşturmayı da eleştirdi.

“Cumhuriyet Savcılığı’nı ciddiyete davet ediyorum” diyen Yarkadaş, “Uğur Dündar’ın Rıza Sarraf dosyasına ilişkin yazıları aracılığıyla FETÖ’ye yardım ettiğini söylemek için insanın aklını kaybetmiş olması gerekir” ifadesini kullandı.

Uğur Dündar üzerinden Rıza Sarraf Davası’nı izleyen ve gerçekleri kamuoyuna duyurmaya çalışan gazetecilere gözdağı verilmek istendiğini belirten Yarkadaş, “Bu soruşturma, mızrağı çuvala sığdıramayanlar ile gerçeği gizleyemeyenlerin telaşının yansımasıdır” dedi.

CHP’li vekil, “Uğur Dündar ile kanlı terör örgütü FETÖ ismini yan yana getirmek tam bir saçmalık örneğidir” diye konuştu.