CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çölleşme riski altındaki bölgeleri açıkladı. Bakan Eroğlu, Türkiye’nin buğday ambarı olarak bilinen Konya, Karapınar ve Ereğli bölgelerinin çölleşme konusunda yüksek ve çok yüksek risk taşıdığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer önergesinde “Ülkemizde çölleşme ile ilgili kaç dekar alan risk altındadır? Son on yılda ne kadar alan bu bağlamda korumaya alınmıştır? Dünyadaki çölleşmeye göre ülkemizde yapılan mücadelelerde elde edilen sonuç nedir?” şeklinde sorular yöneltti. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu, “Bakanlığım tarafından çölleşmenin izlenmesi gayesiyle oluşturulan Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritasına göre; Konya-Karapınar, Iğdır-Aralık ve Urfa-Ceylanpmar çok yüksek risk taşıyan bölgeler olarak görülürken, Tuz Gölü havzası, Ereğli-Karaman bölgesi, Urfa-Ceylanpınar-Mardin-Batman hattı, Eskişehir çevresi, orta ve yüksek risk grubunda bulunmaktadır” dedi.

Son 14 yılda (2003-2016) 4 milyon 722 bin hektar alanda 3 milyar 750 milyon fidanın  toprakla buluşturulduğunu açıklayan Bakan Eroğlu, “Ülke olarak, arazi tahribatı ile mücadelemiz, uzun yıllara dayanmaktadır. Ülkemiz; 1973-2015 yılları arasında orman varlığım hem alan hem de odun serveti olarak yükseltmiş nadir ülkelerden biridir. Orman sahamız, 1972 yılında 20,2 milyon hektar iken, 2015 yılı itibariyle 22,3 milyon hektara ulaşmıştır. Buna paralel olarak ormanlarımızdaki odun servetimiz 1972 yılında 0,9 milyar m3iken, 1,6 milyar m3‘e yükselmiştir” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, su kaynaklarının ciddi oranda azalmakta olduğunu belirterek, “Yer altı su kaynaklarımız büyük bir hızla tükenme eğilimindedir. Dünyanın pek çok ülkesi, su kaynaklarının korunması için önemli projeleri hayata geçirirken, Türkiye’de bu konuda yeterli önlemlerin alınmadığı görülmektedir” dedi.

Karaman, Ereğli ve Konya bölgesinin Türkiye’de çölleşme konusunda çok risk taşıyan bölgeler olduğunun ifade edildiğine dikkat çeken  Ömer Fethi Gürer, “Bu bölgelere baktığımızda oluşan obruklar yer altı su kaynaklarımızın günden güne azaldığının bir göstergesidir. Niğde bölgesinde de yer yer bu tür obruklara rastlanmaktadır. Sivas’ta, Konya’da, Niğde’de obruklar sinyal vermektedir. Küresel ısınma riskleri artırmaktadır. Doğa dengeleri olumsuz biçimde bozulmaktadır” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer önergesine bakanlığın vermiş olduğu yanıt: