Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bozuk et ve at eti satıldığı iddiaları gündemdeki sıcaklığını korurken, bir skandal iddiayı da CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin gündeme getirdi. Tekin, Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 8 ay önce ihale ile alınan ve birliklere dağıtılan Riviera Zeytinyağı’nda küspe yağının olup olmadığını Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye sordu.

“Analiz sonuçları oldukça vahim”

Askeri birliklerde kullanılmak üzere 8 ay önce Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Bin 100 Ton Riviera Zeytinyağı İhalesinin yapıldığını, sağlık şikâyetlerinin ardından bu yağların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuvarlarında incelendiğini, çıkan sonuçların ise çok vahim olduğunu söyleyen Tekin, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuvarlarında analiz edilen yağlarda küspe yağı çıktığı iddiaları var. Bu konunun aydınlatılması gerekmektedir. Bende bu skandal iddiayı Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye yazılı soru önergesi vererek sordum, bakalım iddia doğru mu yanlış mı? Hep birlikte göreceğiz” dedi. Tekin sözlerine şöyle devam etti:

“MSB Tedarik Bölge Başkanlıkları ‘olumlu’ raporu vermiş”

“Riviera Zeytinyağı adı altında ihale yoluyla satın alınıp birliklere gönderilen bu yağların en az yarısının kullanıldığı söyleniyor. Sağlık şikâyetlerinin artmasıyla bu yağların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uzman laboratuvarına gönderilerek incelendiği, analiz sonuçlarında ise yağlarda küspe yağı bulunduğu ifade ediliyor. Eğer ifade edilenler doğruysa, Milli Savunma Bakanlığı derhal bu skandalın sorumlularını ortaya çıkarıp kamuoyuyla paylaşmalıdır. İşin en vahim yanı ise,  Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Bölge Başkanlıklarının, dağıtılan yağlara “Riviera Zeytinyağı örnekleri olumlu” raporu vermesidir. Gerek ihaleye ortak olan firmalardan, gerekse Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Bölge Başkanlıklarındaki sorumlu kişilerden bunun hesabı sorulmalıdır. Bu ihalede herhangi bir rant sağlama amacı var mı yok mu? Herhangi bir rant sağlandıysa, bu rantı kimlerin sağladığı tüm ayrıntılarıyla aydınlatılmalıdır. Devletin cebine usulsüz yolla elini atmaya çalışan herkes bunun hesabını vermelidir.”

Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 8 ay önce Ankara, İstanbul, İzmir, İstanbul, Erzurum ve Niğde Bor’da, Bin 100 Ton Riviera Zeytinyağı ihalesi yapıldığını, bu yağların içerisinde küspe yağının bulunup bulunmadığını soran Tekin, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye şu soruları yöneltti:

  1. Riviera Zeytinyağı ihalesini hangi firmalar almıştır? İhaleyi alan firmalara ne kadar bedel ödenmiştir? Bu firmalardan alınan yağlar dağıtıma sunulmadan önce denetime tabi tutulmuş mudur? Tutulmadıysa neden tutulmamıştır?
  2. Bin 100 tonluk Riviera Zeytinyağı hangi illerdeki hangi Birliklere dağıtılmıştır? Bu birliklerde Riviera Zeytinyağı kullanımına bağlı olarak ne tür sağlık şikâyetleri ortaya çıkmıştır?
  3. Sağlık şikâyetleri üzerine, söz konusu zeytinyağı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uzman laboratuvarlarına gönderilmiş midir? Gönderildiyse test sonuçlarından nasıl bir netice alınmıştır? Yarısı tüketilen zeytinyağının, Riviera Zeytinyağı vasfında olmadığı, hayvan küspesinde kullanılan yağ olduğu doğru mudur?
  4. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uzman laboratuvarında incelenen bu yağlara el konularak kullanımı durdurulmuş mudur? Kullanımı durdurulduysa nedeni nedir?
  5. Yağların dağıtıma sokulduğu illerde Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Bölge Başkanlıkları, bu yağların birinci örnek analizlerine “Riviera Zeytinyağı örnekleri olumlu” raporu vermiş midir? Bu raporu veren bakanlık çalışanı ya da çalışanları hakkında soruşturma açılmış mıdır?
  6. Milli Savunma Bakanlığı Riviera Zeytinyağı ihalesini alan firmalara ve askeriyenin kontrol birimlerindeki sorumlulara soruşturma açmış mıdır? Soruşturma açıldıysa bunun nedeni nedir?