foto2 Maraş katliamı basın toplantısıCHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, 39. yılını geride bırakan Maraş katliamı ile hala yüzleşilmediğini ve hesaplaşılmadığını söyledi. Bugüne kadar yaşanan katliamların ortak yanlarına dikkat çeken Yılmaz, “Bu katliamların tamamında; uluslararası güçlerin, emperyalistlerin hain emelleri var. Bu güçlere taşeronluk yapan, devleti teslim almış, elini kolunu bağlamış gladyonun etkin rolü var.  Bu katliamların, çoğunluğunda kutsallarının istismarı var.  Katliamların uygulanmasında, kışkırtılmış cehaletin, insanlıktan arınmış vahşeti var.  Bu katliamların tamamında, geleceği siyaseten kurgulayan karanlık emeller var, Bu katliamların tamamında, ülkeyi karanlık günlere, darbe süreçlerine götüren kirli adımlar var.  Sonrasında; darbeler, cuntalar, sıkıyönetimler, olağanüstü hal uygulamaları, kısıtlanan özgürlükler, yok edilen ve geriletilen demokrasi var” dedi.

“MARAŞ KATLİAMI, DERİN VE DİLSİZ ACIMIZDIR”

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, CHP Milletvekilleriyle beraber yapılan basın toplantısında, Maraş’ın üzerinden 39 yıl geçmesine rağmen hesap sorulmadığını belirterek “Resmi kayıtlara göre 111, resmi olmayan kayıtlara göre, 150’den fazla yurttaşımızın yaşamını yitirdiği Maraş katliamı, bizim büyük acımızdır. Maraş,  derin ve dilsiz acımızdır” şeklinde konuştu.

Maraş’ın bu toprakların yaşadığı en büyük katliamlardan biri olduğunu söyleyen Yılmaz, “ Maraş’ın üzerindeki kara perde aralanmış değil. Hesabı sorulmuş değil. Alevi yurttaşlarımıza yönelik bu can kırımı, bu susturma, sindirme, topraklarından göçürme anlayışı bugün de terk edilmiş değil” dedi.

MARAŞTA OLACAĞIZ”

Yılmaz İçişleri Bakanı ve Maraş Valisi’ne seslenerek, “39. yılında katliamın, yaşamını yitiren yurttaşlarımızın inançlarına uygun şekilde anılmasına, can lokması dağıtılmasına dahi izin verilmiyor. Valilik bunu her yıl iş ediniyor. Maraş Valisi’ne, İçişleri Bakanı’na, sesleniyorum; görevlerinin farkına varsınlar. Bu topraklarda Aleviler var. 39 yıldır hesabı sorulamayan katliamın, acısını yaşamasına dahi izin vermediğiniz Aleviler var. Maraş valisinin her yıl yaptığı yasakçı ve şiddet içerikli uygulamalarına bu dönem tanık olmak istemiyoruz. 23 Aralık’ta biz de Maraş’ta olacağız. Yörükselim Mahallesi’ndeki cem evinde yurttaşlarımız, kaybettikleri canlar için inançsal ritüelleri yerine getirecekler. Orada olacağız, yanlarında olacağız, bu acıya ortaklaşacağız” dedi.

39 yıl sonra da bu katliamcı anlayışın, inkarcı anlayışın hala varlığını sürdürdüğünü vurgulayan Yılmaz, Yol TV yayınının durdurulmasının  Alevilere bakışın değişmediğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Yılmaz şöyle devam etti: “Bugün, Ankara 10. İdare Mahkemesinde bir dava görüldü. 1 yıldır yayını durdurulan Yol TV’nin davası görüldü. Yol TV, bir sermaye grubunun, odağın, televizyonu değil. Alevilerin, lokmaları ile kurup, ayakta tuttukları, yaşattıkları bir televizyon. Avrupa’daki 5 milyon yurttaşımızın, ırkçı ve asimilasyoncu politikalar karşısında direncinin sesi olan bir televizyon. Bu televizyon, sadece alevilerin değil, tüm ötekileştirilmiş, ötelenmiş, susturulmak istenen yurttaşların ve halkın televizyonudur. Hiçbir yasal dayanağı olmaksızın salt siyasi niyetlerle kapatılmış olması 39 yıl sonra da Alevilere bakışın değişmediğini gösteriyor. Maraş vahşetinin utancını yaşamayanlar, bir gün elbette bugünkü Alevilere yönelik inkar, asimilasyon ve yasakların utancını hep birlikte yaşayacaklar.”