CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Şubat ayında en az 47 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Tanrıkulu, hazırladığı “Şubat 2018 Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri Raporu’nda şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şubat ayında en az 1 mahkum cezaevinde hayatını kaybetti. 1 mahkum da cezaevinde yakalandığı hastalık nedeniyle tahliye edildikten sonra öldü. Kadın cinayetlerini durduracağız platformunun verilerine göre, 2018 yılı Ocak ayında en az 28, Şubat ayında ise en az 47 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Şubat ayında en az 5 mülteci de yaşamını yitirdi.

Şubat ayında cezaevlerinde en az 80 kişinin gardiyanlar ve kolluk güçlerinin fiziksel/psikolojik şiddetine maruz kaldığı, tedavi haklarının engellendiği ve temel haklarından mahrum bırakıldığı belirlendi. Şubat ayı itibariyle cezaevlerinde 357’si ağır bin 25 hasta tutuklunun sağlık hakkından yararlanamadığı öğrenildi.

Şubat ayında, en az 14 gazeteci, yazar ve yayıncıya hapis cezası verildi, 11 gazeteci yargılandıkları davalarda beraat etti. Bu dönemde, en az 3 gazeteci hakkında da dava açıldı. Ocak ayında, yaptıkları haberler ya da sosyal medya paylaşımları nedeniyle en az 22 gazeteci gözaltına alındı, en az 4 gazeteci tutuklandı.

10’dan fazla internet sitesine yayınladıkları haberler nedeniyle erişim engeli getirildi ya da yasın yasağı kararı alındı. Şubat ayında en az 2 dernek kapatıldı.

Şubat ayında, polislerin müdahale ettiği gösteri, etkinlik ve basın açıklamalarında en az 161 kişi gözaltına alındı. 4 kentte düzenlenecek basın açıklamaları, tiyatro gösterisi, sergi gibi tüm etkinlikler valilikler tarafından yasaklandı.”

Bkz: İnsan Hakları Raporu
https://www.chp.org.tr/Public/0/Other/SBT%C4%B0NSNHKLR%C4%B0HLAL.MST.pdf