CHP Milletvejili Sezgin Tanrıkulu’nın Mart 2017’de  sorduğu “Gölcük Donanma Komutanlığına önce bozuk et sonra da at eti verildiği” doğru mudur sorusuna Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli Aralık ayımda yanıt verdi.

Bakan Canikli’nin yanıtında şu ifadeler yer aldı: “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için 12 bin 500 kilo kavurma tipi kutulanmış et konservesi tedariği kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı Erzurum Tedarik Bölge Başkanlığı’nca 8 Ekim 2015 tarihinde bir firma ile sözleşme imzalanmıştır. Kavurmanın 8 bin 950 kilosu sorunsuz tüketilmiş, ancak kalan 5 bin 550 kg için muhtelif zamanlarda kapak açıldığında koku geldiğinin tespiti üzerine, yüklenici firmadan ürünleri değiştirmesi talep edilmiştir. Yüklenici firma tarafından yeni getirilen kavurmalar serolojik analizler için Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilmiş, yapılan analizler sonucunda 4 bin 50 kilo kavurmada at eti tespit edilmiştir.”

Bakan Canikli etlerin personele dağıtımı yapılmadan imha edildiğini de belirtti.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulû’nun  31 Mart 2o17 tarihini taşıyan soru önergesi:

Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım’ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “bozuk et ihalesini” Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, basına yansıyan iddialar çerçevesinde Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

  • “Gölcük Donanma Komutanlığı’na önce bozuk et sonra da at eti satıldığı iddiası doğru mudur? İddialar ile ilgili olarak, gerek ihaleyi gerçekleştiren ve denetleyen yetkililer gerekse firma hakkında soruşturma açılmış mıdır ya da açılacak mıdır? Açılmışsa, akıbeti nedir?
  • İhaleyi kazanan firmanın Gölcük Donanma Komutanlığı’na teslim ettiği etlerin ne kadarı kullanılmıştır, kullanılmayan ne kadarlık kısmı nerede muhafaza edilmektedir?
  • Söz konusu firma daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ya da diğer kamu kurumlarının açtığı toplam kaç ihaleye katılmıştır?
  • Söz konusu firmanın kazandığı diğer ihaleler incelenecek midir?
  • 2010 – 2017 yılları arasında yıllar bazında 29 Mart tarihi itibariyle Türkiye’de illere göre toplam kaç firmanın taklit ve tağşiş yaptığı belirlenmiştir? Bu firmalar ve ürünler hangileridir?”