fotograf

CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, kadın cinayetleri ve çocuk cinsel istismarına yönelik suçları işleyenlerin tahrik ve iyi hal indiriminden yararlanmaması ve tecavüz suçlarına verilen cezaların arttırılması için TBMM Başkanlığına sunduğu, Türk Ceza Kanununda değişiklik öngören Kanun Teklifi üzerinde Meclis Genel Kurulunda konuştu.

Konuşmasında, 11 Şubat 2015’te işlenen Özgecan Aslan cinayetinin kadın-erkek tüm ulusun yüreğini parçaladığına değinen Elif Doğan Türkmen sözlerine şöyle devam etti:

“Özgecan Aslan cinayetinin üzerinden üç yıl geçti ama ne yazık ki bu üç yıl içerisinde Türkiye’de kadın cinayetleri ve çocuk cinsel istismarı artarak devam etti. Türkiye’de Özgecan’ın katlinden bugüne kadar işlenen kadın cinayeti sayısı 1048, AKP iktidarları döneminde, 2002’den günümüze işlenen kadın cinayeti sayısı ise 6455.

Çok kötü bir tesadüftür ki; Özgecan’ın ölüm yıl dönümünde Adana’da 3 yaşında olduğu söylenen bir çocuğa cinsel istismar suçu işlendi. Ülkemizde maalesef her ay yaklaşık 650 çocuk cinsel istismara uğruyor. Her yıl gerçekleşen resmi evliliklerin 5’te birini ise 18 yaşın altındaki kız çocukları oluşturuyor.

“İyi hal ve tahrik indirimleri nedeniyle Türkiye’de kadın cinayetlerinin önüne geçilemiyor”

Türkiye’de 15 yaşın üzerinde ve 18 yaşın altında olan çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında “rızası var” diyerek farklı ceza uygulamaları yapılmaktadır.15-18 yaş aralığındaki çocuklara yönelik cinsel istismarda rızaya bakılır yaklaşımı kesinlikle evrensel hukuk kurallarına aykırıdır. Evrensel hukuk kurallarına göre; 18 yaşın altındaki her birey çocuktur ve rıza kesinlikle aranmamalıdır. Ülkemizde artık, 18 yaşın altındaki çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçunda rıza aranmaksızın en ağır cezanın verilmesi, kadın cinayetinde  “Kravatını taktı, mahkemede hâkime ‘efendim’ dedi” diye hiçbir sanığa iyi hâl indiriminin uygulanmaması şarttır.

“iyi hâl indirimi” hukuken bir istisna olması gerekirken, ülkemizde istisna olma hâlinden çıkmış, kural hâline gelmiştir. Hatta iyi hâl indirimi uygulanmıyorsa Yargıtay tarafından o karar bozulur duruma gelmiştir. Bu nedenle bu kanun teklifini verme ihtiyacı hissettim.

“Uygulamada yasalara uygun gereklilikler yerine getirilmiyor”

Adalet Bakanlığının resmî verilerine göre; 2016 yılı cinsel istismar şikâyetlerinin sayısı 29.504, açılan dava sayısı 15.006, hapis cezası 5.846. Yani 29.504 şikâyetten sadece 5.846’sı hakkında hapis cezası verilmiş. Bu da net göstermektedir ki yasalarda ne olursa olsun uygulamada ne yazık ki yasalara uygun gereklilikler yerine getirilmemektedir.

“Cezasızlık usul haline geldi!”

İşte bu nedenledir ki kadın cinayetlerinde ve çocuk cinsel istismarlarında artık “Özgecan Aslan yasası” olarak bilinen bu yasalar, bu kanun teklifleri ivedi olarak gündeme alınmalı ve ivedi olarak da bu konuda bir karar verilmelidir. İyi hal ve tahrik indirimlerinin uygulanması sebebiyle Türkiye’de kadın cinayetlerinin önüne bir türlü geçilememektedir. Çünkü iyi hâl indirimiyle, tahrik indirimiyle ne yazık ki cezasızlık işlemi artık usul hâline gelmektedir.

Bu nedenle, vermiş olduğum kanun teklifimi kabul edeceğinizi ve gündeme alınmasıyla ilgili oylamada da “EVET” oyu kullanacağınızı ummak istiyorum.”

Sonuç: Kanun Teklifi AKP’li Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi!