ANAVATANI AKDENIZ IKLIMI OLARAK BILINEN ZEYTIN AGACINA, EMEKLI OGRETMEN ERGIN USTUNDAG ANKARA'DA HAYAT VERDI. ARTVIN, GEMLIK VE IZNIK'TEN GETIRDIGI 6 ZEYTIN AGACINI ANKARA'NIN MESHUR AYAZINDA BIR COCUK GIBI OZENEREK YETISTIREN USTUNDAG BU YIL 9 KILO ZEYTIN HASATI YAPTI. USTUNDAG'IN, GOLBASI'NDA ALDIGI 1,5 DONUMLUK ARAZIYI ZEYTIN BAHCESINE DONUSTURMEYI HEDEFLIYOR. (MERT GOKHAN KOC ANKARA HURRIYET 12012018)

Barışın simgesine Başkent’te hayat verdi

P9840001

Nazım Hikmet’in “Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin, hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil, ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için, yaşamak yanı ağır bastığından” sözleriyle dizelerine taşıdığı, barışın simgesi olarak bilinen, anavatanı Akdeniz iklimi olan zeytin ağacı, Ankara’nın ayazında 65 yaşındaki emekli öğretmen Ergin Üstündağ sayesinde hayat buldu.

Üstündağ, Batıkent’teki evinin 70 metrekarelik bahçesine diktiği 6 zeytin ağacını bir çocuk gibi özen göstererek yetiştirdi ve bu yıl 9 kilo zeytin hasatı yaptı. Gölbaşı’nda 1.5 dönümlük bir yer satın alan Üstündağ, Ankara’da zeytin bahçesi kurmayı hedefliyor.

P9840003

ARTVİN ZEYTİNİ TUTUNCA DEVAM ETTİ

Deriner Barajı projesi nedeniyle Artvin’deki arazisi sular altında kalan Üstündağ, oradaki 2 zeytin ağacını 8 yıl önce sökerek Ankara’ya taşıdı. Ağaçları Batıkent’teki evinin bahçesine diken Üstündağ, “Artvin’den getirdiğim ağaçlar tutunca İznik ve Gemlik’ten başka ağçlar getirdim. Ağaçların 3’ü 8 yıldır bahçede, diğer 3’ü de 5 yıldır bahçede. Komşular ilk gördüğünde ‘Burada zeytin olur mu, güzelim çamları söktün’ dedi. Söktüğüm çamları başka bahçeye diktim. Mücadeden vazgeçmedim. Mücadelemi sürdürüp zeytin ağaçlarının meyve vermelerini sağladım. Her yıl mahsül aldım. Büyüdükçe verimi daha da fazlalaşıyor. Komşulardan bazılarına da zeytin ağacı getirdim ama bakamadıkları için kurudu ya da meyve vermiyor” dedi.

hgy

KORUMAK İÇİN BUZDOLABI KUTUSU

Zeytin ağaçlarına bir çocuk gibi özen gösterdiğini vurgulayan Üstündağ, “İlk üç sene naylon poşet ve buzdolabı için kullanılan büyük karton kutularla üzerlerini örttüm. Sonrasında kendi hallerine bıraktım ve alıştılar. Zeytin ağacı yapraktan değil kökünden üşür. Bu bölgenin toprağı verimsiz, ağaçların dibinde 1 traktöre yakın gübre var. Mart ayında buduyorum, köklerini yılda iki defa kazıp gübreliyorum. Fazla su vermiyorum, çünkü zeytin çok istemez. Şimdi her sene muazzam zeytin alıyorum. Bu yıl 3 ağaçtan 9 kilo zeytin topladık” diye konuştu.

HEDEFİ GÖLBAŞI’NDA BAHÇE OLUŞTURMAK

Zeytin konusunda ziraat mühendisi bir arkadaşından destek aldığını da belirten Üstündağ, “İlk diktiğimde çiçek açtı ama tutmadı. Arkadaşımın tavsiye ettiği döllenme ilacını kullanınca zeytinler olmaya başladı” dedi. Bacanağıyla birlikte Gölbaşı’nda 1,5 dönümlük bir arsa aldıklarını belirten Üstündağ, “Orada da zeytin üretimine geçmek istiyorum. 6 tane fidan getirdim, mart ayında dikeceğim. Ağaçlara orayı da sevdirebilirsem tamamen zeytin bahçesi yapıp yağ üretimine geçeceğim. Kim Ankara’da zeytin olmaz diyorsa, ona inat üretim yapacağım” ifadelerini kullandı.

Mert Gökhan KOÇ
Hürriyet Gazetesi
Ankara Ekinden alınmıştır.