20171114_mahmut-tanal-kirmizi-sari-yesil-ozgurlugun-simgesidirCHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, polisleri şiddete yönelten açıklamalarına sert tepki gösterdi. Tanal, “Demokratik bir hukuk devletinde İçişleri Bakanının çete lideri gibi davranması kabul edilemez. Soylu, kaş yapayım derken göz çıkarıyor” dedi.

 CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun,  “Bir uyuşturucu satıcısını gördüğümüz zaman beni ne kadar kınarlarsa kınasınlar, ne kadar eleştirirlerse eleştirsinler o uyuşturucu satıcısının ayağını kırmaya polis görevlidir” sözlerinin, polisleri suç işlemeye teşvik ettiğini belirtti. Tanal, ” Hukuk devletlerinde suçluların kaderini yürütme organı değil, yargı organı tayin eder. Polisin görevi, uyuşturucu satanın ayağını kırmak değil, satmasına engel olmak, olamadığını da yargı karşısına çıkarmaktır. Soylu’nun yaptığı, hükümet eliyle hukuksuz yollardan suç işlemeyi, meşru hale getirmektir” ifadelerini kullandı. Türkiye’de, 15 yıl öncesine kıyasla ‘çok mutlu’ olduğunu söyleyen insanların oranının yaklaşık yüzde 5 azaldığını belirten Tanal, sözlerine şöyle devam etti:

“TÜİK verilerine göre, 2003 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 12,1’i çok mutlu olduğunu söylerken, bugün bu oran yaklaşık yüzde 8’e kadar gerilemiştir. Buna karşılık kendisini çok mutsuz olarak niteleyenlerin oranı yüzde 5,6’dan yaklaşık yüzde 9’a çıkmıştır. Uyuşturucu ile ilişkili suçlardan cezaevlerinde bulunanların sayısı 2002 yılında 5 bin 480 iken bu sayı bugün yaklaşık 34 bine yükselmiştir. TÜİK istatistikleri gösteriyor ki, AKP hükümeti uyuşturucuyla mücadelede sınıfta kalmıştır. Uyuşturucuyla etkin mücadele politikası olmayan hükümet, çareyi şiddette aramaktadır. Soylu, çete lideri gibi davranarak, kaş yapayım derken göz çıkarmıştır. Bu talimat hukuk devletine yakışmaz. Soylu’nun söylemleri hem ağır cezalık suç, hem suçüstü yakalanma hali hem de yakın tehlike söz konusudur. Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyorum. Soylu’nun talimatı kanunsuz emirdir. Bunu yapanı Soylu da kurtaramaz. Tüm emniyet mensuplarına önerim, hukuk sınırları içinde kalarak, suç işlemeden caydırıcı bir mücadele vermeleridir. Suçluların cezasını yargı vermelidir.”

“Şiddet çözüm değil, çaresizliğin ifadesidir”

Uyuşturucu satışı ve kullanımının azaltılmasının şiddetle değil, sosyal devlet anlayışı ile çözüme kavuşturulabileceğine değinen Tanal, “Türkiye’de her dört kişiden birinin depresyonda olduğu göz önünde bulundurulduğunda, uyuşturucu satışının ve kullanımının önüne şiddet kullanılarak geçilemez. Başta işsizlik, sosyal güvenlik uygulamalarının zayıflığı, geçim sıkıntısı, yoksulluk gibi etkenler uyuşturucu kullanımının temel nedenleridir. Uyuşturucu satışı ve kullanımı, işsizliğin ve yoksulluğun azaltılmasıyla azaltılıp yok edilebilir. Şiddet çözüm değil, çaresizliğin ifadesidir” diyerek sözlerini tamamladı.