CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Çağlayan Adliyesi’nde adalet ve hukuk 52 saniyede yerle bir edildi, hukuk biçildi” dedi.
DSC_1717
Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’in yargılandığı dava sonuçlandı. Çağlayan Adliyesi 28. Ağır Ceza Mahkemesi, Güven’i 3 yıl 1 ay 2 gün hapse mahkum etti.
Oğuz Güven’in yargılandığı davayı izlemek için sabah saatlerinde Çağlayan Adliyesi’ne gelen CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, avukatlardan sürece ilişkin bilgi aldı.
Duruşma sonrası adliye önünde Oğuz Güven ve TGC Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Güneş basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Cumhuriyet Gazetesi karikatüristi Musa Kart ile Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da eşlik etti.
DSC_1732
Oğuz Güven duruşma sonrası yaptığı konuşmada kararı “gülünç” olarak niteledi. TGC Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Güneş de kararı eleştirdi ve gazetecilerin ağır bir baskı altında tutulduğunu söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise “Sayfada sadede 52 saniye kalan bir tweetten yola çıkılarak başlatılan soruşturma, adaletin 52 saniyede yerle bir edilmesiyle sonuçlandı” tepkisini gösterdi.
“Çağlayan Adliyesi 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar, akla, mantığa sığmıyor” diyen Yarkadaş sözlerine şöyle devam etti:
“Olağan Salı buluşmalarımızdan birini daha yapıyoruz. Neredeyse her salı günü burada bir gazetecinin, bir meslektaşımızın yargılanmasına ve ceza almasına tanık oluyoruz.  Oğuz Güven’in yönettiği internet sitesi cumhuriyet.com.tr, merhum başsavcının hayatını kaybettiği haberle ilgili bir tweet attı ve bu tweet ekranda sadece 52 saniye kaldı. Daha sonra bizzat editörler tarafından silindi.
Basın tarihine ’52 saniye davası’ olarak geçen bu kovuşturma ne yazık ki trajikomik bir şekilde sonuçlandı. 28. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı içeride kararı açıklarken ben kronometreyi açtım baktım. Hakim kararı tam 52 saniyede bu kararı okudu.
Aslında 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 52 saniyede adalet yerle bir edildi. Bugün Çağlayan Adliyesi’nde tam 52 saniyede adalet yerle bir edilmiş; hukuk biçilmiştir.”
Kararı eleştiren CHP’li Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu dava sonucunda verilen kararın adil ve hukuki olduğunu söyleyebilmek için insanın aklını kaybetmesi gerekir.
Önceki gün AKP Genel Başkanı Erdoğan gazetecileri yine hedef göstermiş ve gazetecilerin susturulacağını söylemişti. Belli ki iktidarın söylediği her söz Çağlayan Adliyesi’nin koridorlarında çok çabuk yankılanıyor ve muhalif gazeteciler 3 yıl 1 ay 2 gün gibi akılla, mantıkla ve vicdanla hiçbir şekilde izah edemeyeceğimiz cezalara çarpıtılıyor.”
CHP’li vekil sözlerini şöyle tamamladı:
“52 saniyede adalet yerle bir edilmiş ve hukuk adeta biçilmiştir. Bu kararın hukuki olmadığını bir kez daha söylüyor ve gazetecilik suç değildir; gazetecilere düşman gibi yaklaşmayın, eleştirilere ve gerçeklere saygılı olun diyorum.’’
KEYFİ YASAĞI BAKANA SORDU, BEYAZ TV’Yİ RTÜK’E ŞİKAYET ETTİ
Öte yandan, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Bolu Cezaevi’nde Evrensel ve Özgürlükçü Demokrasi gazetelerine uygulanan “okutmama yasağı”nı Adalet Bakanlığı’na bir önergeyle sordu.
Yarkadaş, Rasim Ozan Kütahyalı’nın Beyaz TV’de Boşnak yurttaşlarımız İçin söylediği sözleri de RTÜK’e şikayet etti.