Yarkadaş: “TMMOB’un uyarılarını dikkate alın. İstanbul’a felaket yaşatmaya hakkınız yok. İstanbul halkı 3 milyar daha ödeyecek! Bu zararı kim karşılayacak?”
Kadir Topbaş’ın istifasının ardından geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 6 metro hattının ihalesini iptal ettiğini duyurmuştu.
Kaynarca-Pendik-Tuzla, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı, Başakşehir-Kayaşehir ve Mahmutbey-Bahçeşehir metro hatlarının iptal edildiği 29 Aralık 2017’de birer yazı ile ilgili firmalara iletilmişti.
Açıklamada, “Metro hatlarının uzatılıp yeniden projelendirilerek, daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi için söz konusu ihaleler iptal edilmiştir. Böylece toplam uzunluğu 76,9 km olan 6 proje iptal edilmediği gibi, İstanbul’un ulaşımına köklü çözüm için metro yatırımları bin kilometre hedefine uygun olarak genişletilmiş olacaktır” denilmişti.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Halef – Selefi yolsuzlukla suçluyor. CHP’li belediyelere göz dikenler bunun hesabını soracak mı” diye konuştu.
Maden Mühendisleri Odası’nın, söz konusu metro hatları ile ilgili açıklamalarını da değerlendiren CHP’li Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:
ÇÖKME RİSKİ DİKKATE ALINMALI 
“Maden Mühendisleri Odası bu hatlarla ilgili, ‘Tüneller olduğu gibi bırakılırsa yüzeydeki ya yapılarda hasar oluşacağını ve çökme riskiyle karşı karşıya kalacağını’ söylüyor. Durdurulan, kapatılan şantiyeler yaşam alanları içinde bulunduğu için çevre güvenliği mutlaka sağlanmalıdır. Ayrıca böylesine bir durumdan çıkacak ek maliyet kimin cebinden çıkacak çok merak ediyorum…
Bu zararı Devrik başkan Kadir Topbaş mı ödeyecek, yoksa atanmış memur Mevlüt Uysal mı? Tabi ki ikisi de değil… Zararı her zaman olduğu gibi garip- gurebanın sırtına yükleyecekler.”
“İHALELER VURGUNUN KANITIDIR”
İhalelerin iptaliyle kamunun ikinci kez zarara uğratıldığını belirten Yarkadaş sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bakın, ortada devam eden işler var. Buna göre firmalar yatırım yapmış, makine, ekipman temin etmiş. Siz bunları durduruyorsunuz, burada da bir kamu zararı oluşturuyorsunuz. Üstelik bu zarar 1 milyar liranın üzerinde bir rakama tekabül ediyor.
Yani, yeni başkan, eski başkanın ihalelerde yolsuzluk yaptığını, ihaleye fesat karıştırdığını, kamu zararına göz yumduğunu ve görevi kullandığını bu iptallerle kamuoyuyla paylaşıyor. Üstü kapalı ihbar ediyor. Nerede savcılarımız? Re’sen hareket etmek için neyi bekliyor çok merak ediyorum
Gayet açık yeni başkan diyor ki; bu ihaleler daha ucuz rakamlara yapılırdı. Fakat çok daha yüksek fiyata ihale edilmiş, daha ekonomik koşullarda yapılabilirdi, ancak yapılmamış ve kamu zarara uğratılmıştır. Şimdi ortada daha trajikomik bir durum var. Bu firmalar yarın dava açıp uğradığı zararı talep edecek. Bunun da maliyetinin 2 milyara yakın bir rakama tekabül edeceği ifade ediliyor. İstanbul’a ihanet edenler ve bunun sorumluları ortadadır. 3 milyarlık bir yükü ve aradaki zaman kaybını yine millete ödetecekler.”