002

İran’da yaşayan Azerbaycan Türk’ü ressam Nejla Amiri, özgürce herhangi bir kısıtlama olmaksızın açtığı ilk sergide savaşın acımasızlığının çocuklar üzerindeki etkisini gözler önüne serdi.

Sanatla, sanatçıyla bütünleşen Eskişehir’de, kısıtlamalar nedeniyle ülkesinde sanatını özgürce gerçekleştiremiyen ressam Nejla Amiri, Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde ilk özgür sergisini açtı.

005

İki yaşından itibaren resim yapmanın kendisi için bir tutku olduğunu söyleyen ressam Nejla Amiri’nin ‘Çocukların Savaşı’ adlı sergisi, Büyükşehir Belediyesi Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu’nda açıldı. Açılış konuşmasında, resim yaparken özgürlük duygusu yaşadığını belirten Amiri, “Özgürce açtığım ilk sergim için benden desteklerini esirgemeyen Başkan Büyükerşen’e ve çalışma arkadaşlarına şükranlarımı sunarım” dedi.

003

Emperyalist güçlerin çıkardğı savaşlardan en büyük zararı çocukların gördüğünü vurgulayan ressam Nejla Amiri, fotoğraflardan yola çıkarak yaptığı resimlerde çocukların yüzlerindeki ve gözlerindeki korkuyu ön plana taşımış. Nejla Amiri, sanatseverlere bir bildiri ile; “Bir kadın çocuğunu kaybetmiş, bu resimlerde o çocuğu bulabilir misiniz?”,  “Hangi gözler sizin çocuğunuzun gözlerine daha çok benziyor?” ve “Eğer çocuğunuzu korumak  için savaşıyor olsaydınız, bu çocukların hangisini öldürürdünüz?”  sorularını soruyor. Ancak yanıtlamamalarını istemiyor.

004

Sergideki yedi eseri büyük bir dikkatle inceleyen sanatseverler en çok, ABD Başkanı Donald Trump’ın kanlı gözleri, kan damlayan kravatı, kanlı ABD rozeti ve kirli elleriyle korumaya çalışır gibi gözüktüğü Müslüman küçük bir kızın bulunduğu resmi çok başarılı buldular. Sergi 19 Şubat 2018 tarihine kadar açık kalacak.