Kısa bir süre önce internet üzerinden yayın hayatına başlayan 08 Haber TV “Kadın girişimciler ve gazeteci gözüyle Artvin Turizmi” konusunu canlı yayında konuştu.   Gazeteci Hatice Nur Ersöz’ün hazırlayıp sunduğu programın konukları Koru Otel İşletmecisi Belkıs Demir, Artvin Kültürevi İşletmecisi Nuray  Yılmaz Çelik ve Gazeteci Sami Özçelik oldu.

Artvin Turizminin sorunlarını, çözüm yollarını dile getiren program konukları,  Artvin’deki yetkililer olsun, Ankara olsun  turizm ile ilgili olarak yeterince konuşulduğunu, ancak sözün eyleme geçmesinde  gecikme ve sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

ARTVİN’DE TURİZM SEKTÖRÜNÜN BİRÇOK SORUNU VAR!

Artvin Koru Otel İşletmecisi Belkıs Demir, Artvin’de girişimci olmanın zorluğunu, bir de kadın işletmeci olunca zorluğun daha da arttığını savunarak şunları söyledi; “Ben Artvin’de yeminli mali müşavir olarak çalışan, Turizm sektöründe de Artvin için elini taşın altına koymuş kadın girişimcilerden birisiyim. Şunu en başından söyleyeyim. Bu kadın girişimci, iş adamı gibi ayrıştırma sözlerine da karşıyım.  İş yapan insanı kadın erkek diye ayırmaya hiç gerek yok.  İnsan temelinden değerlendirilmelidir.

Artvin’de ilk önce Tepe Restoran’ı açtım.  Kadın erkek aile birlikte  güzel bir mekanda bir arada eğlenebileceğini, orada dostlukların paylaşılabileceğini gösterdik. Özellikle il dışından gelenler bu güzel ortamlardan çok etkilenmiş, teşekkür etmişlerdir. Daha sonra Koru Otel Restoran’ı devraldım.  Ancak şunu gördüm. Artvin’de Turizm sektörünün bir çok sorunu ve rakibi var. En büyük sorunumuz kalifiye eleman sıkıntısı. Maalesef bu sektörde çalıştıracak kimseyi bulamıyoruz.  Yani işletmeci iseniz nasıl zorluklar yaşadığımızı ancak anlarsınız. Bunlar ayrı dert, diğer taraftan devlet konuk evleri, misafir haneler bize rakip bu ayrı bir  dert.

YILDA SADECE 3-4 AY İŞ YAPABİLİYORUZ!

Bunun yanında biz yılda sadece 3 bilemediniz 4 ay iş yapabiliyoruz. 8 ay cepten yiyoruz. Bu nednle özellikle turizmciler bundan müzdariptir. Biz turizm sezoununu nasıl yıl geneline yayabilriz? Bunun tartışması, konuşması, fikir alışverişi, semineri toplantısı yapılmalı. Kars’ın, Erzurum’un, Türkjiye’nin diğer kayak merkezleri kışın dolup taşıyor da Artvin Mersivan Atabari Kayak Merkezi neden  boş kalıyor? Oysa orman içinde çok özel, çok güzel bir yerdeyiz.

AYDER TARZI TURİZME DA KARŞIYIM!

Öte yandan Ayder’e bakıyoruz dolup taşıyor. Ama bu arada Ayder’i de tıpkı Uzun Göl gibi mahvettiler. Artvin’in bu örneklerden ders alarak dikkatli olması gerekir. Ayder beton mezarlığına döndü. Çok kötü oldu. Bir kaplıcası kaldı, başka hiçbir özelliği yok.

ZİYARET SÜRESİ KISA OLUNCA..

Artvin Turizminin bana göre en büyük sorunlarından birisi ilk başta söylediğim gibi Turizm sezonunun çok kısa olması.  3-4 aylık turizm sezonuyla nasıl bir yıl geçer?  Borçka Karagöl’e giden turistlerin kaçta kaçı Artvin merkeze geliyor? Gelen günü birlik geliyor, çok az insan ya orada çadır kurarak, ya da pansiyonlarda kalıyor.  Yani sayının yüksek olması, ziyaret süresinin kısa olması nedeniyle bir anlam taşımıyor.“ dedi.

TURİZM İÇİN SADECE BİZ TURİZMCİLER DEĞİL

Artvin Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kadın Girimciler başkanı Nuray Öztürk’te  Artvin’de girişimci olmanın zorluğunu anlattı. Turizm için kalifiye personel bulmakta çok zorlandıklarını belirten Öztürk,”Az önce Belkıs ablanın anlattıklarını birebir bizde yaşıyoruz. Personel sıkıntısı var. Bunun için ağırlama bölümlerinin açılarak bu boşluğun doldurulması, bu sorunun giderilmesi gerektiğine inanıyorum. Artvin Turizminin gelişmesi için aslında sadece biz Turizmciler değil, herkesin  yapabileceği görevler vardır.

ARTVİN MERKEZE TURİSTİN GELMESİ İÇİN NEDENLERİ ARTIRMAMIZ LAZIM

Artvin’e turistin gelmesi için nedenleri artırmamız lazım. Bir turist  Artvin’e niçin gitmeliyim sorusuna birden çok  cevap bulmalı ki gelsin. Biz Kültürevi olarak Artvin’i en iyi şekilde tanıtmak için çalışıyoruz. Evet, sorunlarımız var. Ama çözümsüz değil.  Birlikte konuştuğumuz zaman, sorunlarımızı doğru aktardıktan sonra  mutlaka  bir çözümünün olacağını biliyoruz. 08 Haber TV’ye bize bu imkanı verdiği için teşekkür ediyuruz.

08 HABER TV’YE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ BİZİM DE MADDİ MANEVİ SİZE DESTEK VERMEMİZ GEREKİYOR

Siz bu hizmetinizle aslında çok büyük fedakarlıklarda bulunuyorsunuz. Bu stüdyoda derdimizi anlatabiliyorsak, oturup Artvin’i, geleceğimizi, sorunlarımızı konuşabiliyorsak  sizin sayenizde oluyor. Bizim de görevimiz yerel medyamızı elimizden geldiği kadarıyla maddi manevi desteklememiz gerekir. Bize bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.”dedi.

ARTVİN’DE TURİZM ADINA SÖZ ÇOK EYLEM YOK!

Programda   gazeteci gözüyle Artvin turizmini değerlendiren gazeteci Sami Özçelik, Artvin’deki en büyük sıkıntının eylemden çok söylemlerde bulunulmasının olduğunu savunarak; “ Gazeteci gözüyüle Artvin Turizmini anlatmak gerekirse; Öncelikle şunu söyleyeyim  hep konuşuyoruz.  Hiçbir şey yapmıyoruz.

SÖYLEMDE TURİZM EĞİTİM, UYGULAMADA MADEN VE HES!

TUY

Masa  başında toplantılarda başka şey konuşuyoruz sahada farklı alakasız işler yapıyoruz. Daha açık konuşacağım. Hangi toplantıya gittiysem özellkle  siyasiler, bürokratlar, amirler, STK’lar hep “Artvin Eğitim Ve Turizm Kenti olacak!”  diye söze başlıyorlar.  Saatlerce konuşuyorlar, onu yapalım, bunu  yapalım. Ama  toplantı salonundan sahaya çıkıldığında  madenler, HES’ler, taş ocakları,  Kum ocakları ve hele hele doğayı, suyu, geleceğimizi mahveden  hatalı çok çok kötü Su taşkınları projeleri yapılıyor!. Bu şekilde Artvin Turizmi sadece sözde kalır. Artvin insanını oylamaktan başka bir işe de yaramaz.

TURİZM EĞİTİM KENTİ ARTVİN Mİ, YOKSA?

Cankaurtaran Tüneli ulaşımı kolaylaştırsa da bu kez doğayı talan anlayışıyla yok ettirdiğimiz için turist gelmeyecektir!.  Bakın Borçka Karagöl’e yılda 400 bin yerli yabancı turistin geldiği resmi rakamlarla söyleniyor. Ancak bu ziyaret bir günlük. Anlamsızlaşıyor. Az önce Belkıs Hanım Ayder’den söz etti. Nasıl mahvedildiğini anlattı. Zaten öyle bir turizmi  ben açık söyleyeyim istemem. Ama  zaten yüzlerce maden projesi, HES projeleri ve diğer doğayı olumsuz etkileyen projeler yapılırken  söze gerek kalmıyor. Açık konuşun beyler. Eğitim Turizm kenti Artvin mi? Yoksa Maden, HES, Taş ocaklarıyla dolu  bir Artvin mi? Sözlerinizle  yaptıklarınız aynı olmak zorunda.

HEM MADEN HEM TURİZM HEM ARTVİN NASIL OLACAK?

Cerattepe davası ve bunun yanında onlarca Cerattepeler varken Turizmi konuşmak pek inandırıcı gelmiyor. Onun için samimi olmak zorundayız. Cerattepe’de  4 bin 406 hektarlık  Maden sahasının içinde yer alan Kafaksör bölgesinde 600 dönüm alanı nasıl Turizm alanı ilan ettiniz? Bu nasıl olacak? Orada hem maden, hem turizm, aşağıda da  Artvin olduğu gibi duracak.

MADENCİLER ARTVİN’İ TERK ETMEDİKÇE TURİZM YALANDAN İBARETTİR!

Ben maden turizmi diye hayatımda bir turizm kolu duymadım. Bunu çok kez söyledim ve makalelerimde de yazdım. Bunlar benim görüşlerim ve fikirlerimdir. Katılan olur, olmaz. Artvin Turizmini konuşacaksak önce şu Cerattepe davası sona ermeli. Madenciler Alternatif Turizmin başkenti olan Alternatifsiz il Artvin’den çıksın ki turizmciler gerçekten güven içinde gelip yatırım yapsın. Madenciler Artvin’i terk etmedikçe turizm yalandan ibarettir! ”dedi.

HABER: EDA BAŞAR