HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’in bugün Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasını MYK üyeleri  ve milletvekilleriyle HDP adeta tam kadro takip etti. Baluken hakkında açıklanan kararın ardından açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay şunları söyledi:
İdris Baluken’in bu cezaları hak etmek için ne yaptığını söylemek gerekirse, HDP’nin grup başkanvekilliğini yaptı, en kıymetli milletvekillerinden biri olarak siyasi faaliyet yaptı. 6 milyon iradesini Meclis’te temsil etti.
Açılan davalar, yapılan suçlamaların içerikleri basın açıklaması, mitingler, Baluken’in konuşmaları.
Sadece ve sadece siyasi faaliyet yapan bir milletvekili hukuksuz, dayanaksız, evrensel ilkelerle hiçbir ilgisi olmayan kararlarla ve Anayasa’yı, hukuku yok sayan kararlarla ceza verilmiştir.  Bu ceza tam bir siyasi soykırım kararıdır. Hukukun katledilmesi kararıdır.
Bu ceza demokrasi ve barış mücadelesine duyulan bir öfke
Buradan tahliye çıkmış olsaydı bile, Türkiye’de hukuk yine de yerine gelmemiş olacaktı. Çünkü aynı faaliyetlerden kaynaklı olarak bugün Eş Genel Başkanlarımız, milletvekillerimiz, belediye eşbaşkanlarımız, binlerce partilimiz rehin alınmış durumda.
Bu ceza demokrasi ve barış mücadelesine duyulan bir öfkedir. Hukukun sopa olarak kullanılmasıdır.
Daha önce mahkeme heyetinin oy birliğiyle tahliye dilmişti. Ancak sonradan savcı yasada yeri olmadığı halde itiraz etmişti. Sonradan çıkarılan 696 sayılı KHK bunu yasalaştırmak içindir.
Türkiye bu şekilde hiçbir yere gitmez.
Baluken’in yanındayız
Biz demokrasiyi, barışı bu ülkeye getirmek için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu topraklara adaleti HDP ve bizimle birlikte mücadele eden demokrasi güçleri getirecek.
AKP-Saray rejiminin en büyük korkusu HDP’dir. Biz bu mücadeleyi daha da yükselterek, bu hukuki olmayan siyasi darbe sürecinin sonunu getirinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz İdris Baluken’in yanındayız. Bu karar hukuki değil siyasidir.