GÜCE TAPINMAK VE LİNÇ KÜLTÜRÜ

Biz toplum olarak; en iyi güçleden yana olup zayıfa saldırmayı biliriz.
“Düşene acımayacak, bir tekmede sen vuracaksın” deyimini çok sık kullanır yeri geldiğinde de düşene el uzatmak yerine hazla, şevkle bir tekmede biz vururuz.
“Kimin kagnısı yürüyorsa ona bineceksin”
Atasözümüze uygun davranıp yürüyen kagnının nereye gittiğine, kimlerin kagnısı olduğuna, kimlerin yönlendirdiğine, yolun sonunda ne olduğuna bakmaksızın takılıveririz peşine.
Otoriteyi, gücü severiz. Kendimiz güçlü olamıyorsak; hemen güçlüden yana olup, içimizdeki aciz, zavallı benliğimizi peşine takıldığımız güçlünün gücüyle özdeşleştirip kendimiz kandırırken; otoriteye yaranmak için herşeyi yaparız. En yakınımıza ihanet de dahil. Yeterki ucunda güçlünün takdiri olsun.
Vicdan, adalet, hak, hukuk. Bunlar “önemsiz ayrıntıdır. Aslolan güçtür.” Güçlüden yana olmak; güçlünün gücüne sahip olduğu sanısını yaşamak, içimizdeki acizi mutlu etmektir.
Güçlünün kim olduğunu bir önemi yoktur.
Padişah, İttihat Terakki, Cumhuriyet kadroları darbeci generaller fark etmez. Güçlü olması, iktidar erkini elinde tutması, hükmeden olması yeterlidir. Hemen yanında yer alır; en ateşli taraftarı oluveririz.
Bir gün önce yanında yeraldığımız alkışladığımız gençlerin katledilmelerine “As Paşam as.” Diye şevkle alkış tutarız. Otorite öyle istiyor diye hiç tanımadığımız insanların, kurumların; en kanlı düşmanı oluruz.
Otoriteyi elinde tutanlar öyle isyiyor diye; hayatımızda bir kez bile kapağını açıp, okumadığımız; okusak da anlamadığımız kitabı kendimize rehber edinirken; yine kapağını bile açmadığımız, okumadığımız binlerce kitabı, Kitabevini basıp yakarız.
Bu halimizle bir halktan çok; otoriteye yaranmak için herşeyi yapabilecek, örgütlenmiş bir güruh gibiyiz.
Bugün; erk ve egemen anlayış (iktidarı muhalefeti Sagcısı “solcusu” milliyetcisi, ulusalcısı hatta kendi partisi) Canan Kaftancıoğlu’nun linç edilmesini buyurdu. “Emir demiri keser” düsturu içinde şevkle linçe başlamıştır.
Ahlak, vicdan, hak, hukuk, adalet bu linçe karşı durmayı gerektirmektedir.
Öncelikle CHP kendi İl Başkanına sahip çıkmalıdır.
CHP kendi İl Başkanına sahip çıkmazsa dükkanı kapatsın. Zira bu saatten sonra salt tabeladan ibaret olacaktır.

Hasan Kaplan