Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde, CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, bütün cinayet ve şiddet istatistiklerine inat, kadının sokakta, iş hayatında, evde, okulda, otobüste, metroda, siyasette, yerel yönetimlerde her yerde ve tüm haklarıyla varlığını sürdüreceğini söyledi. Tanal, “Kadının kaderi dünyanın her yerinde maalesef ki aynı! Sadece istatistikler farkı. Her sessiz kalınan şiddet bir gün bizi bulur” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde istatistiklerle kadını ve kadına şiddeti anlattı.  Tanal’ın açıklaması şöyle:

“25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele veren Mirabel, Patria, Minerva ve Maria adlı 3 kız kardeş… Mirabel Kardeşler’in demokrasi ve insan hakları talepleri, onların  diktatör Trujillo tarafından pek çok kez hapse gönderilmelerine neden oldu. Trujillo yaptığı bir konuşmasında “Ülkenin en büyük iki sorunu kilise ve Mirabel kardeşlerdir” konuşmasını yaptıktan sadece 23 gün sonra 25 Kasım 1960’da Mirabel kardeşlerin arabasını yolda durduran Trujillo yandaşları arabadan indirdikleri Mirabel kardeşlere önce tecavüz ettiler sonra da öldürdüler.  Mirabel Kardeşler’in cesetlerini bir uçurumdan aşağıya atıldı ve basında bu olay bir trafik kazası olarak gösterildi. Mirabel Kardeşler’in ölümünden sonra ülkede ayaklanmalar daha çok arttı. 25 Kasım’dan 6 ay sonra 30 Mayıs 1961’de ise Trujillo bir suikast sonucu öldürüldü. Dominik Cumhuriyeti’ndeki diktatörlüğün yıkılmasında büyük rol oynayan, bedelini hayatlarıyla ödeyen 3 kız kardeş, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün sembolü ilan edildi.

Şimdi kedi ülkemize gelelim…

Kadınlar siyasi alanda erkeklere göre daha az yer aldı. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki kadın milletvekili oranı 1935 yılında %4,5 iken, 81 yıl sonra bu oran %14,7’ye yükseldi. Türkiye’de bakan sayısı 2016 yılında 27 olup bunların sadece biri kadın oldu. Ülkemizde 2009 yılı yerel seçimlerinde kadın belediye başkanı oranı %0,9 iken 2014 yılı yerel seçimlerinde bu oran %2,9 oldu. Kadın muhtar oranı 2009 yılı yerel seçimlerinde %2,3 iken 2014 yılı yerel seçimlerinde bu oran %2 oldu.

–  Erkek şiddeti sonucu 2016 yılının ilk yüz gününde 94 kadın katledilirken bu sayı 2017’in ilk yüz gününde 106’ya yükseldi.

– Türkiye’de 2017 yılının ilk cinayeti 5 Ocak’ta İstanbul’da yaşandı. Silivri’de yaşayan Gökhan H’nin 22 yaşındaki eşi İlknur H.’yi öldürmesiyle başlayan süreçte erkek şiddeti ve devamında gelen ölümler hiç durmadı.

–  Katledilen kadınların illere göre istatistiğine göre İstanbul’da 18, İzmir’de 11, Bursa’da 9, Antalya’da 8, Balıkesir’de 6 kadın erkekler tarafından katledildi.

–  Kadınların 28’si kendi hayatına dair karar aldığı için, 14’ü evliliğini sonlandırdığı için, 7’si ilişkisini sonlandırdığı için, 3’ü başka kadına uygulanan şiddeti engellediği için, 2’si ise ekonomik nedenlerden dolayı öldürüldü.

–  6284 sayılı kanunun yürürlüğe girdikten sonra 2012 yılında 155, 2013 yılında 214, 2014 yılında 294, 2015 yılında 303, 2016 yılında 328 kadın cinayeti işlenmiştir.

-2017 yılının daha Ekim ayına kadar toplam 339 kadın cinayeti oldu!

Bütün şiddet ve cinayet istatistiklerine inat, kadın sokakta, iş hayatında, evde, okulda, otobüste, metroda, siyasette, yerel yönetimlerde her yerde ve tüm haklarıyla varlığını hissettirecek. Gücünü kadının üzerinde deneyen erkeklerin yeryüzünden silinmesi, dileği ile Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, cinayete kurban gitmiş elleri öpülesi kadınlarımızı rahmetle anıyorum. Kadının kaderi dünyanın her yerinde maalesef ki aynı! Sadece istatistikler farkı. Her sessiz kalınan şiddet bir gün bizi bulur…”