Ömer ŞAN-RİZE

Rize’nin Fındıklı ilçesindeki Arılı Vadisi’nin “SİT Alanı” özelliğinin kaldırılması için enerji şirketleri tarafından yapılan başvuru, Rize İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Arılı Vadisinin “SİT Alanı” özelliği korundu.

8 YILDIR SİT
Fındıklı’da, yaklaşık 11 yıldır HES’lere karşı yaşam mücadelesi veren köylülerin, Arılı Vadisi’nin Doğal SİT Alanı olarak tescil edilmesi için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna yaptıkları başvuru sonucunda vadi, 18.02.2010 tarihinde “1. ve 3. derece Doğal SİT Alanı” olarak tescil edildi. Bu karar üzerine HES şirketlerinin projeleri askıya alındı.
Vadide hidroelektrik santrali (HES) yapmak isteyen şirketler, gecen yıl bu kararın kaldırılması için Rize İdare Mahkemesine dava açtı.
ŞİRKETLER DAVA AÇTI
Dava kapsamında Arılı Vadisi’nde, Mahkeme ve Bilirkişi heyetleri keşif yaptı. Bilirkişi Heyeti, Arılı Vadisi’nin, ‘1. ve 3. derecede Doğal SİT Alanı’ özelliği taşıdığını ve kararın kaldırılmaması gerektiği yönünde görüş bildirdi.
BİLİRKİŞİ BİLDİ
Bilirkişi Heyerinin raporu ile birlikte, mevcut bilgi ve belgeleri değerlendiren Mahkeme; “davacı şirketin yapımı ve işletilmesini üstlendiği Çatak Regülatörü ve HES Tesisinin içinde bulunduğu alanın topografya, yeryüzü şekli, bitki örtüsü çeşitliliği, peyzaj bütünlüğü, barındırdığı canlı türleri ve mevzuatta aranılan diğer hususlar bakımından, 1. ve 3. derece SİT Alanı olarak belirlenebilmesi için gerekli olan şartları taşıdığı anlaşıldığından, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 18/02/2010 tarih ve 2536 sayılı kararının davacı şirketin yapımı ve işletilmesini üstlendiği Çatak Regülatörü ve HES Tesisinin içinde bulunduğu alanın, 1. ve 3. derece SİT Alanı olarak belirlenmesine ilişkin kısmında hukuka aykırı olmadığına” karar verdi ve davayı reddetti.

Karar sonucunda Arılı Vadisi Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun , 18.02.2010 tarihinde almış olduğu “1. ve 3. derece doğal SİT alanı” kararının geçerliliği devam ediyor.
HORONLARLA KUTLANDI
Verilen kararın ardından Fındıklılılar, ilçenin Cumhuriyet Caddesi üzerindeki dörtyol mevkisinde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Yaklaşık 11 yıldır ilçede HES mücadelesi veren Fındıklı Derelerini Koruma Platformu üyeleri ve vatandaşlar tulum eşliğinde horon oynayarak hem kararı ve hem de mücadelenin 11. yılını kutladı.

Gurup adına açıklama yapan Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcülerinden Avni Ertaş, 11 yıldır yaşam alanlarını korumak için mücadele verdiklerini söyledi.
DUYMAYANLAR DUYSUN
Fındıklı derelerinin sahipsiz olmadığını ifade eden Ertaş, “Fındıklı dereleri satılık değil. 11 yıldır bunu söylüyoruz. Duyanlar oldu. Duymayanlar oldu. Bir kez daha söylüyoruz. Fındıklı’nın haklılığını herkes kabul edecek. Fındıklı halkının onaylamadığı hiç bir proje Fındıklı’da yapılmayacaktır” dedi.
PROTESTO DEĞİL KUTLAMA
Her zaman protesto için toplandıklarını belirten Ertaş, bugün ise halk ve hukukla kazanmanın müjdesi için toplandıklarını sözlerine ekledi.

Fındıklı DereleriniKoruma Platformu Sözcülerinden ve DEKAP YK Üyesi Hüseyin Acar ise, dünyanın flora ve faunası bakımından korunması gereken 200 alandan birisinin içinde yaşadıklarını dile getirerek, atalarından devir aldıkları toprakları gelecek nesillere aktarmak için bu alanları korumaya devam edeceklerini ifade etti.