28953733_10156184773578674_4926262305037693512_o

Yeşil Artvin Derneği 1995 yılında çok önemli bir nedenden dolayı kuruldu. Derneğin kurulması gerektiğini ise dönemin valisi bizzat önermiş, hatta valilik Cerattepe ile ilgili bilimsel bir rapor hazırlatmış, bu raporda Cerattepe’de madenciliğin yapılamayacağı gerekçeleriyle yazılmıştı.

Yeşil Artvin Derneği’nin kuruluş amacı kesinlikle Cerattepe mücadelesinde başarılı olabilmek ve Artvinlileri bu mücadelede bir araya getirecek,  görüşü, fikri, düşüncesi ne olursa olsun, siyasetüstü, temeli Artvin olan, en geniş çatı olarak kuruldu. . Kurucu Başkanı ise Erdoğan Gazihan’dı. Ardından Necati Altun göreve geldi. Son Başkan Nur Neşe Karahan ise halen bu görevde bulunuyor.

Aradan tam 23 yıl geçti. Yeşil Artvin Derneği sadece Türkiye’nin değil, dünyanın adını duyduğu ve tanıdığı çevre mücadelesi veren derneklerden birisi oldu.

Yeşil Artvin Derneği’nin organize ettiği, Artvinlilerin Yaşam Kaygısı Cerattepe” konulu panel Artvinlileri buluşturdu.  Panelin moderatörlüğünü,  Cerattepe, HES’ler ve çevre mücadelelerinde bilimsel gerekçelerle doğa  ve yaşam savunucuların yanında yer alan, her zaman aktif rol alan her zaman doğadan, bilimden, yana tavır alan bilim insanı Artvin’in yetiştirdiği gerçek bilim insanlarımızdan Dr. Oğuz Kurdoğlu yaptı.

PROF. DEMİRSOY ARTVİN’İN BAŞINA GELECEKLERİ ANLATTI!

Panelin onur konuğu Türkiye’nin sayılı biyologlarından birisi olan, Artvin’i Artvinlilerden çok daha iyi bilen. Artvin’de yaşayan mikro ve makro canlıları yakından tanıyan, dağlarını, yaylalarını, köylerini, derelerini, mezralarını ve insanlarını çok iyi analiz edebilen Prof. Dr. Ali Demirsoy, Artvin’in başına bundan sonra nelerin geleceğini ise Türkiye’den ve dünyadan fotoğraflarla örnekler vererek anlattı.

Salonda bulunan Artvin’in her kesiminden, her düşünceden insanlar anlatılanları dinledi. Yeşil Artvin Derneği’nin geçmiş ve mevcut başkanları da salonda bir araya gelerek birlik ve beraberliğin, kararlı mücadelenin geçmişten geleceğe sonuna kadar süreceğinin fotoğrafını verdiler.

Kurucu Başkan Erdoğan Gazihan, Necati Altun ve Neşe Karahan, hem programın akışını, hem de program sonrasını birlikte takip ettiler.

ARTVİN BAŞINA TALİH KUŞU KONUYOR DEMİŞLERDİ BAŞIMIZA AKBABA KONMUŞTUI!

Kurucu Başkan Erdoğan Gazihan, panel sonrasında ”Yeşil Artvin Derneği’nin kuruluş hikâyesini çok kez anlattık.   1980’lerin sonunda 90’ların başında Kanadalı maden şirketi Cominco Artvin’e geldi. İlk başlarda biz başımıza ne gelecek bilmiyoruz.  Tatlı yalanlarla Artvin Halkı’nı kandırıyorlardı. Cerattepe’ye altın için gelmişlerdi. Artvin ihya olacaktı. Başımıza talih kuşu konmuştu.  Gerçek ise başımıza konanın talih kuşu değil akbaba olduğuydu.

Yavaş yavaş gerçeği öğrenmeye başlayınca bu projenin Artvin’in ölümü, yok olması projesi olduğunu anladık. Derneği kurduk.  Binlerce imza topladık. Dönemin çevre bakanına İmren Aykut’a teslim ettik. Bunlar çok etkili çalışmaydı.  Artvin Halkının etkin mücadelesiyle ilk şirket Cominco başka bir kanada şirketi olan İnmet mining’e devrederek çekildi.

DÖNEMİN VALİSİ BİZE DERNEK KURMAMIZ GEREKTİĞİNİ ÖNERDİ

Dönemin valisi bize bireysel olarak dünya çapında global maden şirketi ile mücadele etmenin zor olacağını, mutlaka bir dernek kurulması gerektiği önerisini yaptı. 7 arkadaş bir araya gelerek Yeşil Artvin Derneği’ni kurduk. 1995 yılından bu tarafa Yeşil Artvin Derneği Cerattepe mücadelesini yapmaya devam ediyor. Biz kaç kez davayı kazandık. Ruhsatları mahkeme kararıyla iptal edildi.   Kanadalı şirket “Biz Artvin Halkını ve siyasi erki arkamaıza almadan burada madencilik yapamayacağız” diyerek  çekip gittiler.

Bu karara çok sevindik. Ama 2012 yılında yeniden ihaleye çıkıldı ve söz de yerli maden şirketi diye Cengiz Holding’e redevans ile devrettiler.  Burada madenciliğin kesinlikle yapılamayacağı gerekçesiyle Kanadalı şirketleri gönderen devlet,  hangi gerekçe ile Cengiz Eti Bakır’a bu bölgeyi ihale edip teslim etti? Ben bunun cevabını alamadım.

YEŞİL ARTVİN DERNEĞİ ARTVİN’İ KORUMAK VE BUNLARDAN KURTARMAK İÇİN KURULDU

Bizim mücadelemiz hep haklı zeminde haklı nedenlerle sürdü. Bundan sonra da sonuna kadar devam edecek. Yeşil Artvin Derneği’ne karşı ne yazık ki çok büyük bir yıpratma, karalama,  algı yönetimi ile itibarsızlaştırma çalışmaları 23 yıldır aralıksız yapılıyor.  Ama gerçek olan şu ki güneş balçıkla sıvanmıyor. Yalanları hep ellerinde patlıyor. Yeşil Artvin Derneği sadece Artvin’i korumak ve kurtarmak için vardır. Başka hiçbir hesabı yoktur. Bunu tahmin edersiniz ki maden şirketleri yapıyor. Çünkü onlar için Artvin’in hiçbir değeri yok. Tek dertleri var daha çok para kazanmak. Ama başaramayacaklar. Çünkü mücadelemiz devam edecek.”dedi.

Yeşil Artvin Derneği’nin Gazihan’dan sonraki başkanı Necati Altun’da Erdoğan Gazihan’ın söylediklerini ve yaşadıklarını kendi dönemde de sürdüğünü, derneğin hukuki ve demokratik mücadelesinin Türkiye’ye, dünyaya örnek olduğunu belirtti.

Derneğin mevcut Başkanı Nur Neşe Karahan, “Yeşil Artvin Derneği’nin kuruluş amacı açık ve nettir. Artvin’in hemen üstünde Cerattepe’de yapılacak madenciliğin Artvin’i yok edeceği  açıkça bilimsel raporlarla belirtiliyor. Hem bilimsel, hemde hukuksal olarak burada madenciliğin yapılamayacağı kanıtlanmıştır.  Yeşil Artvin Derneği’nin acil olarak öncelikle amacı Artvin’i maden belasından kurtarmaktır. Cerattepe’ye nasıl girdiklerini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bakın daha işin en başında olmalarına rağmen, Cerattepe’de yaptıkları tahribat gerçekten korkunçtur.  Gittik, gördük, fotoğrafladık, gazetecilerle yapılanları gördük.

Biz bu nedenle  “Artvinlinin Yaşam Kaygısı Cerattepe” başlığı altında bir panel düzenledik.  Bilim insanlarının söylediklerini o salonda bulunan insanlar duydu. Orada maden çıkarıldığında Artvin’in öleceğini bilimsel dayanaklarla ve örneklerle çok güzel anlattılar. Salonu dolduran Artvin yürekli insanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Çok verimli bir panel oldu, Oğuz Kurtoğlu’na, Prof. Dr. Ali Demirsoy’a ve Prof. Dr. Doğanay Tolunay’a, gazeteci yazar Özgür Gürbüz’e çok çok teşekkürler…  “dedi.

Olağanüstü hal ve valilik yasaklarından itibaren bir çok engel önümüze konuyor. Bu panel içinde çok büyük zorluklar çıkarıldı. 4  gün kala izin çıktı.  Salon temininde her türlü engellemelerle karşılaştık. Sesli duyurularımız yapılmadı. Bütün bu engellemelere rağmen, esnafımızı duyurularımıza,  davalarına  sahip çıktı.  Bu paneli, küçük çıkar ve menfaatleri için işbirliği yapanlar, bürokratlar,  Belediye başkanı ve her kesimin gelip dinlemelerini isterdik.  Gerçekleri herkesin öğrenme, bilme hakkı vardır. Hele konu Artvin ise öğrenme mecburiyetindedir.  Çünkü yarın ben bunu bilmiyordum deme mazereti asla kabul edilmez..”dedi.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK