Ülkemizde hayvan cinayetleri ve hayvan hakları ihlalleri endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Özellikle sokak hayvanlarına yönelik işkence ve saldırıların giderek artması kamuoyu vicdanını derinden sarsmaktadır.

Karaman Sarıveliler’de yaşan kedi ve köpek ölümleri içimizi dağlamıştır. Bu konunun ivedilikle araştırılması ve Karaman halkına, milletimize bu çirkinlik açıklanması gerekmektedir.

İddialara göre zehirleme Belediye yetkililerince yapılmıştır. Bu iddialar doğru ise; belediye başkanı halka örnek olması gereken o koltuğu terk etmelidir. Şayet değilse; 100’e yakın hayvanı kim yada kimler zehirlemiştir?

Bu konunun araştırılması için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması talebiyle soru önergesi verdik.

Soru önergesi:

Evrensel’in haberine göre; Karaman’nın Sarıveliler İlçesinde, son 2 günde kent merkezinin farklı noktalarındaki çöp konteynerlerinin yanında, çok sayıda kedi ve köpek öldürülmüş halde bulunmuştur. Kedi ve köpeklerin çöp konteynerlerine atılan zehir sürülmüş yada enjekte edilmiş balıkları yemeleri sonucu öldüğü sanılmaktadır?

          Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden bir yetkili, ilk incelemelere göre; Öldürülen kedi ve köpek sayısının 100’e yakın olduğunu tespit etmiştir. Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur ise, “arkadaşlarımızın yaptığı incelemede 4 kedi ile 1 köpek ölmüş. Belediye zehirledi diyorlar. Bu, tamamen asılsız.” demesine rağmen kamuoyundaki kanı belediye ekiplerince zehirlenmiş olmalarıdır.

          Ülkemizde hayvan cinayetleri ve hayvan hakları ihlalleri endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Özellikle sokak hayvanlarına yönelik işkence ve saldırıların giderek artması hayvan hakları koruma kanununun ne derece yetersiz kaldığını doğrulamaktadır.

Bu çerçevede:

1)      Karaman’da 100’e yakın kedi ve köpeğin ölü bulunduğu iddiası doğru mudur? Doğru ise soruşturma başlatılmış mıdır?

2)      Kent merkezindeki çöp konteynerlerine kim yada kimler tarafından bu zehirli balıklar konulmuştur? Güvenlik kameraları incelenecek midir?

3)      Belediye başkanı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri arasında nasıl böyle bir açıklama farkı olabilir?  Belediye Başkanı bu işin üstünü kapatmaya mı çalışmaktadır?

4)      Hayvan Haklarını Korumak adına yapılacak yeni düzenlemede ne gibi değişiklikler söz konusu olacaktır? Caydırıcı yaptırımlar yer alacak mıdır?

5)   Son beş yılda hayvanlara yönelik kayıt altına alınan yaşam hakkı ihlâli, işkence
vakası ve cinsel şiddet vakası sayısı kaçtır?  Bu vakalardan kaçına cezai işlem uygulanmıştır? Kaçı kovuşturulmuştur?