İPEK BÖCEKÇİLİĞİ ESKİŞEHİR’DE YENİDEN DOĞUYOR (6)

Geçmiş yıllarda Sakarya Vadisi kırsal kesiminde yaşayan vatandaşların en önemli geçim kaynaklarından biri olan ipek böcekçiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği ‘İpek Böcekçiliği Geliştirme Projesi’ ile tekrar önem kazanıyor. Başkan Büyükerşen’in talimatıyla hayata geçen ve çiftçiye ek gelir sağlayacak proje çerçevesinde Sakarya Vadisi’ne dikilen binlerce dut fidanı gerçekleştirilen törenle çiftçilere dağıtıldı.

İPEK BÖCEKÇİLİĞİ ESKİŞEHİR’DE YENİDEN DOĞUYOR (3)

Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği proje ile unutulmaya yüz tutmuş ancak çiftçiye ek gelir sağlayacak olan ipek böcekçiliği ve kooperatifçiliği tekrar canlandırıyor. Nisan ayında Sarıcakaya’da Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazi üzerine dikilen binlerce dut fidanı, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen törenle, koza üreticilerine ücretsiz olarak dağıtıldı. Başkan Yılmaz Büyükerşen, Genel Sekreter M. Engin Çakmak, Koza Birliği Başkanı Ramazan Işık, bürokratlar ve yüzlerce üretici katıldı. Törende konuşan Başkan Büyükerşen “Şehrimizin kaybolan değerlerinden biri olan ve çiftçimizi tekrar ayağa kaldıracağına inandığımız ipek böcekçiliğini tekrar canlandırmak için Nisan ayında başladığımız proje ile binlerce fidanı Sarıcakaya’da bulunan arazimize diktik. Proje ekibimiz ve kendi personelimizin emekleri ile kısa sürede yol kat ettik. Bugün ise o arazide yetiştirdiğimiz dut fidanlarını üreticilerimize dağıtıyoruz. Belediye olarak görevimiz yalnızca alt yapı çalışması yapmak, asfalt dökmek değil. Bu kapsamda geliştirdiğimiz bu proje ile dar boğazda olduğunu bildiğimiz çiftçimize biraz nefes aldırmak istedik. Küçük ölçekte büyük yatırımlar gerektirmeden yapılan ve bu alanda geçmiş yıllarda Türkiye’de örnek gösterilen kentimizden başlayarak Türkiye’nin dört bir yanına bu yetiştirdiğimiz fidanları ulaştıracağız. İnanıyorum ki Eskişehir’de başlattığımız bu proje Koza Birliği aracılığı ile tüm Türkiye’de karşılık bulacak ve çiftçimiz biraz olsa da nefes alacaktır” dedi.

İPEK BÖCEKÇİLİĞİ ESKİŞEHİR’DE YENİDEN DOĞUYOR (2)

 

Farklı şehirlerde farklı belediyeler ile çalışmalar yürüttüklerini ancak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin bu projeye ayrı bir hassasiyet ile yaklaştığını ifade eden Koza Birliği Başkanı Ramazan Işık ise Başkan Büyükerşen ve ekibine teşekkür etti. Işık “Kısa sürede bu kadar mesafe kat ederek bugün fidanları üreticilerimiz ile paylaşıyoruz. İnanıyorum ki Eskişehir bu proje ile ipek böcekçiliğinin merkezi haline gelecek ve Eskişehirli üreticiler başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında bu işi unutan üreticilerimiz tekrar ayağa kalkacaktır. Ben projeye inanan ve bizleri destekleyen Yılmaz Büyükerşen’e teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İPEK BÖCEKÇİLİĞİ ESKİŞEHİR’DE YENİDEN DOĞUYOR (1)

Üreticilere hazırlanan fidanları teslim eden Başkan Büyükerşen, üreticiler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.