CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) düşük ücretli memurlar için uygulanan fazla mesai hakkından, aylık 10 bin lira civarında maaş alan genel müdürlerin de yararlandığı iddiasını Meclis gündemine taşıyarak, “Bu etik midir? Hangi genel müdür bugüne kadar kaç lira fazla mesai almıştır?” diye sordu.

CHP’li Murat Emir, Meclis Başkanlığı’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle SGK personeline yönelik fazla mesai uygulamasına ilişkin soru önergesi verdi. Anayasa’nın 60’ıncı maddesindeki “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmünü anımsatan ve mesleki veya sosyal risk yüzünden geliri veya kazancı kesintiye uğramış kimselerin, başkalarının yardımına ihtiyaç kalmaksızın, geçinme ve yaşama ihtiyaçlarının karşılanmasının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından üstlenildiği vurgulanan soru önergesinin gerekçesinde, şöyle denildi:

“SGK, bir diğer ifadeyle devletin sosyal niteliğini tanımlayan en önemli kurumlardan biridir. Bu açıdan Kurum’da azımsanmayacak sayıda personel görev yapmakta; 2017 yılı başı itibariyle 28 bine yakın kamu personeli SGK’da vatandaşlara hizmet vermektedir. Sosyal güvenlik kapsamına girmiş tüm vatandaşların yanı sıra dolaylı olarak 80 milyon nüfusun kapısını bir nedenle aşındırdığı SGK’da, adeta yılın her günü yoğun bir iş temposu söz konusudur. Kurum da bu çerçevede bünyesinde görevli dar gelirli memurlara ekonomik destek olunması için aylık 50 saati geçmemek kaydıyla her ay belirli sayıda memura, turnike kayıtlarına göre fazla mesai ödemektedir. Bu rakam 500-600 lira civarındadır. Dar gelirli SGK memurlarına yönelik bu uygulama ne yazık ki suiistimal edilmektedir. Kurumda genel müdür konumunda olan kişilerin de fazla mesaiden yararlandığı; maaşı yaklaşık 10 bin lira olan bu kişilere de fazla mesai yazıldığı belirtilmektedir.”

Genel müdürlere de kadar fazla mesai verilmiştir!

CHP’li Emir, Bakan Sarıeroğlu’na şu soruları yöneltti:

“-Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde görev yapan dar gelirli memurlara yönelik aylık 500-600 lira olan fazla mesai, hangi şartlarda kimlere verilmektedir? Fazla mesai verilen memurların aylık ortalama maaşları kaç liradır?

-2016 ve 2017 yıllarında Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki personelden kaçı fazla mesai almıştır? Fazla mesai alanlar arasında genel müdür statüsünde kişiler var mıdır? Varsa son 5 yılda bu kişilere kaç lira fazla mesai verilmiştir?

-Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı ve genel müdürlerin aylık maaşı kaç liradır?

-Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde genel müdürlük konumunda olan kişilerin, Kurum’da dar gelirli memurlara uygulanan fazla mesai hakkından yararlanması etik midir?”

Hali vakti yerinde olan birine Yeşil Kart vermek gibi bir şey!

CHP’li Emir, soru önergesine ilişkin yaptığı değerlendirme de genel müdürlere de fazla mesai verilmesini eleştirerek, şunları söyledi:

“AKP iktidarı süresince yaşadığımız en önemli sorunlardan biri, hatta ekonomik, sosyal ve kültürel tüm sorunların temelinde yatan ana neden, ahlaki çöküntüdür. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda dar gelirli memurlar için uygulanan fazla mesaiden genel müdürlük statüsünde oturanların da yararlanması ahlaki erozyonda sınır tanınmadığına başka bir örnek oluşturmuştur. Genel müdürlerin bu haktan yararlanması mevzuata aykırı gözükmese de uygulamanın amacı dışına çıkılması ve yaklaşık 10 bin lira maaş alan ve oturdukları makamın tüm imkânlarından yararlanan kişilerin fazla mesaiden yararlanması ahlaki değildir. Hali vakti yerinde olan birine Yeşil Kart vermek gibi bir şeydir. Bu iddia doğru ise genel müdürlere bugüne kadar ödenen tüm fazla mesai ücretleri geri alınmalıdır.”