Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, HDP Genel Başkanı Selahattşn Demirtaş hakkında Anayasa Mahkemesinin almış olduğu kararın, evrensel hukuka, akla ve vicdana aykırı bu karar olduğun u belirtti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin yazılı açıklaması şöyle:

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu 21/12/2017 tarihinde, Selahattin Demirtaş tarafından yapılan bireysel başvuruyu değerlendirmiş ve gerekçeleri ile başvurunun kabul edilemez olduğuna hükmetmiştir. Kabul edilemez olan Anayasa Mahkemesi’nin

Anayasa Mahkemesi’nin kararı, hukuki değil siyasi bir karardır. Bu kararı verirken tüm evrensel hukuk ilkeleri çiğnenmiş ve hukuk tarihine yeni bir kara sayfa eklenmiştir. Adalet simgesi, tarafsızlığı belirtsin diye gözleri bağlı bir kadın figürü ile tanımlanır. Ama bu adaletin kör olduğu anlamına gelmez. Herkese eşit uygulanacağı, taraflar arasında ayrım yapılmayacağını anlatır.  Fakat bu kararla adaletin sadece gözleri değil, vicdanı da körleştirilmiştir. Adaletin terazisi bir daha eğilmiş, şimdiye kadar var olan içtihatlarına bile ters düşülerek sırf muhalif bir siyasetçi, iktidara rahatsızlık yaratan bir lider olduğu için, tutukluluğuna itiraz eden Selahattin Demirtaş olduğu için hukuk katledilmiştir.

AYM bu kararla kişiye özel bir karar vermiş; genellik ve eşitlik kuralını ihlal etmiştir.

Bu kararda AYM masumiyet ilkesini yok saymış, evrensel hukukun, tutuksuz yargılanmanın esas olduğu gerçeğini görmezden gelmiştir.

AYM yetkisi ve görevi olmadığı halde davanın esasına girmiş, Demirtaş hakkında yapılacak yargılamayı anlamsızlaştırmış, Demirtaş’ı yargılama süreci bitmeden suçlu ilan etmiş, adeta mahkûmiyet kararı vermiş, yerel mahkemelerin kararlarını şimdiden oluşturmuştur.

Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ilgili AYM’ye bireysel başvuru yolunu etkisizleştirmiş, anlamsız kılmıştır.

Bir milletvekilinin siyaset yapma hakkını gasp etmiş; sadece O’nun değil ona oy veren milyonlarca seçmenin siyasi iradelerini yok saymıştır.

Bu ülkenin yaşadığı en büyük acıların nedeni Kürt meselesindeki çözümsüzlük politikaları iken demokratik siyasetle, barışçı çözümünün simgesi olan Selahattin Demirtaş hakkında verilen bu kararla AYM demokratik siyaset yapma hakkına büyük bir darbe vurmuştur.

Biz biliyoruz ki bu ülkenin temel arayışı adalettir. Toplumdaki adalet duygusu bu kararla birlikte bir kez daha yaralanmış, zaten egemen hale gelmiş bulunan adaletsizliğin her tarafa hakim olduğu inancı bir daha perçinlenmiştir.

Adaletin olmadığı yerde hiçbir kurum ayakta kalamaz. Bu ülkede demokrasinin gelişebilmesi için öncelikle adaletin tesis edilmesi gerekmektedir.

Eşit, adil ve yeşil bir dünya için sürdürdüğümüz mücadelenin ne kadar haklı ve gerekli olduğunu bu karar bir kez daha göstermiştir.

Yeşil Sol Parti olarak;

Toplumdaki tüm adaletsizliklere karşı duracağımızı ve bu ülkede adaleti, eşitliği her alanda tesis etmek üzere barışçı, demokratik siyasetimizi sürdüreceğimizi ve adaletin bu topraklarda egemen olacağı günlere inancımızı kamuoyuna bir kez daha ilan ederiz.