Bolu Gölcük Platformu önderliğinde Cumhuriyet Halk Partililer ve bazı sivil toplum kuruluşları Demokrasi Meydanında bir araya gelerek Gölcük Tabiat Parkı’nın 22 yıllığına özel işletmeye verilecek olmasına tepki göstererek protesto ettiler. Basın açıklaması yapan grup daha sonra Gölcük’te göl etrafında el ele tutuşup zincir oluşturarak, protesto gösterilerine Gölcük’te devam ettiler.

Haber; Sefa GÜNAY
Bolu Takip Gazetesi

Gölcük Tabiat Parkı’na yapılması planlanan 25 adet kır evi, dağ köşkü, göl gazinosu ve 18 odalı otelin Tabiat Parkı’nın doğal yapısını bozacağını savunan sivil toplum kuruluşu üyeleri ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 500 kişilik grup, Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelerek Gölcük Tabiat Parkı’nın 22 yıllığına özel işletmeye verilecek olmasını protesto ederek yürüyüş düzenlendi. Demokrasi meydanında yaklaşık 500 kişi adına basın açıklamasını okuyan Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu; “Gölcük için diğer illerimizden gelen doğasever dostlar ve kıymetli basın mensupları! Gölcük sadece Bolu’nun değil, Türkiye’nin en önemli doğal ve turistik değerlerinden biridir. Ve bilinmelidir ki Gölcük sosyal ve ekonomik durumu ne olursa olsun her kesimden Türk halkına aittir! Doğanın bu kadar fütursuzca tahrip edildiği günümüzde Gölcük, şehrimizin doğal güzellikleri bozulmamış, hepimizin kenarında huzur bulduğu nadide turistik köşelerinden biridir ve Bolu için kıymet biçilemez bir turistik markadır. Bugün halkımız ailesiyle birlikte özgürce Gölcük’e gidip piknik yapmakta, etrafında istediği gibi gezip eğlenebilmekte, spor yapabilmekte ve huzurla manzaranın keyfini çıkarabilmektedir” dedi.

“GÖLCÜK’ÜN EŞSİZ DOĞAL YAPISI TİTİZLİKLE KORUNMALIDIR”

Türkoğlu açıklamasının devamında; “Bolu Belediyesi 2040 yılına kadar Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden kiraladığı Gölcük’e 25 adet kır evi (bungalov), 1 adet dağ köşkü adı altında 18 odalı otel ve göl gazinosu yaptırmayı planlamakta ve bu yapıların yerleşim alanı 2000 m2’yi bulmaktadır. Yap-işlet modeliyle yapılacak bu yapıların doğal ortama zarar vermesi kaçınılmaz olacaktır. Bunun aksini iddia etmek akıl ve mantıkla uyuşmamaktadır. Bununla beraber, bu ihaleyle Belediye tarafından yatırım yapacak firmaya sağlanacak ayni hak ve verilecek imtiyazlar sayesinde Gölcük, sadece konaklama yapmak için otele ve kır evlerine gelecek üst gelir gurubuna mensup sınırlı sayıda turistin girebileceği bir turistik alan haline getirilecektir.

haber_e_20171217143934

Sevgili yurttaşlarımız! Gölcük’ün eşsiz doğal yapısı titizlikle korunmalıdır. Ancak sadece doğal güzellikleri korumak yetmez! Daha önce de söylediğimiz gibi Gölcük ekonomik ve sosyal durumu ne olursa olsun her kesimden Türk halkına aittir ve bu güzellikleri yaşamayı sadece üst gelir gurubu için mümkün kılacak hiçbir düzenleme, ne amaçla olursa olsun halkımızın yararına değildir ve kabul edilemez. Böyle bir doğal güzellik yapılaşmaya açıldığında yapılacak bir hatanın geriye dönüşü maalesef mümkün olmamaktadır. Ayder yaylasındaki, Uzungöl’deki yapılaşma önümüzde acı bir doğa katliamı olarak durmaktadır. Biz, turizmin en önemli değeri olan doğal yapının bozulmaması için azami dikkat gösterilmesi koşuluyla, Bolu’ya gerçekleştirilecek yeni turizm yatırımlarını destekliyoruz. Kalıcı tesislerin Gölcük’ün hemen altında bulunan Karacasu’ya yapılması, belirtilen olumsuzlukları azaltacaktır. Gölcük’ün günübirlik tesisler vasıtası ile tüm ziyaretçilere hizmet vermesi, gerekirse günübirlik tesislerin yenilenmesi ve geliştirilmesi, halkımızın ve Bolu Turizminin menfaatinedir. Bu değerler çocuklarımıza bırakacağımız miraslardır. Bu emanetleri en iyi şekilde koruyarak sonraki kuşaklara bırakmak bizlerin öncelikli görevidir” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından otobüslerle Gölcük Tabiat Parkı’na çıkan göstericiler, el ele tutuşarak göl etrafında zincir oluşturdular. Grup, göl çevresinde yürüdükten sonra protestolarını sonlandırdı.