14 yıllık enflasyon maceramızda, genel fiyatlar 3.1 kat artmış. Alkollü içkilerde ise bu oran 6.3 kat. Yani bir misli fazla.

Rakama düz bakarsak, alkolden alınan vergi miktarını ve bunların hangi kutsal alanlarda kullanıldığını düşünmezsek sorun yok. Hatta Müslüman hükûmetimizin hem Müslümanlığı hem de vatandaşını ne kadar sevdiğini, koruyup kolladığını sanıp sevinebiliriz de.

Vatandaşın cebindeki sigara paketini buruşturup çöpe atan sayın cumhurbaşkanının; polislere; “Okul önlerinde uyuşturucu satanların bacaklarını kırın.” talimatı veren bakan Soylu’nun da bu sevgiyle sermest olduğunu sanabiliriz.

İŞİN RENGİ NE?

Çoğumuzun bildiği bir durumdur. Her yıl, özellikle yılbaşı yaklaşırken sahte içkiden pek çok insan ölür, binlerce şişe sahte içki yakalanır.

NEDİR SAHTE İÇKİ?

İçki yapımında kullanılan alkol türü, ‘ETİL ALKOL’ dür. Gerekli düzeneği kurabilen, malzemeyi bulabilenler, ev, ofis, atölye ortamında alkollü içki üretebilirler. Son yıllarda içkilere yapılan zamlara rağmen elinden kadehi atamayan çok sayıda kişinin bu yola gittiği sır değil. Bu yolla üretilen içki KAÇAK; ama sahte değil.

SAHTE İÇKİ NERDEN ÇIKIYOR PEKİ?

Her ne kadar özel ortamlarda resmi fiyatın 1/5’ine içki imal edilmesine olanak verse de etil alkol biraz pahalı. Yerine daha ucuz bir malzeme kullanmak gerek ki kâr katlansın.

NEDİR BU MADDE?

METİL ALKOL. Ancak içki yapımında metil alkol kullanımı çok tehlikeli. Dozdaki ufak sapmalarda bile toplu ölümlere neden olabiliyor. Medyaya yansıyan ölümler, bu maddeden kaynaklanıyor. Metil alkolle üretilen içki, SAHTE İÇKİ olarak adlandırılıyor.

Sahte içki üretenleri, yani sivrisinekleri yakalasanız da bataklık orada duruyor. Metil alkol temini pek zor değil. Yapmanız gereken şey, metil alkolün içki üretiminde kullanımını engellemek amacıyla içine bazı katkı maddeleri eklemek.

MUHTEREM HÜKÛMETİMİZ NE YAPTI PEKİ?

Sahte içkiyi polisiye tedbirlerle önlemeye çalışırken kaçak içki üretimini, idari bir tedbirle önleme yolunu seçti. Kaçak yolla içki üretiminde kullanılan ‘ETİL ALKOL’e çok acı bir madde eklenmesi yoluyla özel ortamda kaçak; ama tıbben zararsız içki üretimini engellemeyi hedefledi.

Bunu, iyi niyetle ve vatandaşını çok sevdiği için yaptı elbette. Tamamen duygusal nedenlerle yani… (Resmi kanallardan üretilen alkollü içkilerden %70 vergi alıyor devlet. Alkol haram; ama ondan alınan vergiyle zıkkımlanmak hakkında kılıf muhtelif.)

Bu sevginin nişanesi olarak, sahte içkiyle zehirlenip ölmek serbest; ancak evde üretilen kaçak içkiyle zom olup vergi kaybına neden olmak yasak.

***

Bu ne sevgi aaah bu ne ızdıraaaap…!

At kadehi elinden, bin parçaya bölünsün teres!

Bırak İstanbul’un bütün meyhanelerini dolaşmayı, Sevgilin Ankara’da oturuyor artık.