Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipler Birliği, TMMOB ve Son bir haftada Halkevleri’ne karşı yapılan  baskı ve gözaltılar nedeniyle Artvin Demokrasi Güçleri bir araya gelerek 78’liler Derneği lokalinde açıklamalarda  bulundu.

Açıklamaya CHP İl  Başkanı Ahmet Biber ve CHP İl Yönetimi-Kadın Kolları, ÖDP İl Başkanı Sercan Dede ve  Yönetimi, Eğitimsen Artvin Şube Başkanı Köksal Gümüş, , Artvin Kadın Dayanışma Platformu, Or-Koop Başkanı Hasan Yaşar,  Yeşil Artvin Derneği  Başkanı Nur Neşe Karahan ve Dernek Yönetimi,  78’liler Derneği Başkanı Seyfettin Altıkulaç, STK temsilcileri katıldı.

ARTVİN DEMOKRASİ GÜÇLERİNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Basın  metnini Artvin Demokrasi Güçleri adına Halkevleri  Derneği Artvin Şubesi Başkanı  Dursun Ali Koyuncu okudu.  Koyuncu, Halkevlerine karşı hafta boyunca yapılan gözaltı operasyonlarına değinerek, daha öncede muhalefete karşı gözaltı ve tutuklama operasyonlarının yapıldığını ve bunların muhalefeti susturma operasyonu olduğunu vurguladı.

Bugün cezaevlerinin binlerce siyasetçi, öğrenci, gazeteci yani muhaliflerle dolu olduğunu ve bu rakamların darbe dönemlerini aratmamakta olduğuna değinen Koyuncu, “Bu şekilde bu ülke yönetilmez” dedi ve “Halkevleri’ne yönelik yapılan bu operasyonlar aynı zamanda tüm toplumsal muhalefete yapılan bir operasyondur” diyerek açıklamaya devam etti.

DSC_0934

LAİKLİĞİ, BARIŞI  SAVUNMAK SUÇ DEĞİLDİR!

AKP iktidarının yanına MHP’yi alarak savaş ortamı yaratıp, barışın ve demokrasinin sesini kısıp, toplumu kutuplaştırarark baskın bir seçime gitmek isteği içerisinde olduğunu ve bu yüzden bu operasyonları gerçekleştirdiğini iddia edenKoyuncu, “Bu durumun en güzel örneği ülke savaşa sokulmuşken; şeker fabrikalarının satışı ve seçım hilelerini yasalaştıran, adına ‘ittifak yasası’ dedikleri yasa tasarısını meclise taşımaktır. Bu düpedüz bu halkı kandırmak, halkın hassasiyetini sömürmektir. İşte suç budur” diyerek laikliği, barışı, cumhuriyeti, demokrasiyi, özgürlüğü savunmanın suç olmadığını, suçun halkın parasını adalara aktarmak olduğunu ve özelleştirmelerle halkın kaynaklarını yağmalamak olduğunu dile getirdi. Ayrıca halkın kaderiyle oynamanın da suç olduğunu ifade eden Koyuncu, bu suça ortak olmayacaklaırnı ve sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

‘HALK YARATTIĞI HİÇBİR ZENGİNLİKTEN VAZGEÇMEYECEK’

Açıklamaya, “Bu Operasyonlar memleketin tüm ilerici birikimine, düşünceyle, sanatla, kültürle yarattığı aydınlanma değerlerine; halkın yüzlerce yıllık tebaadan yurttaşlığa geçiş mücadelesine yapılan bir saldırıdır. Bu halk yarattığı hiçbir zenginlikten vazgeçmeyecek, kimsenin tebaası olmayacak” diyerek devam eden ve AKP karanlığından ülkeyi kurtarmanın ülkenin yurtseverlerinin temel görevi olduğunu dile getiren Koyuncu “Halkevleri demokrasi mücadelesinin bir parçasıdır. Artvin Demokrasi Güçleri olarak Halkevleri’nin yanındayız” diyerek açıklamayı bitirdi.

Basın açıklamasını okuduktan sonra konuşmasına devam eden Koyuncu, “Adalet Yürüyüşü döneminde çoğu insan sokağa çıktı ve orada görüldü ki bir birlikteliğe ihtiyaç var. Devrimcilerin, ilericilerin bir şekilde bir yerde birleşmesi gerekiyor” dedi.

DSC_0938

Koyuncu’nun ardından söz alan CHP Artvin İl Başkanı Ahmet Biber, Halkevleri’ne karşı yapılan saldırıyı kınayarak Türkiye’nin artık demokratik bir ülke olmadığını ve sömürülen, talan edilen, faşizmin hakim olduğu bir ülke haline geldiğini vurguladı. Başkan Biber;” CHP her alanda muhalefetini sürdürüyor. Ancak bu sorun sadece CHP’nin, Halkevlerinin, TBB’nin veya başka diğer partilerin sorunu değil. Bu hepimizin sorunudur. Bir olacağız, birlikte mücadele edeceğiz. Önümüzde çok kritik seçimler var. Bu seçimler ya parlamenter sistem, hukukun, laik, sosyal, demokratik Cumhuriyet kazanımları   yaşamaya devam edecek yada tek adam rejimi ile tüm kazanımlarımızı kaybedeceğiz. Onun için bu 80 milyon insanı yakından ilgililendiriyor.”dedi.

‘ÖRGÜTLÜ BİR ŞEKİLDE BİR ARAYA GELMEK ZORUNDAYIZ

DSC_0941

CHP İl Başkanı Ahmet Biber’in ardından konuşan  ÖDP Artvin İl Başkanı Sercan Dede konuşmasında, AKP Hükümeti’nin yaptığı bu gözaltı operasyonlarının nedenini bildiklerini dile getirerek, “ AKP tarihsel sürecinin en zayıf dönemini yaşıyor, bu kadar baskı uygulamasının sebebi de budur” dedi ve toplumdaki bütün muhalefetin gözaltı ve baskılarla sınırlamaya çalışıldığını vurguladı. Ayrıca toplumda örgütlü olan her alana baskı düzenlendiğini bunun örneklerini Tabipler Odasına yapılan gözaltı operasyonlarında ve TMMOB ve KESK’e yapılan baskılarla net bir şekilde gördükledrni dile getiren Dede, “Türkiye’de sol hareketin bir seçeneğe ihtiyacı var. Bir araya gelişlerimizi daha örgütlü bir şekilde yapmamız gerekiyor” diyerek Gezi sürecini ve Artvin’de yaşanan Cerattepe sürecini hatırlattı. Dede konuşmasının devamında daha özgür ve daha eşit bir Türkiye için sürdürülen mücadelede yan yana olacaklarını vurguladı ve Platformun düzenlediği basın açıklaması son buldu.

DSC_0935

Artvin 78’liler Derneği Başkanı Seyfettin Altıkulaç ise yaptığı kısa konuşmasında; “ 2002 yılından beri AKP hükümetleri  başta eğitim olmak üzere, hukuk, ekonomi, sağlık aklınıza gelen her alanda büyük tahribatlarda bulundu.  Cumhuriyet kazanımları bir bir yok edildi. Bunları bizim bir araya gelememizden faydalanarak yaptı.   Her zaman 2 adım ileriye gitti. Baktı tepki geldi bir adım geriye çekilir gibi yaptı. Bizim yerel seçimlerde çok önemli  kararlar almamız lazım.  Aynı şekilde genel seçimlerde AKP politikalarına karşılık, halkımıza gerçekleri anlatmak için  şimdiden bir program hazırlamamız gerekiyor. Bu konuda Artvin’de CHP’ye çok büyük görev düşüyor.”dedi.

DSC_0944

Son olarak konuşan ORKOOP Başkanı Hasan Yaşar,” Ülkede satılmadık tek bir şey kalmadı. Şimdi sıra şeker fabrikalarına geldi. Şeker Fabrikaları kapatılıp yerine AVM’ler yapılacak. Bunun yanında Ormanlarımız dikili olarak satılacak. Bunun için yeni düzenlemeler yapıldı.  Birliklerin üzerine gidiliyor. Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipler Birliği ve bizim birliklerimiz üzerinde büyük baskılar var. Ben bu seçimin son seçim olacağını düşünüyorum. Eğer 2019 seçiminde yine aynı sonuç alırsak, arık atı alan gerçekten Üsküdar’ı almış olacak. Bu nedenle az önceki konuşmacı arkadaşlarımızın söyledikleri sözden öte hayata geçirilmeli. Ne yapacağımız şimdiden planlanmalı programlanmalı. Seçimlere çok kısa bir zaman kaldı.”dedi.  Serbest kürsü konuşmaları sonrası program sona erdi.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK