CHP Balıkesir Milletvekili ve Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Gününde “Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Kooperatifçiliği Projesi”nin tanıtımını yaptı. Akın’ın basın toplantısından satır başları şu şekilde;

Bugün Dünya Kooperatifçilik Günü, vesile ile halkın yararına, halk katılımlı, hem kazanan hem de kazandıran katılımcı kooperatiflerimizin daha çoğalması dileğiyle çalışan tüm kooperatiflerimize başarılar diliyorum. CHP’li belediyelerimiz, sosyal demokrasinin olmazsa olmazı kooperatifçilikte başarılı, rüştünü ispat etmiş ve örnek kooperatifçilik projeleriyle her zaman öncü olmuşlardır. Dünya Kooperatifçilik gününde bir çalışmamızı buradan açıklamak istiyoruz;

CHP’li belediyelerimizin Öncülüğünde Enerji Kooperatiflerimizi Kuruyoruz
Halkımızın yararına olacak; ucuz, temiz ve temel ihtiyaç olan enerjiye halkın kolayca ulaşmasını sağlamak için kolları sıvadık. Çalışmamızın detayına girmeden önce kısaca ülkemizde enerjinin durumundan bahsetmek istiyorum. Ülkemizde enerjinin iki temel sorunu var. Dışa bağımlılık, enerji tüketimimizin ağırlıklı olarak fosil kaynaklardan oluşması. AKP’nin uyguladığı enerji politikalarının esası da ARGE, bilgi gerektirmeyen ve en kolay yol olan dışa bağımlılık üzerine kurulmuştur. Dünya ülkeleri enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için girişimlerde bulunurken, Türkiye’de tam tersine bağımlılık politika haline getirildi.

Enerjide Bağımlılık Oranımız % 76
Mesela 2000 yılındaki % 67 olan bağımlılık oranımız, 2017 yılında % 76’ya ulaştı. Aynı zaman da giderek artan enerji ithalatı ekonomimiz üzerinde büyük bir yük oluşturup, yüksek cari açık vermemize neden olmuştur. Bakın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun bir Üst Kurul Üyesinin sözlerini sizlere aktarayım, “Cari açık 2012’de toplam 48,9 milyar dolarmış. Aynı yıldaki enerji ithalatı ise 60,1 milyar dolar. Buradan, eğer enerji ithalatımız olmasaydı, biz kabaca 12 milyar dolar cari fazla verecektik, bunu anlıyoruz.” Lafta bunları söylemesi kolay, peki icraatta ne yapıyorlar?

Akkuyu Nükleerde Köprülerde Olduğu Gibi Yük Vatandaşın Sırtına Bindirilecek!

Akkuyu Nükleer ile Rus bir firmaya 49 yıllığına 12.35 dolar/cent yani 47 TL’den alım garantisi veriyorlar. Şuan serbest piyasa fiyatı ne kadar 15-17 TL yani bu demek oluyor ki, tıpkı köprülerde olduğu gibi yük vatandaşın sırtına bindirilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1000 mw RES (YEKA) ihalesini 3,48 dolar sent/kilovatsaat üzerinden gerçekleştirdi. Birisi 47 lira, birisi 13.2 lira.
Mevcut doğal kaynaklarımızın yetmediği tezi üstüne kurulan, nükleerden başka şansımız yok yanıltmacasının, geçerli olmadığı ortaya konmuşken nükleerde ısrar etmekteki nedenin yandaşların sermayesine sermaye katmak olduğu açık ve nettir. Cıvatası dahi ithal olan Nükleer santrali yerli ve milli gibi göstermek insan aklıyla dalga geçmektir.
Değerli basın mensupları, elbette ülkemizi enerjide dışa bağımlılıktan kurtarmanın yolu, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı hızla devreye almaktan geçiyor. Bütün dünyada da artık “yenilenebilir enerji’’ kavramı daha çok ön plana çıkıyor. Gerek ABD, gerek AB ülkeleri ve gerek uzak doğunun dev sanayi ülkeleri yenilenebilir enerji konusunda ciddi adımlar atıyor.
Bakın, biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak Enerji politikalarında devamlı çözüm önerilerimizi ortaya koyuyoruz. Dünyada çok sayıda örneklerini görebileceğimiz, dışa bağımlılığımızı azaltacak, temel ihtiyaç olan enerjide halkımızı yüksek fiyatlı rant sisteminin eline bırakmadan elektrik üretiminde söz sahibi yapabilmek için Enerji kooperatifleri kuruyoruz.

Enerji Kooperatifleriyle Enerji Piyasası Demokratikleşecek
Enerji Kooperatifleriyle, enerji piyasası demokratikleşecek, halkın enerji konusunda söz sahibi olması sağlanacak, fiyatlar dengeli hale gelecek ve en önemlisi enerjide dışa bağımlılığımız düşecek. Tüketicilerin kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretim yapması, bu üretimi de ortak bir çatı altında gerçekleştirmesi sektörde katılımcılığı artırabilecek ve demokratik bir yapının oluşmasını sağlayacak.
Biz Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerimizde Enerji kooperatiflerimizi kurmaya başladık yakın zamanda halkımızla beraber halkın çıkarına temiz, ucuz yenilenebilir enerji kooperatiflerimizi hayata geçireceğiz. Türkiye’nin kooperatifçilik konusunda köklü bir geçmişi var.
Enerji kooperatifçiliğin altyapısı kimi eksikliklere rağmen yapılan mevzuat düzenlemeleri ile bir noktaya kadar getirildi. Bizler de bununla ilgili yasama çalışmalarını yapıyoruz. Enerji Kooperatiflerinin Kurumlar Vergisi muafiyetinden faydalanmaları için kanun teklifi hazırladık, iktidar da yandaşı değil halkı düşünürse destek olacaktır. Bu ülkede odun alamadığı için, çocuklarını ısıtamadığı için intihar eden anneler var; Emine Akçayların ve diğer annelerin intihar etmemesi için bu ülkenin enerji sorununu lafta değil özde çözmek zorundayız!